Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROBBERT MUUSE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Genre

bariton, klassiek

Online

Officiële website

Robbert Muuse

Bariton Robbert Muuse studeert zang en opera bij Mya Besselink in Maastricht en bij de Amerikaanse tenor Donald Litaker in de Opernschule van de Hochschule für Musik Karlsruhe. Ook specialiseert hij zich als liedzanger en studeert bij liedpianisten als Konrad Richter, Hartmut Höll en Julius Drake. Helmuth Kolvenbach coacht hem ...
Volledige biografie...

Instrumenten

bariton

Biografie Robbert Muuse

Bariton Robbert Muuse studeert zang en opera bij Mya Besselink in Maastricht en bij de Amerikaanse tenor Donald Litaker in de Opernschule van de Hochschule für Musik Karlsruhe. Ook specialiseert hij zich als liedzanger en studeert bij liedpianisten als Konrad Richter, Hartmut Höll en Julius Drake. Helmuth Kolvenbach coacht hem verder.

1994

Sinds 1994 vormt zanger Robbert Muuse samen met de pianiste Micha van Weers een duo, en wordt ook zo opgeleid. Het duo wint prijzen, zoals in 2003 de Publieksprijs en de Speciale Prijs van de Italiaanse RAI op het Internationaal Seghizzi Liedconcours in Italië en de MeesPierson Award 2004 van het Concertgebouw Amsterdam. Zowel Muuse als Van Weers heeft de missie om nieuwe aandacht te winnen voor bepaald repertoire dat lange tijd niet meer is uitgevoerd, zoals de zogenaamde Entartete Musik, muziek die door het Nazi-bewind verboden werd.

Het Concertgebouw

2001

Vanaf 2001 werkt Robbert Muuse als basse-taille circa tien jaar lang samen met het Franse barokensemble Ensemble Pierre Robert onder leiding van Frédéric Desenclos.

2010

In 2010 zingt Robert Muuse de rol van eerste soldaat in de opera Salome van Richard Strauss. Deze opera, uitgevoerd op het Zwitserse Festival de Verbier wordt gedirigeerd door de Russische dirigent Valery Gergiev.

2011

Naast actief te zijn als Dr. Falke in de uitvoeringen van Die Fledermaus van Johann Strauss (Jr.) zingt Robert Muuse in 2011 de rol van Boswachter in Prihody lisky Bystrousky (het sluwe vosje) van Leos Janacek en Vader in Hänsel und Gretel van Engelbert Humperdinck. Ook vertolkt Muuse rollen in Così fan tutte (KV.588) en Zaide (KV.344) van Mozart, Don Pasquale van Donizetti, I pagliacci van Leoncavallo, Les mamelles de Tirésias van Poulenc o.l.v. Ed Spanjaard, La tragédie de Carmen in de regie van Lodewijk de Boer, Dido and Aeneas (ZPC.626) van Purcell, Phaéton van Lully en Agrippina (HWV.6) van Handel met het Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend. Van Benjamin Britten zingt Muuse rollen in de opera's Albert Herring, o.lv. Urban Malmberg en in de regie van Guy Joosten, en Noye's fludde. In de productie Stalin en de smaak van Paardehaver van Jan Bus zingt Robbert Muuse de rol van Prokofjev o.l.v. Jurjen Hempel. Ook in een Nederlandse hertaling van de opera La gazzetta van Rossini zingt Muuse in de regie van Saskia Boddeke en Peter Greenaway. Niet alleen in de opera is Robbert Muuse actief maar ook op het terrein van de barok. Naast cantates, de Matthäus Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach vertolkt Muuse de baritonpartij in de geestelijke werken van Handel, Haydn, Mendelssohn Bartholdy, en wereldlijke van Orff en Vaughan Williams. In de Requiems van Mozart, Fauré, Duruflé en Brahms neemt Robbert Muuse de bas/baritonpartij voor zijn rekening.

Combattimento Consort Amsterdam Ed Spanjaard Jan Bus Jan Willem de Vriend Jurjen Hempel

2012

Sinds 2012 ontvangt Muuse zangcoaching van de Brit Gary Coward. Met zangers als Thomas Allen, Gerald Finley, Barbara Bonney, Jard van Nes, Robert Holl, Graham Johnson, Claudio Nicolai en Hilde Zadek werkt Robert Muuse samen, zowel in masterclasses als privé. Als solist is Muuse te gast in het Concertgebouw te Amsterdam, de Cité de la Musique in Paris en het St John's Smith Square in Londen. Daarnaast werkt hij regelmatig samen met het Nieuw Ensemble, het Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. Ed Spanjaard en Reinbert de Leeuw, het Brabants Orkest, het Orkest van het Oosten, Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend, de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven, La Petite Bande o.l.v. Eric van Nevel en het Ives Ensemble.

De Nederlandse Bachvereniging Het Brabants Orkest Ives Ensemble Jard van Nes Jos van Veldhoven Limburgs Symfonie Orkest Nieuw Ensemble Reinbert de Leeuw

Discografie Robbert Muuse

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Robbert Muuse

Audio/Video Robbert Muuse

Video Robbert Muuse

Robbert Muuse & Micha van...
Robbert Muuse & Micha van Weers - Cyril Scott/ Ballad of fair Helen
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Robbert Muuse & Micha van Weers - Cyril Scott/ Ballad of fair Helen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer