Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROEL SPANJERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

21-10-1969 - heden

Genre

accordeon, achtergrondzang, gitaar, orgel, piano, sessiemuzikanten, toetsinstrumenten, zang

Roel Spanjers

Roel Spanjers stopt met zijn studie geschiedenis om muziek te maken. Als studiomuzikant werkt hij veel met Amerikaanse blues- en soulartiesten. In 2001 richt hij zijn eigen band The Sunset Travellers op en in 2006 verschijnt het eerste album van Birdcatcher, de band samen met zijn broer Erik Spanjers. Sinds ...
Volledige biografie...

Instrumenten

accordeon, achtergrondzang, gitaar, orgel, piano, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1994   Captain Gumbo
2003   BJ Baartmans
2003   Normaal
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Roel Spanjers

Roel Spanjers stopt met zijn studie geschiedenis om muziek te maken. Als studiomuzikant werkt hij veel met Amerikaanse blues- en soulartiesten. In 2001 richt hij zijn eigen band The Sunset Travellers op en in 2006 verschijnt het eerste album van Birdcatcher, de band samen met zijn broer Erik Spanjers. Sinds 2009 werkt hij samen met zangeres Fréderique Spigt.

In bezetting van

Birdcatcher   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Captain Gumbo   achtergrondzang, orgel
JW Roy   accordeon, orgel, piano
Normaal   accordeon, toetsinstrumenten, zang
Poels & Giesen   orgel, piano
Ricky Koole   toetsinstrumenten
The Sunset Travelers   accordeon, orgel, piano

1969

Roel Spanjers wordt geboren op 21 oktober 1969 in Brabant.

1975

Spanjers groeit op in een muzikaal gezin. Zijn vader speelt piano en op jonge leeftijd kruipt Roel zelf ook achter het instrument.

1985

Op de middelbare school speelt hij in diverse rhythm & blues bands. Les nemen doet hij niet. Spanjers is een autodidact en hij kan geen noten lezen.

1989 - 1994

Hij heeft geen trek om aan een conservatorium te studeren en kiest in 1989 voor een studie geschiedenis. Tijdens zijn studie speelt hij in verschillende (blues)bands en doet regelmatig tours door Nederland. Hij speelt mee op de albums 1 More 2 Steps (1990) en Back A La Maison (1992) van Captain Gumbo. Deze band maakt aanstekelijke cajun/zydeco muziek en Spanjers treedt veel met ze op. Vlak voor zijn afstuderen stopt hij met zijn studie en stort zich vol overgave op de muziek.

Captain Gumbo

1997 - 1999

In 1997 doet hij zijn eerste grote tour met de Amerikaanse bluesmuzikant Luther Allison. Daarnaast speelt hij mee op het album Round Here van JW Roy & Band. De bluesmuzikant JW Roy (Jan Willem Roy) loopt als een rode draad door zijn leven. Hij speelt veel live met de muzikant en speelt mee op al zijn albums. Met o.a. Fred Jenner (ex-Kadanz) en Roel Giesen maakt hij twee jaar deel uit van de band Eeuwige Belofte.

JW Roy

2001

Spanjers begint zijn eigen band The Sunset Travellers. JW Roy gaat solo en veel van zijn bandleden gaan bij The Sunset Travellers spelen. For The Sake Of It is het debuut van de formatie. Het album is commercieel geen succes, maar de band treedt nog steeds regelmatig op. Met zijn broer Erik begint hij zijn eigen studio. Roel werkt er veelal als sessiemuzikant terwijl Erik meer de man achter de knoppen is.

The Sunset Travelers

2003

Jack Poels (Rowwen Hèze) en Leon Giesen (ex-Toontje Lager en ex-Captain Gumbo) richten Poels & Giesen op. Ze werken aan het album Holland America Lijn en Spanjers is een van de gastmuzikanten. Op 14 november gaat Normaal van start met de Høk & Swing Tournee 2. Roel Spanjers speelt mee op accordeon, toetsen en achtergrondzang

Normaal Poels & Giesen

2004

Spanjers is van de partij als Poels & Giesen een korte theatertour doen. Daarnaast is hij druk bezig songmateriaal te schrijven die hij in 2005 solo of met zijn band The Sunset Travellers wil uitbrengen.

2006

Samen met o.a. zijn broer Erik Spanjers brengt hij onder de naam Birdcatcher een titelloos album uit. Overdag is Spanjers te vinden achter de balie bij platenzaak Plaatboef in Utrecht.

Birdcatcher

2007

Roel Spanjers is een van de begeleiders op Opa, Vertel (februari), het tweede soloalbum met countrysongs in het Achterhoekse dialect van Normaal-voorman Bennie Jolink. Hij levert bijdragen op het album Open Deuren Naar Geluk (november) van Mondo Leone.

Bennie Jolink Mondo Leone

2008

Spanjers is te horen op The Love Interest, het tweede album van de Haarlemse singer/songwriter Maarten Veldhuis onder de naam Larry Cook.

Maarten Veldhuis

2009 - 2012

Spanjers levert meerdere bijdragen op het album The Last Warrior van de countrybluesband Charley Cruz & The Lost Souls uit Dordrecht. Hij gaat op theatertournee met Frédérique Spigt en haar programma's Alles (2009) en Land (2012).

Frédérique Spigt

2013

In hun derde theaterprogramma Buitenstaanders gaan Ricky Koole en Leo Blokhuis op zoek naar de buitenstaanders in de muziek. De zangeres wordt in deze voorstelling begeleid door het Rotterdamse trio Ocobar, dat voor deze gelegenheid is uitgebreid met Spanjers op de toetsen.

Ocobar Ricky Koole

2017

De inmiddels vaste samenwerking met Frédérique Spigt resulteert in de EP 'The Road'.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen entry hebben in de Encyclopedie:
1995 - Joanna Connor 'Rock & Roll Gypsy' (buitenland)
1998 - Barry McCabe 'The Peace Within' (buitenland)
1999 - Van Dyck 'Blue Smoke'
2001 - Boo Boo Davis 'East St. Louis' (buitenland)
2001 - Byther Smith 'Smitty's Blues' (buitenland)
2001 - Erskine Oglesby 'Honkin'And Shoutin' (buitenland)
2001 - Percy Strother 'Home At Last' (buitenland)
2001 - Roscoe Chenier 'Roscoe Style' (buitenland)
2002 - Malford Milligan Band 'Sweet Cherry Soul'(buitenland)
2003 - Kasper van Kooten 'Een Kwart Van M'n Hart'
2004 - Boo Boo Davis 'The Snake' (buitenland)
2004 - Byther Smith 'Throw Away The Book' (buitenland)
2004 - Kasper van Kooten 'Beter Dan De Kopie'
2004 - Louis 'Close Watch'
2011 - Tess and the Chiefs 'Time Warp' (ook productie)

Discografie Roel Spanjers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Roel Spanjers

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer