Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RICK STOTIJN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1982 - heden

Genre

contrabas, De Nederlandse Muziekprijs, klassiek

Online

Officiële website

Rick Stotijn

'Contrabassist Rick Stotijn is een veelzijdig musicus met een ontroerende muzikaliteit en overrompelende virtuositeit', aldus het juryrapport van de Nederlandse Muziekprijs 2013. Rick Stotijn, broer van mezzosopraan Christianne Stotijn, ontvangt deze prijs uit handen van minister Bussenmaker. Deze prijs is de hoogste onderscheiding die aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.
Volledige biografie...

Instrumenten

contrabas

Genoemd in de biografie van

2012   Michel van der Aa
2014   Hans Eijsackers

Biografie Rick Stotijn

'Contrabassist Rick Stotijn is een veelzijdig musicus met een ontroerende muzikaliteit en overrompelende virtuositeit', aldus het juryrapport van de Nederlandse Muziekprijs 2013. Rick Stotijn, broer van mezzosopraan Christianne Stotijn, ontvangt deze prijs uit handen van minister Bussenmaker. Deze prijs is de hoogste onderscheiding die aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.

In bezetting van

Amsterdam Sinfonietta   contrabas
Ziggurat   contrabas

1982 - 1989

Rick Stotijn wordt geboren in 1982 te Leiderdorp. Zijn eerste contrabaslessen krijgt hij als achtjarige.

1990 - 1998

Stotijn volgt de vooropleiding aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam, alwaar hij les heeft bij Peter Leerdam. Bij het Prinses Christina Concours wint hij zowel in 1998 als in 1999 de eerste prijs.

Peter Leerdam

1999 - 2000

Hij vervolgt zijn studie bij Quirijn van Regteren-Altena, Peter Jansen en bij zijn eigen vader Peter Stotijn aan het Amsterdams conservatorium. In 2000 en 2001 wint hij wederom eerste prijzen bij Stichting Jong Muziektalent Nederland (SJMN).

Peter Jansen (1) Quirijn van Regteren Altena

2001 - 2004

Vanaf 2001 tot 2012 is Stotijn vervangend solobassist bij Amsterdam Sinfonietta en vanaf 2004 tot 2007 is Stotijn solobassist bij het Gelders Orkest.

Amsterdam Sinfonietta Het Gelders Orkest

2005 - 2008

In 2005 studeert Stotijn af met de hoogste onderscheiding en gaat verder studeren bij Bozo Paradzik aan de Hochschule für Musik in Freiburg. Stotijn speelt in diverse orkesten zowel in Nederland als in het buitenland, waaronder Amsterdam Sinfonietta, het Rotterdams Kamerorkest, het Gelders Orkest en het Swedish Radio Symphony Orchestra. Ook in de kamermuziek is Stotijn actief. Hij speelt samen met o.a. Janine Jansen, Gidon Kremer, Jürgen Kussmaul, Julius Drake, Robert Holl, Roby Lakatos, Joseph Breinl, Christianne Stotijn, Ann Gastinel, Liza Ferschtman en Monika Leskovar.

Christianne Stotijn Janine Jansen

2009 - 2011

Sinds 2009 is hij solobassist van het Swedish Radio Symphony Orchestra en sinds 2011 solobassist van het Rundfunk-Sinfonieorchesters Berlin (RSB). Ook bij andere orkesten, waaronder het Concertgebouworkest wordt Stotijn gevraagd als gastaanvoerder.

Koninklijk Concertgebouworkest

2012

Het contrabasconcert van Nino Rota wordt uitgevoerd en opgenomen door Channel Classics, samen met het Swedish Radio Symphony Orchestra. Het album Capriccio di Bravura met werken van Bottesini verschijnt in maart.

2013

Rick Stotijn wint de Nederlandse Muziekprijs 2013 en ontvangt de prestigieuze onderscheiding op vrijdag 8 maart uit handen van minister Bussemaker na afloop van zijn concert in Het Concertgebouw.

Discografie Rick Stotijn

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rick Stotijn

Audio/Video Rick Stotijn

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer