Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROELOF STALKNECHT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Roelof Stalknecht

Periode

19-11-1926 - 04-07-1995

Genre

jazz, piano

Roelof Stalknecht

Pianist Roelof Stalknecht (Groningen, 19 november 1926 – Groningen, 4 juli 1995) wordt na de Tweede Wereldoorlog een veelgevraagd begeleider en solist. Zijn eerste invloeden zijn Dick Willebrandts, Ernst van 't Hoff en Giles Pirotte; na de bevrijding komen daar Teddy Wilson, Art Tatum en George Shearing bij. Als semiprofessional ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Biografie Roelof Stalknecht

Pianist Roelof Stalknecht (Groningen, 19 november 1926 – Groningen, 4 juli 1995) wordt na de Tweede Wereldoorlog een veelgevraagd begeleider en solist. Zijn eerste invloeden zijn Dick Willebrandts, Ernst van 't Hoff en Giles Pirotte; na de bevrijding komen daar Teddy Wilson, Art Tatum en George Shearing bij. Als semiprofessional maakt hij deel uit van de Big Five van violist Benny Behr. Daarna volgt radiowerk en in 1950 stapt hij definitief het vak in en werkt hij achtereenvolgens met het Hammond Quintet van John de Mol sr., het Atlantic Quintet en het Miller Sextet. Vanaf 1954 speelt hij overwegend als solist of in duo- of trioverband. Vast werk heeft hij bij de regionale en nationale radio, de televisie (Theo Eerdmans-quiz) en bij cabaretier Seth Gaaikema. In 1960 neemt hij de eerste Nederlandse Edison in ontvangst voor zijn LP Fabulous Fingers On 88 Keys. Tegen het eind van zijn carrière gaat Stalknecht, die altijd een voorkeur aan de dag heeft gelegd voor balladwerk met vrijmoedige harmonische uitstapjes, allengs vrijer spelen.

In bezetting van

Millers   piano

1930

Als kind verrast Roelof Stalknecht zijn omgeving door spontaan draaiorgelliedjes op de piano na te spelen. Zijn ouders - vader is amateurmuzikant - herkennen zijn muzikale talent en zijn absolute gehoor.

1932 - 1934

Hij krijgt pianoles bij Cor Batenberg (Stedelijke Muziekschool Groningen).

1940 - 1941

In café Van Duinen, pal naast het gevreesde SS-hoofdkwartier op de Groote Markt in Groningen, neemt Roelof Stalknecht deel aan de jam-sessies op de zondagochtend.

1942 - 1943

Het schoolorkest Roelof Stalknecht en zijn Solisten speelt in de hele noordelijke regio.

1945

Violist Benny Behr vraagt hem voor zijn Big Five, huisorkest van zaal Frigge. Zijn harmonisch inzicht valt op. Joop Beerta, gitarist en zanger van de Big Five: 'Toen wij begonnen in Frigge, in '45, vroeg ik vaak aan Roelof, speel nog eens wat uit het jaar 2000' (geciteerd in Eddy Determeyer: Ruige Dagen, 1988). Na korte tijd fuseren de Big Five en het orkest van drummer Arnold Brinkman tot het Hatchett's Club Orchestra, dat veel voor de Canadezen werkt.

1945 - 1949

Groepen onder leiding van Roelof Stalknecht treden frequent op voor de regionale omroep, later ook in Hilversum en voor het American Forces Network.

1950 - 1951

Stalknecht speelt een maand met het huisorkest van Heck's in Amsterdam en besluit definitief het vak in te gaan. Een engagement in Den Haag met het Hammond Quintet van John de Mol sr. volgt.

1951 - 1952

Met het Atlantic Quintet van bassist Henny Frohwein belandt Roelof Stalknecht in een meer hedendaagse omgeving; de band heeft ook bebopnummers op de lessenaars staan. Het kwintet werkt veel in de Amerikaanse zone in Duitsland.

1953 - 1954

Ook met het Miller Sextet, waar hij Eddy Doorenbos vervangt, werkt Stalknecht frequent in Duitsland, Denemarken en Zwitserland. Met de Millers neemt hij zijn eerste plaat op. Rond die tijd vormt hij ook met zijn zussen Janny en Rika een zanggroep, The Three Marshalls, waarmee hij in het Groninger Huize Maas optreedt.

Millers

1954 - 1959

De pianist speelt engagementen als solist, in duo-verband of met trio in binnen- en buitenland.

1960

Met zijn zus Janny neemt Stalknecht een EP op met Groningstalige versies van jazzsongs. Het nummer Laiverd Kom Weer Bie Mie (Lover Come Back To Me) wordt een hit. Voor zijn LP Fabulous Fingers On 88 Keys krijgt Stalknecht de eerste Nederlandse Edison.

1961 - 1968

Stalknecht werkt met cabaretier Seth Gaaikema; op incidentele basis blijven de twee daarna nog een jaar of tien samenwerken.

1968 - 1995

Na een ernstig auto-ongeluk treedt Stalknecht voornamelijk in de regio Groningen op, als solist of met kleine bezettingen. Op 4 juli 1995 sterft hij in zijn geboorteplaats aan kanker, 68 jaar oud.

Discografie Roelof Stalknecht

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Roelof Stalknecht

Audio/Video Roelof Stalknecht

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer