Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RICHARD JANSSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Richard Janssen

Periode

1961 - heden

Genre

basgitaar, componist, componisten, gitaar, tekstdichters, tekstschrijver, zang

Richard Janssen

Richard Janssen wordt bekend als de charismatische zanger van de Amsterdamse band The Fatal Flowers. Als die band uiteen valt gaat hij verder met het project Shine en richt een studio op in Amsterdam. Hij speelt in de band van Ellen ten Damme en komt later in de theaterwereld terecht.
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, componist, gitaar, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1990   Spo Dee O Dee
1992   Cobraz
2004   Lucretia

Biografie Richard Janssen

Richard Janssen wordt bekend als de charismatische zanger van de Amsterdamse band The Fatal Flowers. Als die band uiteen valt gaat hij verder met het project Shine en richt een studio op in Amsterdam. Hij speelt in de band van Ellen ten Damme en komt later in de theaterwereld terecht.

In bezetting van

Ellen ten Damme   gitaar
Fatal Flowers   componist, gitaar, tekstschrijver, zang
Midnight To Six   gitaar, zang
Pilots   basgitaar, zang
Rex   componist, gitaar, tekstschrijver, zang
Shine   componist, gitaar, tekstschrijver, zang

1961

Richard Janssen wordt geboren op 12 april 1961 in Manchester, Engeland. Zijn moeder en stiefvader hebben de Nederlandse nationaliteit, zijn biologische vader is geboren in Spanje. Richard Janssen is drie maanden als hij naar Nederland komt. Hij groeit op in Utrecht.

1972 - 1976

Richard Janssen wil basgitaar spelen, maar zijn moeder wil dat hij eerst gitaarlessen neemt. Als Janssen ziet dat zijn zusje met gemak klassieke stukken op gitaar kan spelen gaat hij overstag en kiest hij ook voor de gitaar.

1979

Op 16-jarige leeftijd leert hij zichzelf elektrisch gitaar spelen en gaat op de middelbare school in de punkband Scrambeld Eric spelen. Gitarist is Erik van Putten (later bekend als Eric Cycle van houseformatie Quazar). Een van de eerste optredens is in Utrecht, maar de drummer komt niet opdagen omdat hij van zijn moeder niet mag. Zijn vervanger is Eric de Jong, die veel later bekend wordt onder de naam Spinvis. De band valt na een paar keer spelen al uit elkaar.

Quazar Spinvis

1980 - 1984

Richard Janssen verhuist naar Amsterdam en gaat wonen in een kraakpand. In de kelder van het kraakpand speelt hij onder ander met de muzikanten Tijn Touber, Marius Schrader en Marcel Kruup. Met deze muzikanten speelt hij in de band The Pilots. Veel bandleden van The Pilots gaan later verder onder de naam Midnight To Six waar dan ook Henk Joners deel van uitmaakt. Intussen heeft zich een piepjonge achtergrondzangeres bij de band gevoegd: Monique Klemann (Loïs Lane). Janssen studeert inmiddels aan de Filmacadmie die hij afmaakt omdat hij het wil proberen als popmuzikant. Midnight To Six valt uiteen en Touber en Klemann richten Loïs Lane op. Richard Janssen richt samen met Henk Jonkers en Marco Braam de rockband The Fatal Flowers op.

Fatal Flowers Loïs Lane Midnight To Six Pilots

1985 - 1986

The Fatal Flowers wordt meteen als een belofte gezien en tekent bij platenmaatschappij WEA. In London wordt het debuut opgenomen. De plaat wordt in kleine kring opgepikt, maar van een landelijke doorbraak is nog geen sprake. In 1986 verschijnt de opvolger Younger Days en al snel groeit de band uit tot een toonaangevende exponent van de 'Amsterdamse gitaarschool'.

1987

In 1987 krijgt Janssen met The Fatal Flowers een Edison uitgereikt. Met de band staat hij dat jaar op Pinkpop.

1988

In het voorjaar vertrekt hij met The Fatal Flowers naar Amerika waar de groep werkt aan het derde album Johnny D. Is Back! De lezers van het muziekblad OOR roepen het album uit tot nummer één in de categorie Vaderlandse Elpee 1988. De band krijgt nog meer erkenning met de ontvangst van de Zilveren Harp en een tweede Edison.

1990

Platenmaatschappij WEA heft de hele Nederlandse afdeling op. Fatal Flowers is daarvan een van de slachtoffers. De groep besluit daarop in eerste instantie het vierde album Pleasure Ground in eigen beheer op te nemen. Het album komt tot stand in Zwitserland en al snel is een nieuwe platenmaatschappij gevonden: Mercury. Janssen gaat met de band op tournee door Nederland en Duitsland. Na jaren zwoegen lijkt de groep eindelijk de vruchten kunnen te gaan plukken, maar dan gooit Janssen roet in het eten. Onverwacht kondigt hij aan dat hij stopt met The Fatal Flowers. De overige bandleden gooien het bijltje er ook bij neer en zo is Nederland een goede gitaarband armer. Als reden geeft Janssen aan dat hij er 'geen plezier meer in heeft'. In 1990 speelt hij als gastmuzikant mee op het album Blue van Jack Of Hearts.

Jack Of Hearts

1991 - 1992

Met Henk Jonkers begint hij de DDL Studio aan de Brouwersgracht in Amsterdam. Ze verhuren de studio aan veel Amsterdamse bands en producers. Janssen woont begin jaren negentig even in Londen, maar komt terug om de plaat Goin' Walkabout te produceren van Spo-Dee-O-Dee. De geruchten gaan dat Janssen bezig is met een solo-cd, maar daar wordt voorlopig niets van vernomen.

Spo Dee O Dee

1993

Na The Fatal Flowers pikt Richard Janssen de draad weer op met een nieuw project. Om ook live te kunnen spelen formeert hij de groep Shine. Met Shine geeft Janssen niet zomaar een optreden, maar een totaalprogramma met een diskjockey, vuurvreter, acrobatiek en een spectaculaire lichtshow. Deze shows worden niet altijd even positief ontvangen, waardoor Shine later ook 'normale' concerten geeft. Het eerste album van de band, Boys, produceert Janssen zelf.

Shine

1994 - 1995

Doordat er bandleden wegvallen worden er optredens van Shine afgelast. Pas tegen het einde van het jaar heeft de band weer een volledige bezetting. De groep probeert de grenzen tussen traditionele rock en moderne dance te doen vervagen. Het label Van Records heeft hier wel vertrouwen in en neemt de vernieuwde Shine onder contract. In maart en april 1995 doet de groep een kleine tournee door Nederland. Aan het eind van het jaar verschijnt het tweede album Modern Popmusic. Voor de Boudewijn de Groot-tribute Als De Rook Is Verdwenen... covert de groep het nummer Captain Decker. Voor Loïs Lane schrijft hij een nummer voor het album Fireflight.

Boudewijn de Groot

1996

Richard Janssen krijgt met Modern Popmusic niet de aandacht waarop hij hoopt en de band krijgt ook wat betreft het live spelen flink wat kritiek te verduren. Steeds minder optredens zijn het gevolg en de bandleden gaan zich richten op andere projecten. Shine blijft bestaan, maar staat voor onbepaalde tijd op non-actief. Janssen neemt in de zomer met bevriende muzikanten muziek op. Na aandringen brengt het materiaal in een kleine oplage uit onder de naam Rex op zijn eigen label Rex Recordings. Het debuutalbum heet Love Baby Love. Janssen weet alle platen uit te verkopen.

Rex

1997

Hoewel Janssen aangeeft dat men Rex niet als band moet beschouwen gaat hij toch op zoek naar muzikanten als de organisatie van Noorderslag hem vraagt op het festival op te treden. Bij de concerten die hij als Rex na Noorderslag geeft, laat hij zich begeleiden door wisselende muzikanten.

1998

Janssen doet in oktober 1998 een 2 Meter Sessie. Met onder andere Robin Berlijn (ex-The Fatal Flowers) en Martijn Bosman (Kane) speelt hij Creep van Radiohead.

Kane Robin Berlijn

1999 - 2001

Janssen gaat spelen in de band van Ellen ten Damme. Hij is te horen op haar album I Am Here dat in 2001 uitkomt. Janssen speelt ook in haar live-band, maar houdt het al snel voor gezien omdat de sfeer hem niet bevalt.

Ellen ten Damme

2002 - 2003

De leden van Fatal Flowers komen op 3 juli nog eenmaal bij elkaar voor een reünie in het Vondelpark ter promotie van de compilatie Younger Days - The Definitive Fatal Flowers. Richard Janssen is betrokken bij het project Carmen van Toneelgroep Amsterdam. Hij vervangt de Belg Stef Kamil Carlens als deze halverwege de tournee moet afhaken. Jansen gaat mee ook op concerten in Rome en Parijs. Bij Toneelgroep Amsterdam is hij als muzikant ook bij de voorstelling de Barmhartige Samaritaan betrokken.

Fatal Flowers

2004 - 2005

Richard Janssen Via actrice Maria Kraakman komt Richard Janssen in contact met theatergroep Alaska. Voor hun bewerking van Elektra En Orestes bedenkt Janssen een decor dat door handelingen van de acteurs zichtbaar geluid en muziek maakt. Hij werkt ook mee aan de voorstellingen Brother In Arms en The Claim. In december 2005 zingt hij het nummer Mind Games van John Lennon in de Melkweg waar een hommage voor Lennon wordt gehouden.

2006

Richard Janssen verzorgt de video en het geluidsontwerp voor Het Alphapaar van schrijfster/regisseuse Marijke Schermer dat wordt uitgevoerd door toneelgroep Alaska. Samen met Anton der Kinderen is Janssen ook verantwoordelijk voor de vormgeving en de uitvoering van het decor. Het verhaal speelt zich af tijdens een mislukt etentje op de 26ste verdieping van een appartementencomplex. De première is op 28 oktober in het Rabotheater te Hengelo.

2007

Het album Altijd Over Liefde (september) van zangeres Lucretia opent met een versie van Elvis Costello's I Want You in een vertaling van Richard Janssen.

Lucretia

Discografie Richard Janssen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Richard Janssen

Audio/Video Richard Janssen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer