Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RICCIOTTI ENSEMBLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Ricciotti Ensemble

Periode

1970 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Ricciotti Orkest

Ricciotti Ensemble

Het Ricciotti Ensemble, het 'meest extravagante en toegankelijke orkest ter wereld', is van origine Nederlands maar heeft muzikanten uit diverse uithoeken van de wereld in zijn gelederen. Het orkest heeft geen podium, stoelen of kleedkamers nodig en is daardoor in staat letterlijk overal op te treden, zoals op straat, in ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1954   Gijs van Dijk
1975   Ernst Glerum
1977   Max Teawhistle
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ricciotti Ensemble

Het Ricciotti Ensemble, het 'meest extravagante en toegankelijke orkest ter wereld', is van origine Nederlands maar heeft muzikanten uit diverse uithoeken van de wereld in zijn gelederen. Het orkest heeft geen podium, stoelen of kleedkamers nodig en is daardoor in staat letterlijk overal op te treden, zoals op straat, in tehuizen en gevangenissen of op andere plekken waar mensen niet of nauwelijks met muziek in aanraking komen. Het opstellen van het orkest gaat in een razend tempo: binnen enkele minuten kan het ensemble vanuit de tourneebus speelklaar zijn, het record staat op 1 minuut en 50 seconden, gevestigd op 24 juli 2010 op de Varkensmarkt in Amersfoort. De naam ontleent het ensemble aan de Italiaanse componist van het eerste stuk op de lessenaar, een van de Concerti Armonici van Carlo Ricciotti. De musici studeren voor het merendeel aan een Nederlands of buitenlands conservatorium, of zijn vergevorderde amateurs. Alhoewel er in het begin zonder dirigent wordt gemusiceerd komen er later toch dirigenten voor het ensemble te staan: dit omdat gekozen wordt voor een kleine symfonieorkestbezetting ten gunste van de repertoireverbreding en zodoende een dirigent wenselijk is. Verschillende dirigenten staan gedurende de jaren op de bok, zoals Wim Witteman, Ernst Snel, Ton van der Kieft, Leonard van Goudoever, Léon Berendse, Bas Pollard, Bas Wiegers, Raymond Honing en Gijs Kramers. De tournees worden meestal vergezeld door een zanger, acrobaat of instrumentale solist. Het repertoire van het Ricciotti bestaat uit het bekende en minder bekende klassieke repertoire, zonodig aangepast voor de Ricciottibezetting, licht repertoire en stukken die speciaal zijn geschreven voor het Ricciotti. Maar ook speedmetal, glitsch, klezmer en bigband staan regelmatig op de lessenaar bij het Ricciotti Ensemble.

1970 - 1971

Het Ricciotti Ensemble wordt in 1970 opgericht door Jur Naessens. Het begint als straatsymfonieorkest onder het motto 'Kunst de straat op' met het geven van straatconcerten, zogenaamde acties, overal en voor iedereen. In 1971 schrijft componist Jurriaan Andriessen het werk 'De gepikte vogel' voor het Ricciotti.

Jurriaan Andriessen

1983

Een zelfstandige stichting neemt de verantwoordelijkheid van het gezelschap op zich nadat het orkest dertien jaar onder de hoede is geweest van Jeugd en Muziek (Jeunesses Musicales).

1987 - 1989

De Franse zender Antenne2 doet verslag van het werelduurrecord symfonieorkesten. Hierbij breekt het Ricciotti het record door in de TGV een uur lang een tango van Willem van Maanen te spelen. Een documentaire voor de NOS, gemaakt door Dathanna Films in 1988, over een tournee van het Ricciotti Ensemble langs onder andere Brussel, Warmenhuizen en de Wadden wordt in veel landen vertoond. Tijdens een reis in 1989 door Rusland maakt de AVRO een documentaire over het Ricciotti. Te zien zijn optredens van het straatsymfonieorkest, in Moskou en Odessa, met beelden van concerten in een jongensgevangenis, een bejaardentehuis, in straten, op pleinen en trappen, en beelden van Rusland vlak voor de val van de Muur.

1991

Speciaal voor het Ricciotti Ensemble schrijft de Nederlands componist en saxofonist Willem Breuker in 1991 het werk 'Onleesbaar III'.

Willem Breuker

2007

De première van de documentaire 'Wild op klassiek', van filmmaakster Dorien Jansen, vindt plaats op 29 september 2007 tijdens het Nederlands Film Festival. Aan de hand van het Ricciotti Ensemble toont de film ontroerende en grappige confrontaties tussen de wereld van jonge idealistische klassiek geschoolde musici en de dagelijkse werkelijkheid van bezoekers van de concerten.

2008

Filmmaker Michel Drenthe maakt een documentaire over de Barbulete tour van het Ricciotti Ensemble op Curaçao. In deze film, 'United by music' is het orkest te zien met zangeres Izaline Calister.

Izaline Calister

2013

Tijdens de tournee door Rusland kiest het ensemble wederom ongebruikelijke locaties uit voor zijn concerten. Zo treedt het Ricciotti Ensemble op 20 augustus in Moskou op bij het metrostation Koeznetski Most, in warenhuis GOeM en op het Rode Plein.

Discografie Ricciotti Ensemble

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ricciotti Ensemble

Audio/Video Ricciotti Ensemble

Video Ricciotti Ensemble

Ricciotti ensemble - Can ...
Ricciotti ensemble - Can you make them stop? (trailer)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ricciotti ensemble - Can you make them stop? (trailer)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer