Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROBERT DE ROOS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1907 - 1976

Genre

klassiek

Biografie Robert de Roos

Robert de Roos wordt op 10 maart 1907 te Den Haag geboren en overlijdt daar op 18 maart 1976. Opleiding Hij studeert aan het Koninklijk Conservatorium piano, viool en altviool en krijgt compositielessen van Johan Wagenaar. Daarna vertrekt hij naar Parijs en neemt privé-lessen bij Darius Milhaud (compositie), Isidor Philipp (piano), Charles ...
Volledige biografie...

Biografie Robert de Roos

1907 - 1976

Robert de Roos wordt op 10 maart 1907 te Den Haag geboren en overlijdt daar op 18 maart 1976.


Opleiding

Hij studeert aan het Koninklijk Conservatorium piano, viool en altviool en krijgt compositielessen van Johan Wagenaar. Daarna vertrekt hij naar Parijs en neemt privé-lessen bij Darius Milhaud (compositie), Isidor Philipp (piano), Charles Koechlin en Roland Manuel (contrapunt) en Pierre Monteux (directie). Later studeert hij nog bij Hermann Scherchen (directie) en Sem Dresden (orkestratie).


Activiteiten

Van 1946 tot 1956 is hij Cultureel Attaché aan de Nederlandse Ambassade te Parijs en in 1957 wordt hij benoemd tot Eerste Secretaris voor Pers en Culturele Zaken aan de Ambassade te Caracas in Venezuela. In 1961 wordt hij bovendien in dezelfde functie geaccrediteerd te Bogotá, Quito, La Paz en Lima; vervolgens is hij Ambassaderaad voor Culturele Zaken en Hoofd van de afdeling Voorlichting en Culturele Zaken aan de Ambassade te Londen. Van 1967 tot 1973 is hij Ambassaderaad voor Pers- en Culturele Zaken te Buenos Aires, tevens geaccrediteerd te Asunción (Paraguay) en Hoofd van het Nederlands Informatie Bureau voor Latijns-Amerika. In 1973 keert hij terug naar Nederland.


Composities

Oorspronkelijk zoekt Robert de Roos als componist een stijl, die nog zeer onder de invloed staat van de Duitse en Franse school, maar later weet hij zich voor een groot deel hiervan te bevrijden en vindt hij een eigen stijl, die zich voornamelijk kenmerkt door een contrapuntische compositietechniek. In deze tijd schrijft De Roos een aantal werken, die hij later weer uit de circulatie neemt. Hij wordt hiertoe gedwongen door de overtuiging dat men bij het scheppen van muziek geen enkel element van deze muziek kan verwaarlozen, een overtuiging en instelling, die hem uiteindelijk kleuriger en rijker doet componeren. De Variations sérieuses sur un thème ingénu, die hij in 1947 componeert en opdraagt aan het Residentie Orkest zijn van deze laatste stijlperiode een duidelijk voorbeeld. Naast vele orkestwerken en concerten componeert De Roos ook een opera in één acte Die Vision, kamermuziek o.a. Sextuor voor piano en blazers, liederen, muziek voor theater en enkele koorwerken.

Compact discs
Kees Wieringa legt op cd een Sonatine van Robert de Roos vast (DO Records 004). Op Q-Disc komt een dubbel-cd uit: Robert de Roos Historical Recordings (Q 97013).

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Robert de Roos

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer