Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RIAN DE WAAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Rian de Waal

Periode

08-05-1958 - 25-05-2011

Genre

klassiek, piano

Rian de Waal

Rian de Waal studeert piano aan het Sweelinck Conservatorium bij Edith Grosz en neemt deel aan internationale masterclasses van o.a. Leon Fleisher en Rudof Serkin. Het is vooral de indruk die Rian de Waal op het Koningin Elizabeth Concours 1983 in Brussel maakt (hij is de eerste Nederlandse pianist ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Biografie Rian de Waal

Rian de Waal studeert piano aan het Sweelinck Conservatorium bij Edith Grosz en neemt deel aan internationale masterclasses van o.a. Leon Fleisher en Rudof Serkin. Het is vooral de indruk die Rian de Waal op het Koningin Elizabeth Concours 1983 in Brussel maakt (hij is de eerste Nederlandse pianist die de finale van het prestigieuze concours haalt) die de weg opent voor een internationale carrière. Sinds zijn debuut-recital in het Concertgebouw te Amsterdam in datzelfde jaar heeft hij vele recitals gegeven en opgetreden met orkesten in Duitsland, Polen, Engeland, Frankrijk, België en Amerika. In Nederland speelt hij onder meer met het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest. In Noord-Amerika geeft hij concerten in o.a. Montreal, Boston, Washington, Atlanta en Miami en masterclasses aan de New York State University en de Bloomington School of Music van de Indiana State University. Met violist Moshe Hammer, cellist Tsuyoshi Tsutsumi en klarinettist James Campbell vormt Rian de Waal het internationaal ensemble Da Camera waarmee hij succesvolle tournees maakt door Europa, Amerika en Azië. Rian de Waal is sinds 2006 artistiek leider van het Peter de Grote Festival in Groningen en tevens de initiatiefnemer van het Rhijnauwen Kamermuziek Festival in Bunnik. Hij is hoofdvakdocent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Na een ziekbed overlijdt De Waal op woensdag 25 mei op 53-jarige leeftijd.

Discografie Rian de Waal

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rian de Waal

Audio/Video Rian de Waal

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer