Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

REVELATION TIME

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1984 - heden

Genre

reggae

Revelation Time

De Amsterdamse reggaeband Revelation Time krijgt grote bekendheid in de periode dat voetballer Ruud Gullit met hen optrekt. De single Captain Dread is aan hem opgedragen en hij is gastmuzikant op de hun grootste hit South Africa. Gullits vertrek naar AC Milan levert Revelation Time veel aandacht en optredens op ...
Volledige biografie...

Bezetting

Robby Pinas   percussie
Djennah Delbe   zang
Marcus Van Bekkum   basgitaar
Gerard Valdor   gitaar
Freddy Poncin   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Peter Klaasen   toetsinstrumenten
Samai Francis   zang
Jonas Filtenborg   drums
EricLou Wortel   toetsinstrumenten
Nelson Gomies   gitaar

Genoemd in de biografie van

1984   Inity
1993   20 Brothers House
1997   Rude Rich And The High Notes
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Revelation Time

De Amsterdamse reggaeband Revelation Time krijgt grote bekendheid in de periode dat voetballer Ruud Gullit met hen optrekt. De single Captain Dread is aan hem opgedragen en hij is gastmuzikant op de hun grootste hit South Africa. Gullits vertrek naar AC Milan levert Revelation Time veel aandacht en optredens op in Italië. Na een betrekkelijk stille periode in de jaren negentig laat de band in 2004 weer van zich horen met het album Time Will Tell.

1983

Zanger Djeynah Delbety komt oorspronkelijk uit Martinique. Hij woont geruime tijd in Parijs waar hij zijn eerste single opneemt.

1984

Tijdens een bezoek aan Amsterdam hoort Delbety bij toeval bassist Marcus van Bekkum (ex-IJAX), toetsenist Simeon 'Peran' van Dijk (ex-Rebel Soul) en drummer Freddy Poncin (ex-Rebel Soul) oefenen. Hij gaat de repetitieruimte in en zingt al improviserend met de muzikanten mee. Enthousiast door het resultaat blijft Delbety in Amsterdam en de eerste bezetting van Revelation Time is een feit. De groep wordt uitgebreid met slaggitarist Gerard Valdor en percussionist Robby Pinas. Het eerste optreden is in augustus in de Melkweg. Muziekblad Oor schrijft na afloop een positief stuk. Deze aandacht levert de groep veel optredens op. Opnamen van het optreden zijn te horen op de door de Melkweg uitgebrachte cassette Holland Reggae. Samen met Inity, Easy en Sista Spliff staat Revelation Time op het Springsplash reggaefestival in Paradiso.

Inity

1985 - 1986

Revelation Time speelt met grote regelmaat in het land en laat haar stem tegen de apartheid in Zuid-Afrika horen op festivals en tijdens de Radio Freedom X-mas Tour. De groep neemt enkele nummers op voor het radioprogramma VARA's Popkrant. De eerste single Party komt uit op het label Circodo label.

1987

Voetballer (en aanvoerder van het Nederlands elftal) Ruud Gullit raakt bevriend met de leden van Revelation Time. Hij jamt enkele malen op basgitaar mee in de oefenruimte en doet mee aan de single Captain Dread. Het nummer wordt gemixt door Errol Brown, de geluidstechnicus van Bob Marley's Tuff Gong Studio in Jamaica. De single krijgt ook aandacht in Italië als Gullit vertrekt naar AC Milaan. De band speelt samen met Gullit als hoofdact op een festival in het Palatrussardi te Milaan. Het is voorlopig het laatste optreden met Delbety. Hij start een solocarrière en wordt vervangen door zanger Samai Francis.

1988 - 1989

Voordat de band met de nieuwe zanger weer door Italië op tournee gaat, wordt het titelloze eerste album opgenomen. Het nummer South Africa bevat een gastbijdrage van Gullit en wordt een hit. De single behaalt de derde plaats in de Nederlandse Top 40. Tijdens de opname van het anti-apartheidslied neemt de Vara de documentaire Captain Dread op. Het Nederlands elftal wordt Europees kampioen en Revelation Time treedt vaak op in Italië waar voetbalheld Gullit nog steeds verblijft. Omdat de blazerssectie niet mee op tournee kan, worden hun partijen gespeeld door Van Dijk samen met EricLou Wortel. Het vele optreden breekt zanger Samai op. Hij verlaat de band en wordt vervangen door de teruggekeerde Djeynah Delbety. Revelation Time tourt door Europa, ondermeer als begeleidingsband en voorprogramma van buitenlandse reggaegroepen en -artiesten als Lee 'Scratch' Perry, Eek-A-Mouse, Ziggy Marley en Aswad.

1990 - 1994

Revelation Time laat sporadisch van zich horen en brengt af en toe een single uit zoals de Art Garfunkel-cover Bright Eyes (in 1994) en de voorlopig laatste single Hey Johnny, een nummer geschreven door Robby Funcke.

1995 - 1999

De bezetting van Revelation Time wijzigt in deze periode drastisch. Gitarist Gerard Valdor verlaat de band, drummer Freddy Poncin emigreert naar Australië en Simeon van Dijk begint onder de naam Peran een succesvolle carrière als DJ en danceproducer. Zanger Djeynah Delbety, bassist Marcus van Bekkum, percussionist Robby Robby, toetsenist EricLou Wortel en gitarist Nelson Gomies (Total Touch) maken deel uit van de basisbezetting. Van overige bandleden is helaas geen of onvoldoende informatie bekend. Pinas gaat later in Duitsland wonen.

Peran Total Touch

2000 - 2003

In oktober 2000 starten de eerste opnamen voor een nieuw album.

2004

Revelation Time Time Will Tell verschijnt begin mei. De single New Generation wordt uitgebracht ter ondersteuning van de campagne Kids Tegen Geweld, een initiatief van de Stichting Tegen Zinloos Geweld. De plaat levert Revelation Time hernieuwde belangstelling op.

Discografie Revelation Time

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Revelation Time

Audio/Video Revelation Time

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer