Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RIA VALK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

De Ria Valk Show, KRO 1968 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

11-02-1941 - heden

Genre

amusementsmuziek, carnaval, Nederlandstalig, rock'n'roll, tieneridolen, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Ria Valk

Ria Valk (Eindhoven, 11 februari 1941) maakt in 1959 haar eerste single, nadat ze is opgevallen door haar tweede plaats bij de Elvis-verkiezingen. Zij maakt begin jaren zestig enkele rock-’n-roll-achtige platen. De zangeres werkt mee aan allerlei tv-programma's en heeft haar eigen tv-show Zo Is Ria. Midden jaren zeventig heeft ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1940   The Three Jacksons
1945   Ad Kraamer
1945   Marc Winter
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ria Valk

Ria Valk (Eindhoven, 11 februari 1941) maakt in 1959 haar eerste single, nadat ze is opgevallen door haar tweede plaats bij de Elvis-verkiezingen. Zij maakt begin jaren zestig enkele rock-’n-roll-achtige platen. De zangeres werkt mee aan allerlei tv-programma's en heeft haar eigen tv-show Zo Is Ria. Midden jaren zeventig heeft ze enkele grote carnavalshits: De Liefde Van De Man Gaat Door De Maag en Leo. In de jaren tachtig is ze als actrice te zien in Zeg 'ns AAA.

In bezetting van

Cowboy Combo   zang
Popcorn (I)   zang

1959

Ria Valk is werkzaam bij Kees Manders op het Amsterdamse Thorbeckeplein. Bij een Elvis Presley-imitatiewedstrijd in Cinema Royal wordt ze tweede achter Pim Maas. Begin jaren zestig maakt Ria Valk enkele rock-’n-roll-achtige plaatjes. Daarnaast brengt ze met de bands Popcorn (met Roek Willemze) en Cowboy Combo enkele singles uit.

Cowboy Combo Popcorn (I)

1960

Hou Je Echt Nog Van Mij, Rocking Billy, een vertaling uit het Zweeds van Är Du Kâr I Mig Ännu, Klas-Göran van Stig Anderson, wordt een grote hit. Enkele andere vlotte liedjes over cowboys en soldaten volgen. Ria treedt op met een wit paard en een speelgoedrevolver in haar hand.

1962

In de eerste uitzending van Top Of Flop is Ria Valk panellid.

1969

Met de lp en single Vrijgezellenflat, geproduceerd door het Cocktail Trio, heeft Ria Valk een hit.

Cocktail Trio

1973

Ria Valk stopt haar samenwerking met producer Tony Vos. Peter Koelewijn schrijft en produceert haar volgende grote hit Moeder Ik Ben Zo Bang. In een interview in Het Vrije Volk van 21 juli noemt ze de single geen comeback. ‘Op platengebied wel natuurlijk, maar verder niet. Ik heb het vreselijk druk. Van de 365 dagen in het jaar heb ik er toch zeker 300 werk.’ Tijdens haar vele optredens wisselt Ria Valk haar liedjes af met een komische act. De zangeres laat zich onder meer inspireren door de Amerikaanse comédienne Lucille Ball.

Peter Koelewijn

1974

Foto gemaakt voor De Berend Boudewijn Kwis, KRO 1974 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Valks carnavalssingle dit jaar is het liedje Is Er Hier Een Dokter In De Zaal.

1975

De zangeres woont met echtgenoot Herman de Keulenaar en dochter Monique aan de Vinkeveense Plassen. Haar man runt in de Amsterdamse Kinkerbuurt de schoenenboutiek Ria Valk Shoes. Met De Liefde Van De Man Gaat Door De Maag ('worstjes op mijn borstjes/preitjes op m'n dijtjes') behaalt Ria Valk in Nederland de tweede plaats van de hitparade en een eerste plaats in de Belgische hitlijst. Het liedje is oorspronkelijk door Marijke Philips als cabaretnummer geschreven voor Natascha Emanuels. In Het Parool van 18 januari zegt de zangeres overigens niets om carnaval te geven en in de carnavalsperiode op vakantie te gaan. ‘Ik ben daar helemaal niet zo’n liefhebber van, van dat Alaaf-gedoe. (…) De mensen zeggen dat ik gek ben om in zo’n gouden tijd met vakantie te gaan, maar het kan me niks schelen om wat minder te verdienen.’

1977

Leo behaalt een tweede plaats in België en is ze ook in Nederland succesvol. In Het Vrije Volk van 15 maart laat de zangeres weten niet meer gecharmeerd te zijn van haar feestelijke repertoire en er zelfs ‘kierewiet’ van wordt. ‘Ik was toe aan wat anders. Niet meer van do-re-mi-fa-sol weer een liedje vol. Niet altijd meer als laatste het toneel op om de beest uit te hangen. Ik ben ook geen twintig meer. Ik zou nou weleens willen dat ze gingen zitten om te luisteren. Dat meezingen hebben ze nou lang genoeg gedaan.’

1983

De single Tante Kadootje verschijnt. Het is een door Astrid Nijgh geschreven carnavalslied.

Astrid Nijgh

1984 - 1997

Naast vele optredens speelt Valk vijf seizoenen lang de rol van Annie, de zus van Mien Dobbelsteen (Carrie Tefsen) in de VARA TV-serie Zeg 'ns Aaa.

1998

Optredens in Australië worden door Nederlandse immigranten met enthousiasme onthaald.

1999

Ria Valk zit veertig jaar in het vak en viert dat ondermeer met de uitgave van het album 40 Jaar Ria Valk.

2001

Ria Valk maakt schilderijen waarvan een selectie enkele jaren te zien is op haar website www.riavalk.nl.

2003

Ria Valk neemt het door Pierre Kartner geschreven nummer Cup-a-Soup op. Soepfabrikant Unilever verbiedt de verkoop van de single. De zangeres is in het laatste weekend van augustus een van de gasten tijdens het optreden van Johnny Hoes op het Lowlands Festival.

Johnny Hoes Vader Abraham

2007

Ria Valk gaat met de band Bmaster (voorheen Bluesmasters) in augustus de studio in om een bijdrage te leveren aan hun single Rockin' Billy Meets Funkin' Milly, een bewerking van haar hit Rockin' Billy.

2008 - 2010

In 2008 reist Ria Valk van haar woonplaats in Spanje naar Nederland om haar dochter Monique bij te staan wanneer die enkele weken in coma raakt vanwege een bacteriële infectie. De zangeres is in 2009 te gast in het programma Lieve Paul met Paul de Leeuw en de TV Kantine met Carlo Boszhard en Irene Moors. Ze heeft begin 2010 een gastrol in de comedyserie Kinderen Geen Bezwaar. In een interview in de Telegraaf meldt ze in 2010 weer meer te gaan optreden.

2012

De titel van het uptempo rock-’n-rollliedje Doe 's FF Normaal Man is gebaseerd op een veelbesproken opmerking die PVV-leider Geert Wilders maakt tegen premier Mark Rutte tijdens de Algemene Beschouwingen van 2011. Ria Valk is met haar 71 jaar de oudste deelnemer aan het televisieprogramma Strictly Come Dancing bij de Avro. Samen met danspartner Sander Pondma krijgt ze begin september in de tweede aflevering voor haar quickstep te weinig publieksstemmen om door te mogen gaan naar de volgende ronde.

2013

In de vierde aflevering van het televisieprogramma Ali B Op Volle Toeren, uitgezonden op woensdag 9 januari, maken Ali B en zanger Jayh kennis met Ria Valk. De zangeres maakt een bewerking van Jayh's nummer Mijn Baby en de jonge zanger bewerkt de hitsingle Houd Je Echt Zo Van Mij, Rockin' Billy.

Ali B

2014

Na carnavalssucessen in de jaren '60 en '70 komt de zangeres met het nummer Oma Wil Een Toyboy. Valk heeft de tekst van de carnavalskraker zelf geschreven.

Discografie Ria Valk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ria Valk

Audio/Video Ria Valk

Video Ria Valk

Ria Valk ♪ Hans en Liesje...
Ria Valk ♪ Hans en Liesje ♫ (1969)
Ria Valk ♪ Mijn Bonnie Is...
Ria Valk ♪ Mijn Bonnie Is Bij De Matrozen ♫ (1991)
Ria Valk ♪ Onze Griek ♫ (...
Ria Valk ♪ Onze Griek ♫ (1971)
Ria Valk & De Boertjes Va...
Ria Valk & De Boertjes Van Buuten ♪ Lieve Frans ♫ (1969)
Ria Valk Santo Domingo fe...
Ria Valk Santo Domingo fernando alfredo en jose
Ria Valk - Rocking Billy
Ria Valk - Rocking Billy
Doe 's FF Normaal Man v...
Doe 's FF Normaal Man   van Ria Valk
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ria Valk & De Boertjes Van Buuten ♪ Lieve Frans ♫ (1969)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer