Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROBERT PAUL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

11-07-1949 - heden

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Robert Paul

Robert Paul is Neerlands meest vermaarde imitator van bekende Nederlanders. Hij scoort hits met de imitatiemedley Toppers Van Toen (1978) en de Jan Pelleboer-parodie 't Kan Vriezen 't Kan Dooien (1983). In de jaren zeventig en tachtig trekt hij volle zalen met zijn theatershows. Robert Paul presenteert daarnaast televisieprogramma's en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1981   Wim Hogenkamp

Biografie Robert Paul

Robert Paul is Neerlands meest vermaarde imitator van bekende Nederlanders. Hij scoort hits met de imitatiemedley Toppers Van Toen (1978) en de Jan Pelleboer-parodie 't Kan Vriezen 't Kan Dooien (1983). In de jaren zeventig en tachtig trekt hij volle zalen met zijn theatershows. Robert Paul presenteert daarnaast televisieprogramma's en spreekt radio- en televisiereclames in.

1949 - 1968

Robert Paul wordt op 11 juli geboren te Amsterdam als tweede van zes zoons. Hij doet aan school- en amateurtoneel en drumt in een band.

1969

Paul begint met zijn eerste optredens als imitator en doet met veel succes een aantal liefdadigheidsvoorstellingen in de hoofdstad.

1971

In april wint hij de talentenjacht van het Haagse weekblad De Posthoorn. De finale wordt op televisie uitgezonden door de TROS. In oktober is hij te zien in het televisieprogramma Het C-gat Uit bij de TROS. Vanaf december treedt de artiest op in het theaterprogramma Liefde Is Hadjememaar, een productie van Beppie Nooy jr. met naast Robert Paul ook Ramses Shaffy, Marjol Flore en Jos Brink.

Jos Brink Ramses Shaffy

1972 - 1974

In juli 1972 verzorgt Robert Paul twee succesvolle televisieprogramma's voor de AVRO. Hij treedt veel op in Nederland en is een regelmatige verschijning op radio en televisie in programma's van onder meer Mies Bouwman en Willem Duys.

Willem Duys

1975 - 1976

De theaterproductie Showtime trekt twee seizoenen lang volle zalen.

1977

In december krijgt Robert Paul zijn eigen tv-serie bij de TROS. In het programma Gastvrij ontvangt hij vele gasten, waaronder cabaretier Henk Elsink, de Belgische mondharmonicaspeler Toots Thielemans en pianiste Pia Beck. Paul maakt deel uit van de cast van de NCRV-musical Hé, Kijk Mij Nou onder regie van Kees Brusse.

1978

De eerste single Toppers Van Toen bevat een medley van door Robert Paul geïmiteerde zangers zoals Peter Koelewijn, Rob de Nijs, Boudewijn de Groot, Johnny Lion en Gert Timmerman.

1980 - 1982

In augustus 1980 verschijnt het debuutalbum Profiel met een hoestekst geschreven door Toon Hermans. Robert Paul gaat in het seizoen 1980/81 met zijn eerste soloprogramma op tournee langs de Nederlandse theaters. Tijdens deze kleine productie wordt hij begeleid door Bert Stoots (piano), Ab van Woudenberg (bas) en René Plemp (drums). In het tweede seizoen doet Paul de grotere theaters aan. De NCRV zendt in september 1982 een TV-registratie uit en de Robert Paul One Man Show verschijnt ook op lp. In november 1982 gaat het tweede programma Robert Paul Theatershow landelijk in première. Eileen Egas vervult een gastrol en de drie muzikale begeleiders zijn dezelfde als tijdens de eerste theatershow.

Toon Hermans

1983 - 1984

Wegens grote belangstelling wordt de Robert Paul Theatershow geprolongeerd in het seizoen 1983/84. Met de single 't Kan Vriezen 't Kan Dooien (met o.a. een imitatie van weerman Jan Pelleboer) scoort de imitator/zanger zijn grootste hit. Hoogtepunten uit de tweede theatershow verschijnen in september op lp aangevuld met studio-opnamen. De NCRV zendt het programma uit in het najaar van 1984. In augustus wordt de singel Heb Ik Dáár Mijn Schoenen Voor Gepoetst?! de voorlopig laatste hit voor Robert Paul. Het plaatje bevat imitaties van Sjef van Oekel, André Hazes en Frank Sinatra. Het derde theaterprogramma gaat in september van start.

1985

De vierde theatershow heet Gekkenwerk. De rode draad in het programma is de agenda van Robert Paul.

1987

Robert Paul presenteert voor de NCRV op televisie de gala-uitzending 700 Jaar Bril en doet onder meer imitaties van Michael Jackson en Elvis Presley.

1988

Voor de KRO-televisie presenteert Robert Paul het spelprogramma D'r Uit Met Je Geluid.

1989 - 1990

In oktober start Ruimtevree, de vijfde theatertournee van Robert Paul, omschreven als 'een show tussen droom en werkelijkheid, met een sprankje geloof, hoop en liefde, maar vooral humor'. Het tweede seizoen van Ruimtevrees wordt afgesloten met een serie voorstellingen in het Nieuwe de la Mar Theater te Amsterdam.

1991 - 1994

Het Trappenhuis (vanaf oktober 1991) is een theaterproductie in de vorm van een soap over buren die met elkaar zijn opgescheept. Alle zes personages worden door Robert Paul vertolkt. Een registratie van Het Trappenhuis wordt op diverse locaties buiten het theater opgenomen en uitgezonden op 27 december 1993. Op 20 oktober 1993 gaat de one-man-musical Knetter in première in het Cultureel Centrum van Amstelveen. De teksten zijn door Robert Paul geschreven samen met Rients Gratama, Sietze Dolstra en Niek Barendsen. De tournee van Knetter wordt in april 1994 afgesloten.

1995

De single Volgende Patiënt is een parodie op het door de NCRV populair gemaakte kruidenvrouwtje Klazien uut Zalk (1919-1997).

1996

In opdracht van pretpark De Julianatoren te Apeldoorn produceert, schrijft, spreekt en zingt Robert Paul de geluidsopname voor Magic Musical Muizen Show, een computergestuurde poppenshow voor kinderen. Voor Joop van den Ende maakt hij samen met Simone Kleinsma en presentator Ron Brandsteder het televisieprogramma Parodie Parade. Paul sluit het jaar af met de kerstsingle Kerstfeest waarvan ook een Duitstalige versie wordt uitgebracht.

1997

De single De Ballentent (juni) bevat een parodie op Glamourland, het televisieprogramma van societyverslaggever Gert-Jan Dröge (1943-2007).

1998

In mei start Robert Paul samen met zijn vaste componist en arrangeur Helmig van der Vegt met werk aan een album waarop hij zich niet als imitator maar de zanger profileert.

1999

De theatershow Een Zonnebloem Van Goud, ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van De Zonnebloem, trekt door het land met naast Robert Paul optredens van Joke de Kruijf, Berdien Stenberg en Frits Lambrechts. Speciaal voor de eeuwwisseling werkt Paul aan twee cd's met medleys uit de jaren vijftig en zestig.

Berdien Stenberg

2001

Robert Paul speelt in december een belangrijke rol in de Dinnershow 2001 van Wentink Events, een show met veertig dansers en vocalisten in Studio 21 te Hilversum. In het najaar verschijnt het album De Zanger.

2002 - 2006

De imitator wordt regelmatig door het bedrijfsleven gevraagd voor optredens en presentaties op besloten evenementen en seminars.

Discografie Robert Paul

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Robert Paul

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer