Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RICKY KOOLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ricky Koole

Periode

11-09-1972 - heden

Genre

Americana, zang

Online

Officiële website

Ricky Koole

Ricky Koole is zangeres, maar vooral bekend als actrice in het theater, films en televisiedrama's.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Paddy van Rijswijk   basgitaar
Glenn Corneille   piano
Martijn van Agt   gitaar
Mark Stoop   drums
Marcel de Groot   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1992   Leoni Jansen
2002   Glenn Corneille
2003   Nurlaila
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ricky Koole

Ricky Koole is zangeres, maar vooral bekend als actrice in het theater, films en televisiedrama's.

In bezetting van

She Got Game   zang

1990 - 2003

Op de Academie Voor Kleinkunst in Amsterdam zit Ricky Koole (Delft, 11 september 1972) in de klas met ondermeer Leonie van der Klein (Grof Geschut) en Remko Vrijdag (De Vliegende Panters). Na het afstuderen in 1995 is ze te zien in o.a. de speelfilms De Jurk van Alex van Warmerdam en All Stars en Lek van Jean van de Velde, en de televisieproducties Suzy Q, Bij Ons In De Jordaan (over het leven van Johnny Jordaan), Wilhelmina en Russen. Naast acteren zingt Koole met haar band op diverse podia in Amsterdam.

Grof Geschut Johnny Jordaan Vliegende Panters

2004 - 2005

Ricky Koole Begin 2004 verschijnt haar door Wouter Planteijdt (Sjako!) geproduceerde debuut-cd waarop ze liedjes zingt van haar muzikale helden Carole King, James Taylor, Maria McKee, Bob Dylan, Janis Ian en Joni Mitchell. Met het programma Ricky Koole Zingt treedt ze vanaf 23 januari 2004 op in het land. Ze levert ook een bijdrage aan What A Difference A Day Makes, een muzikaal project van Unicef. Vanaf oktober 2005 maakt ze deel uit van Leoni Jansens She Got Game 3, samen met onder meer Nurlaila en Sarina Voorn.

Nurlaila She Got Game Sjako!

2006

Ricky Koole speelt Tjitske, de grote liefde van paalzitter Taeke Jongsma, in de Friestalige speelfilm Sportman van de Eeuw (6 april) van Mischa Alexander. Ook zanger Bastiaan Ragas speelt een belangrijke rol in de film. Koole speelt een bijrol in Wrong Time, Wrong Place, een Amsterdamse aflevering uit de Britse politieserie Dalziel & Pascoe. Tot en met december speelt Koole mee in Waarom Vloog Je Van Ons Heen In Je Jetplane?, een komedie met liedjes van John Denver, geregisseerd door Marije Gubbels. De zangeres staat in cowboytenue op het podium samen met Lies Visschedijk, Ilse Warringa en Rian Gerritsen. Ze staat ook in de muziektheatervoorstelling Hof Van Haile van Orkater.

Bastiaan Ragas

2007

Ricky Koole De actrice speelt een rol in de televisieserie Grijpstra en De Gier op RTL4. 6 mei gaat Spell m-a-n in première in de Toneelschuur te Haarlem te zien. Spell m-a-n is een muzikale voorstelling in de vorm van een drieluik waarin drie mannen vertellen over de zoektocht naar een vrouw. Koole deelt het podium met Jasper Boeke, Vincent Croiset en Michiel Huisman. De muzikale begeleiding is van pianist Marcus Olgers (o.a. Loïs Lane). In de periode mei/juni is Ricky Koole vast panellid in het televisieprogramma Doe Maar Normaal, de Nederlandse versie van de komische popquiz Never Mind The Buzzcocks op de BBC. Vanaf september gaat de zangeres samen met programmamaker Leo Blokhuis het land in met het project Harmonium waarbij ze vergeten liedjes en componisten onder de aandacht brengen en een lans breken voor goede nieuwe liedjesschrijvers. Het duo wordt begeleid door gitaristen Wouter Planteijdt (Sjako!) en Eric van Dijsseldonk. Uit het programma komt de cd Ricky Koole voort waarop ook bassist Paddy van Rijswijk op is te horen. Koole is in het najaar met o.a. Thijs Römer, Katja Schuurman en Arjan Ederveen te zien in de avonturenfilm Kapitein Rob En Het Geheim Van Professor Lupardi, een productie van Hans Pos naar de gelijknamige stripverhalen van de in 1966 overleden tekenaar Pieter J. Kuhn. De actrice speelt de rol van Marga, de zus van Kapitein Rob.

Dijsseldonk Sjako!

2009

De cd Harmonium Live bevat een registratie van een optreden in de Kleine Komedie in januari 2008 tijdens de Harmoniumtournee. De zangeres speelt de hoofdrol Rika in de speelfilm Sonny Boy (regie: Maria Peters) naar de bestseller van Annejet van der Zijl.

2010

De muziektheatervoorstelling Laagland is het vervolg op de voorstelling Harmonium samen met verteller Leo Blokhuis. In het programma verkent het duo het grensgebied waar muzikale genres elkaar overlappen. Na enkele try-outs gaat Laagland officieel op 25 januari van start in De Kleine Komedie. De uitgebreide begeleidingsband bestaat uit Eric van Dijsseldonk (gitaar), Roel Spanjers (orgel), Hein Offermans (bas) en Richard Heijerman (drums). Liedjes uit de voorstelling zijn terug te vinden op het album To The Heartland.

2011

Samen met Leo Blokhuis stelt Ricky Koole de compilatie Back On Track (Songs We Shouldn’t Forget) samen, een dubbelalbum met internationale soulvocalisten, singer-songwriters en jazzmuzikanten. Een portret van Stevie Wonder prijkt op de voorkant. De actrice wordt genomineerd voor een Gouden Kalf voor haar rol in Sonny Boy. De speelfilm is de Nederlandse inzending voor de Oscars. Vanaf eind september gaat Ricky Koole weer het theater in met haar soloprogramma Rain, Steam And Speed, vernoemd naar een schilderij van William Turner. Haar vierkoppige begeleidingsband bestaat uit Marcel de Groot, Roel Spanjers, Bart Wijtman en Jeroen Goossens. In oktober presenteert de zangeres haar album Wind Om Het Huis. Een maand later wordt ze door regisseur Paul Verhoeven gecast voor een rol in de film die hij maakt voor het project Entertainment Experience.

2012

Koole zingt de titelsong You Are The One voor de prijswinnende jeugdfilm Kauwboy van regisseur Boudewijn Koole (geen familie). Het nummer is gecomponeerd door Helge Slikker. In de film geeft de zangeres met haar stem gestalte aan de afwezige moeder. De film draait vanaf 18 april in de bioscopen. Ricky Koole is te zien in Terug van Jenneke Boeink dat deel uitmaakt zevende reeks korte televisiefilms One Night Stand. Ze speelt de rol van moeder Ineke Albrecht in de korte film Steekspel van Paul Verhoeven. Steekspel komt voort uit het filmproject The Entertainment Experience waarbij het publiek via internet onder meer kan meeschrijven aan het script. In de laatste drie maanden van het jaar is ze gastactrice bij theatergroep BloodyMary in de tragikomische muziektheatervoorstelling Schraap, over een ideologische vrekkenwoongroep die met uitzetting wordt bedreigd. De muziek is van de jonge componist Daniël Hamburger.

2013

In hun derde theaterprogramma Buitenstaanders gaan Ricky Koole en Leo Blokhuis op zoek naar de buitenstaanders in de muziek. De zangeres wordt in deze voorstelling begeleid door het Rotterdamse trio Ocobar, dat voor deze gelegenheid is uitgebreid met toetsenist Roel Spanjers. Na Chantal Janzen en Hadewych Minis speelt Ricky Koole de rol van Rachel Hazes in Hij Gelooft In Mij, de succesvolle musical over volkszanger André Hazes.

Hadewych Minis Ocobar Roel Spanjers

2014

Op 6 januari presenteert de zangeres in Desmet, Amsterdam haar album No Use Crying, samen met Ocobar, Roel Spanjers en K.O. Brass.

Ocobar

2016

Met Leo Blokhuis en Ruben Hein is Koole te zien in een muzikale theatervoorstelling over New Orleans. Ze maken samen met Ocobar, Roel Spanjers en de blazers van K.O. Brass een tournee langs de Nederlandse theaters.

Ocobar Roel Spanjers Ruben Hein

Discografie Ricky Koole

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ricky Koole

Audio/Video Ricky Koole

Video Ricky Koole

Ricky Koole - Mannen huil...
Ricky Koole - Mannen huilen niet
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ricky Koole - Mannen huilen niet

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer