Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROBERT NASVELD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

robert nasveld

Periode

26-05-1955 - heden

Genre

componist, hedendaags, piano

Online

Officiële website

Robert Nasveld

Als pianist specialiseert Robert Nasveld zich in twintigste-eeuws repertoire met een voorkeur voor Nederlandse, Russische en Amerikaanse muziek. Zo verdiept Nasveld zich grondig in het pianowerk van de Amerikaanse componist George Crumb. Naast zijn loopbaan als uitvoerend pianist die hij vanwege de ziekte multiple sclerosis voortijdig heeft moeten beëindigen, heeft ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano

Genoemd in de biografie van

1975   Polo de Haas
2010   Insomnio

Biografie Robert Nasveld

Als pianist specialiseert Robert Nasveld zich in twintigste-eeuws repertoire met een voorkeur voor Nederlandse, Russische en Amerikaanse muziek. Zo verdiept Nasveld zich grondig in het pianowerk van de Amerikaanse componist George Crumb. Naast zijn loopbaan als uitvoerend pianist die hij vanwege de ziekte multiple sclerosis voortijdig heeft moeten beëindigen, heeft Robert Nasveld een rijkgeschakeerd oeuvre als componist opgebouwd. Na het behalen van de Compositieprijs in 1981 wil Nasveld in zijn eigen woorden ''voortgaan op de verworvenheden van de twintigste eeuw'', waarbij tonaliteit als klankidioom een belangrijke rol krijgt toebedeeld. Kenmerkend voor Nasvelds verfijnde tonale stijl zijn zich vaak in elkaar verstrengelende en verschuivende thematische lagen. "Instrumenten spelen dan dezelfde muziek maar in een verschillend metrum", aldus de componist. Vanaf 1997 krijgt Nasveld meer en meer interesse in grotere compositorische transparantie met een duidelijkere beat. Spontaniteit en een veel hoekigere manier van componeren zijn enkele karakteristieken van Nasvelds latere stijl.

1955 - 1977

Robert Nasveld wordt op 26 mei 1955 geboren. Hij studeert piano aan het Utrechts Conservatorium bij Herman Uhlhorn, Polo de Haas en Sas Bunge. Daarnaast volgt hij compositielessen bij Joep Straesser en elektronische muziek bij Ton Bruynèl.

Joep Straesser Polo de Haas Sas Bunge Ton Bruynèl

1978 - 1981

Nasveld is mede-oprichter van het Orgella Kwartet (Nederlands Pianisten Kwartet) dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van werken voor 2 piano's 8-handig. Hij behaalt zijn diploma Uitvoerend Musicus in 1980 en een jaar later ontvangt hij de Compositieprijs van het Utrechts Conservatorium.

1984 - 1986

Voor het label Attacca neemt Nasveld de pianowerken op van George Crumb. Voor de VPRO radio maakt hij tenslotte een zeven uur durende live uitzending over George Crumb.

1987

Samen met de bas Lieuwe Visser gaat Nasveld op tournee door de Verenigde Staten met onder meer een optreden in de Library of Congress in Washington.

Lieuwe Visser

1988

Robert Nasveld begint zijn loopbaan als programmamaker hedendaagse muziek voor de NPS Radio.

1990 - 1996

Tijdens het Warschauer Herfst festival speelt Nasveld werken van George Crumb. In 1991 initieert hij de concertserie 'De Grote Oversteek' voor NOS/NPS radio. Later volgen concertseries als 'Muziek in Her(t)z' en 'De Wereld Rond'.

2002

Het Attacca Babel label brengt een aantal belangrijke composities van Robert Nasveld op dubbel-cd uit.

2008

Nasveld start met het opzetten van NPS concerten met hedendaagse muziek in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

2011

De cd 'Hanging around' met recente composities van Robert Nasveld ontvangt hoge waardering van de pers.

Discografie Robert Nasveld

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Robert Nasveld

Audio/Video Robert Nasveld

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer