Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROB VAN KREEVELD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

15-06-1941 - heden

Genre

componist, dirigent, jazz, piano

Rob van Kreeveld

Rob van Kreeveld (Den Haag, 15-6-1941) is een typische musician's musician. Bij het jazzpubliek is hij niet erg bekend, maar onder jazzmuzikanten wordt hij als een van de beste pianisten en leraren beschouwd. Op negenjarige leeftijd begint hij met pianospelen. Hij speelt en luistert alleen naar klassieke muziek, maar als ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent, piano

Genoemd in de biografie van

1967   Kris Goessens
2010   Paulien van Schaik

Biografie Rob van Kreeveld

Rob van Kreeveld (Den Haag, 15-6-1941) is een typische musician's musician. Bij het jazzpubliek is hij niet erg bekend, maar onder jazzmuzikanten wordt hij als een van de beste pianisten en leraren beschouwd. Op negenjarige leeftijd begint hij met pianospelen. Hij speelt en luistert alleen naar klassieke muziek, maar als hij in 1958 op de radio Oscar Peterson bij Jazz At The Philharmonic hoort wordt hij door de jazz gegrepen. In 1960 komt hij als pianist bij de Indo-rock groep The Black Dynamites, waarmee hij door Duitsland en langs rock & roll-clubs toert en waarmee hij zijn eerste platen maakt; hij blijft daar tot 1964. In die tijd is hij ook invaller in De Vliegende Hollander als Pia Beck afwezig is. In 1963 gaat hij naar het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar hij een klassieke opleiding krijgt van pianist Theo van der Pas, bij wie hij in 1967 zijn solistendiploma haalt. Al tijdens zijn opleiding in 1964 wordt hij de vaste begeleider en bandleider bij Paul van Vliet en diens cabaret Pepijn en blijft daar tot 1977. Hij werkt in die periode ook samen met Liselore Gerritsen en Thérèse Steinmetz. Hij verlaat het cabaret als hij in 1979 wordt gevraagd als docent aan het Koninklijk Conservatorium en aan het Rotterdams Conservatorium voor de net opgerichte afdeling jazz en lichte muziek. Daarnaast geeft hij veel les in andere Europese landen. Incidenteel treedt hij op met muzikanten van naam onder wie Stan Getz, Denise Jannah, Greetje Kauffeld, Joe Lovano, Joe Pass, Rita Reys, Woody Shaw en Toots Thielemans. Na zijn pensioen wordt hij weer actiever op de podia en speelt hij met drummer John Engels, tenorsaxofonist Ferdinand Povel en zanger Ronald Douglas. Hoewel hij als sideman al op diverse LP's en CD's te horen is geweest, maakt hij pas in 2000 zijn eerste solo-CD en in 2003 zijn eerste CD's als groepsleider. In 2009 worden The Black Dynamites voor een aantal optredens opnieuw bij elkaar gebracht. Als componist schrijft Rob van Kreeveld ruim dertig liedjes en wordt hij bekend met cabaret-hits zoals Veilig achterop, bij m'n vader op de fiets, De zee en Meisjes van dertien.

In bezetting van

Tango Extremo   piano
The Black Dynamites   piano

1963 - 1978

Studeert aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en haalt zijn solistendiploma piano. Speelt tot 1964 bij The Black Dynamites. Komt bij het cabaret Pepijn met Paul van Vliet en heeft daar de muzikale leiding. Daarnaast is hij een veelgevraagd sessiemuzikant in radio-orkesten.

Paul van Vliet

1979 - 2000

Wordt docent piano-jazz en lichte muziek bij het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Rotterdams Conservatorium. Heeft daar een comboklas en een ritmesectieklas. Is gastdocent in Dworp (België), Helsinki, Boston, en Liechtenstein. Hij treedt op met onder anderen Ferdinand Povel, Ack van Rooyen, Rita Reys, Ruud Jacobs, Peter Ypma, Toots Thielemans, Samantha Jones, Madeline Bell, Stan Getz, The Four Freshmen, Woody Shaw, Philip Catherine, Herb Geller, John Clayton, Jeff Hamilton, Joe Pass, Dave Pike, Joe Lovano, Hein Van de Geyn, Ann Burton, Greetje Kauffeld, Jimmy Haslip, Bart van Lier, Gerrie van der Klei en Denise Jannah, en is gastsolist bij het Metropole Orkest. Hij speelt op het North Sea Jazz Festival en het Kaapstad Jazzfestival.

2000 - 2010

Heeft zijn eigen Rob van Kreeveld-kwartet, speelt in de Baileo Big Band en in de groepen van Dim Kesber (met wie hij een tournee naar Japan maakt), Ronald Douglas (met wie hij naar Indonesië gaat), Koos van Hout en Jeroen de Rijk. Maakt in 2003 als 'The Legends' met Frits Landesbergen een theatertournee. De pianist zit in de bezetting van Quinteto Tango Extremo.

Tango Extremo

Discografie Rob van Kreeveld

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Rob van Kreeveld

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer