Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RICK DE LEEUW

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

10-11-1960 - heden

Genre

Nederlandstalig, producer, producers, rock, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Rick de Leeuw

Rick de Leeuw is zanger in de Nederlandstalige rockband Tröckener Kecks. Solo is hij schrijver van romans, presentator en is hij regelmatig te gast bij de Belgische televisie. Zijn eerste soloalbum Beter Als verschijnt in 2013.
Volledige biografie...

Instrumenten

producer, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1980   Pieter Bon
1990   The Scene
1992   The Scene
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Rick de Leeuw

Rick de Leeuw is zanger in de Nederlandstalige rockband Tröckener Kecks. Solo is hij schrijver van romans, presentator en is hij regelmatig te gast bij de Belgische televisie. Zijn eerste soloalbum Beter Als verschijnt in 2013.

In bezetting van

Hautekiet & De Leeuw   zang
Tröckener Kecks   zang

1960 - 2006

Rick de Leeuw wordt geboren in Haarlem op 10 november 1960. Hij wordt bekend als zanger van de Nederlandstalige rockband Tröckener Kecks. De Leeuw is ook actief als producer en na het uiteengaan van de Kecks publiceerde hij de romans De Laatste Held (2004) en Comeback! (2004) en de dichtbundels Planeet Jeugd (2003) en Halverwege (2005). Daarnaast is De Leeuw wekelijks te gast in het programma De Laatste Show op de Belgische zender TV1. Samen met de Belgische pianist Jan Hautekiet vormt De Leeuw in 2004 Hautekiet & De Leeuw. Het duo speelt in Nederlandse en Vlaamse theaters een programma met gedichten, verhalen en muziek. Een registratie van hun optreden op 14 juni in de Antwerpse Bourlaschouwburg verschijnt op dvd. Vanaf 24 maart 2006 presenteert De Leeuw wekelijks vanuit La Tentation te Brussel voor de Vlaamse zender Canvas het cultureel programma De Leeuw Van Vlaanderen. Voor de televisiezender Het Gesprek presenteert hij een interviewprogramma over popmuziek.

Hautekiet & De Leeuw Tröckener Kecks

2007 - 2009

De Leeuw is in 2007 voor het derde opeenvolgende jaar teamcaptain in het veelbekeken televisieprogramma De Tabel Van Mendelejev op de VRT. Samen met journaliste Anna Luyten en professor Remco Sleiderink schrijft hij 't Mariacranske, 500 jaar Aan Het Woord, een boek over de oudste nog bestaande rederijkerskamer van het Nederlands taalgebied. In oktober 2008 gaat De Leeuw met het toneelgezelschap van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en het stuk Singhet Ende Weset Vro op tournee door de Balkan. Van Hautekiet & De Leeuw verschijnt in het najaar van 2008 het debuutalbum Waar. In 2009 schrijft Rick de Leeuw voor het maandblad Zin een serie portretten van mensen als Simon Vinkenoog, Sylvia Kristel, Joost Prinsen en Remco Campert. De zomer van dat jaar keert hij terug op de rockpodia en doet hij in Nederland en België enkele festivaloptredens, ondersteund door een band met naast Jan Hautekiet ook drummer Marc Bonne, bassist Wladimir Geels en gitarist Ruben Block. Voor de Amsterdamse zender AT5 presenteert De Leeuw met Gülden Ilmaz enkele uitzendingen van het zomerprogramma De Zwoele Stad. In oktober verschijnt bij Nijgh & Van Ditmar de bundel Zuiderziel, met interviews, reportages, gedichten en songteksten. Samen met JW Roy tekent hij voor de liedjes Zoek Niet Langer en Hou Me Vast op De Smaak Van Water, het debuutalbum van de Vlaamse acteur en zanger Roel Vanderstukken.

JW Roy

2011 - 2012

De Leeuw acteert mee in het toneelstuk Tombe van Gerda Dendooven, een productie van het Vlaamse theater-, muziek- en dansgezelschap Union Suspecte, over een relatie tussen een oudere man en een jong meisje. De première is op 12 april 2011 in ‘t Arsenaal te Mechelen. In november start de korte tournee De Leeuw Zingt door Vlaanderen en Nederland samen met Jan Hautekiet. In maart 2012 verschijnen tegelijkertijd twee boeken van De Leeuw: De Zin Van Het Leven (veertig portretten van eigenzinnige geesten als Remco Campert, Freek de Jonge, Connie Palmen en Raymond van het Groenewoud) en Echte Mannen Scheiden Niet (een poëziebundel met Erik Jan Harmens).

2013

Toetsenist Jan Hautekiet is een van de Belgische muzikanten op De Leeuws soloalbum Beter Als. De plaat wordt opgenomen in de ICP Studio te Brussel door de Belgische producer Ron Reuman. ‘Hij zingt over de heimwee naar verloren verbondenheid, naar geborgenheid en harmonie,’ schrijft auteur/journalist Bert Wagendorp in een begeleidend schrijven op de website van de zanger, ‘maar het is altijd een heimwee met perspectief.’ De exclusieve albumpresentatie vindt 1 oktober plaats in Vlaams Cultuurhuis Brakke Grond in Amsterdam.

2014

In het voorjaar tourt hij met Jan Hautekiet langs twintig psychiatrische instellingen in België. In november verschijnt zijn nieuwe album 'Parels voor de zwijnen'. Hierop zingt hij covers van bekende Nederlandstalige nummers zoals 'De glimlach van een kind' en 'Terug naar de kust'. In De Wereld Draait Door brengt hij zijn versie van 'Een paard in de gang' ten gehore, in het bijzijn van bedenker André van Duin.

André van Duin

2017

In zijn woonplaats Heks (België) krijgt hij de Visser-Neerlandiaprijs uitgereikt. Het Algemeen-Nederlands Verbond geeft hem de onderscheiding vanwege zijn bijdrage aan de Nederlands-Vlaamse samenwerking, zijn inzet voor de Nederlandse taal en vanwege zijn sociale betrokkenheid bij diverse maatschappelijke projecten.

2019

De Leeuw presenteert zijn nieuwe album 'Zonder omweg'. Vanaf mei gaat hij op tournee door Nederland met zijn band bestaande uit Jan Hautekiet (toetsen), Axl Peleman (bas), Ron Reuman (drums), Roeland Vandemoortele (elektrische gitaar) en Manu Huylebroek (akoestische gitaar).

Overzicht van producties van Rick de Leeuw voor acts die geen eigen lemma hebben in de Encyclopedie:
1994 - The Boondocks 'Yucca'
1996 - The Boondocks 'Bloed & Rozen'
2001 - Ernst Löw 'Jongen Toch'
2001 - In 't Wild 'Hart In Spiegelbeeeld'
2001 - In 't Wild 'Ogen Vol Vuur'
2002 - In 't Wild 'Je Zult Het nooit Weten'
2003 - In 't Wild 'Dansend Op de Wolken'
2003 - In 't Wild 'Bijna Thuis'
2004 - Zinn 'Stof & Keien'
2006 - In 't Wild 'Echo'

Discografie Rick de Leeuw

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rick de Leeuw

Audio/Video Rick de Leeuw

Video Rick de Leeuw

Rick de Leeuw - Kom dan n...
Rick de Leeuw - Kom dan naar mij LIVE
de platenkast van Rick de...
de platenkast van Rick de Leeuw (jr, music scene 2, 1993)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Rick de Leeuw - Kom dan naar mij LIVE

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer