Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RITA HOVINK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Rita Hovink bij Op Losse Groeven

Periode

03-03-1944 - 07-09-1979

Genre

jazz, Nederlandstalig, pop, zang

Online

Officiële website

Rita Hovink

Hilversumse zangeres met een dramatisch timbre, vooral bekend door het enkele jaren voor haar dood verschenen Laat Me Alleen.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1964   Trea Dobbs
1975   Herman Berkien
1976   Catapult

Biografie Rita Hovink

Hilversumse zangeres met een dramatisch timbre, vooral bekend door het enkele jaren voor haar dood verschenen Laat Me Alleen.

1944

Rita Hovink wordt op 3 maart geboren in Beverwijk.

1958

Hovink wil toneelspeelster worden.

1959

Ze doet mee aan een talentenjacht van Max van Praag in Loosdrecht. Haar optreden is een succes. Ze besluit daarop zangeres te worden. Haar eerste optreden is in de Herman van Keeken-show.

1960 - 1963

Hovink zit in de Jonge Flierefluiters en de Leather Jackets. Als ze solo gaat, werkt ze met verschillende orkesten. Daarnaast treedt ze veel op voor Amerikaanse militairen in Duitsland. De Hilversumse ontwikkelt zich langzaam aan tot zangeres van formaat.

1964

Ze maakt deel uit van het Nederlandse team bij het Knokke Festival. Ze winnen de eerste prijs. Hovinks debuutsingle Yeah Yeah Yeah verschijnt. Haar derde single, Die Eerste Zoen, wordt een hit.

1965 - 1972

Rita Hovink zingt zowel in het Engels als in het Nederlands. Na wat singles, verschijnt haar debuutalbum Love Me Or Leave Me. Ze heeft een eigen show op televisie. Verder maakt ze grote indruk in de NCRV-televisieserie Goeie Ouwe Koffergrammafoon, vooral omdat zij dan net hersteld is van een ernstig auto-ongeluk.

1973

Het album From Rita, With Love verschijnt. Op die plaat staan alle Engelstalige succesnummers van de zangeres.

1976

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Rita Hovink bij Op Losse Groeven De single Ay Dolores staat zes weken in de hitlijsten en behaalt de eenentwintigste plaats. Laat Me Alleen komt tot nummer 29, maar zal een evergreen blijken te zijn. De muziek is van het Italiaanse nummer Pazza Idea van Patty Pravo ('74), de tekst is van Gerrit den Braber. Het album Een Rondje Van Rita verschijnt.

Gerrit den Braber

1977

Ook Antonio gaat de hitparades in. De single komt tot nummer 26. Opvolger Draai Je Om behaalt slechts een tipnotering.

1978

Hovink is ernstig ziek. Ze ondergaat een aantal zware operaties. De single Wek Me Voordat Je Gaat blijft steken in de tipparde. Het album Ik Wil Vrouw Zijn komt uit.

1979

De zangeres overlijdt op 7 september op 35-jarige leeftijd. Er verschijnt een compilatie met haar beste liedjes.

1981

Polydor brengt de single Laat Me Alleen opnieuw uit.

1986

De verzamelaar Laat Me Alleen wordt uitgebracht.

1999

In de door de luisteraars van Radio 2 gekozen Top 50 allertijden van Nederlandstalige hits eindigt Rita Hovink's Laat Me Alleen op de dertiende plaats.

2019

Op de zolder van haar dochter wordt de originele opname gevonden van haar eerste jazzplaat 'Love Me Or Leave Me' uit 1969. Journalist Frank Jochemsen krijgt die master-uitgave in handen en brengt het album, waarvan er destijds maar 200 zijn verkocht, opnieuw uit.

Discografie Rita Hovink

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rita Hovink

Audio/Video Rita Hovink

Video Rita Hovink

Rita Hovink - De Tijden v...
Rita Hovink - De Tijden van Weleer
Rita Hovink ��� Ik zou Al...
Rita Hovink ��� Ik zou Alles willen Geven ���
Rita Hovink - Dolores ���...
Rita Hovink - Dolores ��� TopPop
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Rita Hovink - De Tijden van Weleer

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer