Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RICK DEVITO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Promotiefoto. Bron: collectie Pop Instituut, UvA Bijzondere Collecties

Periode

26-02-1954 - 26-06-2018

Genre

funk, pop

Online

Officiële website

Rick DeVito

Rick DeVito (Erick Hogendorp) is een Rotterdamse zanger die vanaf de vroege jaren tachtig actief is in soul- en funkbands en daarna onder de eigen (artiesten)naam werkt.
Volledige biografie...

Bezetting

Rick Hoogendorp   zang
Tijn Smit   toetsinstrumenten
Frank Stehle   toetsinstrumenten
Age Kat   gitaar, zang

Overige muzikanten

Ocki Klootwijk   basgitaar, zang
Hans Greeve   drums
Jeroen Rietbergen   achtergrondzang, toetsinstrumenten
Leen van Rij   achtergrondzang, percussie
Bobby van de Bergh   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1985   Michel van Schie
1988   Sjoerd van Bommel
1988   The Frog
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Rick DeVito

Rick DeVito (Erick Hogendorp) is een Rotterdamse zanger die vanaf de vroege jaren tachtig actief is in soul- en funkbands en daarna onder de eigen (artiesten)naam werkt.

In bezetting van

Age Kat  

1954 - 1979

Als Erick Hoogendorp wordt geboren in Jakarta. Zijn moeder is van Indische komaf. Wanneer hj 1 jaar is komt hij met zijn moeder (zijn vader heeft hij nooit gekend) terecht in Krimpen aan de IJssel. Daar komt hij later terecht in de muziekscene van Club Roepie Groepie. Hij ontmoet Age Kat met wie hij de band Frozen Frog begint.

1980

De omvangrijke formatie Health Band uit Rotterdam bouwt voort op het uit de jaren '60 bekende Motown-geluid. Live is de groep redelijk succesvol, maar de enige single die uitkomt maakt weinig los. Het is een van de oorzaken dat de band in 1982 uit elkaar gaat en in gewijzigde vorm doorgaat als The Frog.

The Frog The Health Band

1982 - 1983

Het debuut Be Kind To Animals, Kiss A Frog komt uit. Het is een plaat vol soepel klinkende funk, soul en pop - met een hoofdrol voor het doorleefde stemgeluid van Erick Hoogendorp, die zich inmiddels Rickey de Vito noemt. Ondanks goede kritieken valt de verkoop van het debuut tegen.

1984

Vanwege het gebrek aan succes duurt het twee jaar voordat het tweede album zich aandient in de vorm van Document, via het kleine label Boni. Wanneer opnieuw commercieel succes uitblijft, valt The Frog uit elkaar en gaat Rick DeVito onder eigen naam verder.

1985

Onder de naam Rickey & the Frog komt nog wel een album uit, echter opnieuw zonder veel opzien te baren. DeVito treedt nog wel veel op, vaak met gelegenheidsbands in de omgeving van Rotterdam.

1988

De cd Good Times markeert het echte begin van DeVito's solocarrière, die in eigen land maar niet van de grond wil komen. De Stones-cover Satisfaction wordt tot veler verrassing in Duitsland echter een flinke hit. Ook in Scandinavië oogst DeVito succes.

1990

Promotiefoto. Bron: collectie Pop Instituut, UvA Bijzondere Collecties DeVito tekent bij platenmaatschappij Lowland.

1991

De nieuwe single van DeVito heet Tower Of Babylon. Het nummer is, vooral bij de VARA, regelmatig op de radio te horen. Op 8 januari speelt DeVito bij Kroeske’s Twee Meter Sessies. Het nummer Tower Of Babylon zal een jaar later op het verzamelalbum Twee Meter Sessies Volume 3 komen te staan.

1992

Inmiddels getekend door Polydor brengt DeVito zijn tweede solo-album The Beginning uit. De eerste single Eva wordt een bescheiden hitje. Opvolger What Does It Matter? heeft minder succes.

1994

Tribute To The Lifestyle is de titel van DeVito’s derde album. Van dit album worden in hetzelfde jaar nog drie singles getrokken: Never In My Life, 1990 en Tribute. Het succes blijft echter uit, waarna het stil wordt rond Rick DeVito.

1996

Rick Devito zingt samen met Dolf Jansen (Lebbis & Jansen), Reniet Vrieze en Ilse DeLange onder de naam Wij op de single De Oorlog Meegemaakt.

Ilse DeLange Lebbis & Jansen Reniet Vrieze

2001

DeVito heeft nogal wat tegenslagen te voorduren. Niet alleen op het relationele vlak maar ook zakelijk. In de nacht van 17 op 18 januari krijgt hij een hartaanval die hem bijna fataal wordt. Samen met zijn Duitse muzikale vriend Frank Stehle, gitarist Age Kat en organist Tijn Smit krabbelt hij weer overeind en krijgt hij een platencontract bij Coast to Coast.

2002

Na lange tijd stilte is er in mei weer een muzikaal levensteken van DeVito in de vorm van het album Loverman dat hij heeft gemaakt in samenwerking met Frank Stehle. DeVito zingt in het nummer Summer In The City, de zomerhit van Soulvation. Samen met Angela Groothuizen neemt hij de single Sweet Summer Kisses op.

Angela Groothuizen Soulvation

2003

Rick Devito beëindigt zijn professionele loopbaan als zanger. Hij is als voorman werkzaam voor een detacheringbureau in Dordrecht.

2007 - 2008

DeVito verruilt Rotterdam voor Ibiza. Op het Spaanse eiland runt hij zijn eigen café. In zijn vrije tijd verzamelt hij een groep muzikanten om zich heen waar hij regelmatig mee optreedt.

2009

Eind februari verschijnt DeVito's zevende album. Document II: Recordings From The Road 1983-2008 bevat naast een overzicht uit de carrière van de zanger ook nieuw materiaal zoals het nummer She Walks In Beauty (Angel), dat hij in 2008 in Studilio te Wateringen heeft opgenomen, en Come Along dat stamt uit de zomer van 2007. Come Along is een samenwerking met producer Greg Smith en komt in het voorjaar ook uit op single. Rick DeVito komt even naar Nederland voor een optreden op 7 maart in Krimpen aan den IJssel.

2013

Bij de zanger wordt de ziekte van hodgkin vastgesteld.

2014

In Krimpen wordt een inzameling gehouden voor een scootmobiel voor Rick Devito.

2018

Rick DeVito overlijdt op 64-jarige leeftijd op Ibiza. Op 9 juli wordt een tribute voor hem georganiseerd in het Rotterdamse jazzcafé Dizzy.

Discografie Rick DeVito

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rick DeVito

Audio/Video Rick DeVito

Video Rick DeVito

Wij ~ De oorlog meegemaakt
Wij ~ De oorlog meegemaakt
TOPPOP: Rick DeVito - Sat...
TOPPOP: Rick DeVito - Satisfaction
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
TOPPOP: Rick DeVito - Satisfaction

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer