Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROGIER VAN OTTERLOO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Van Otterloo bij zijn televisieshow Music All Inn 1976 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1941 - 1988

Genre

componist, componisten, dirigent, easy listening, filmmuziek, fluit, Gouden Harp, piano

Online

Officiële website

Rogier van Otterloo

Arrangeur, componist en dirigent, die bekendheid verwerft als leider van het Metropole Orkest. Tevens schrijft hij muziek voor diverse Nederlandse speelfilms.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent, fluit, piano

Genoemd in de biografie van

1960   Edwin Rutten
1960   Willem Duys
1968   Bart van Lier
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Rogier van Otterloo

Arrangeur, componist en dirigent, die bekendheid verwerft als leider van het Metropole Orkest. Tevens schrijft hij muziek voor diverse Nederlandse speelfilms.

In bezetting van

Lurelei   componist, piano
Metropole Orkest   dirigent
The Gold Coast Combo   piano

1941

Op 11 december wordt Rogier van Otterloo geboren, als zoon van de klassieke dirigent en componist Willem van Otterloo.

1961 - 1962

Van Otterloo speelt piano in het jazzkwartet The Gold Coast Combo, samen met onder meer zanger Edwin Rutten.

Edwin Rutten The Gold Coast Combo

1966

Van Otterloo studeert aan het Amsterdams Conservatorium. Zijn hoofdvakken zijn theorie en dwarsfluit. Zijn bijvak is piano. Hij is naast zijn studie pianist bij het Lurelei Cabaret. Hij doet mee aan hun programma Relderelderel.

1967 - 1970

Hij wil niet als instrumentalist optreden en legt zich daarom toe op componeren en arrangeren. Van Otterloo wordt arrangeur en leider van het orkest, dat tientallen vooraanstaande artiesten (zoals Edwin Rutten, Louis van Dijk, Frits Lambrechts, Thijs van Leer en Rita Reys) bij opnamen en radio- en tv-programma's begeleidt. Hij leidt tevens het orkest bij de Grand Gala Du Disque en het Eurovisie Songfestival.

Edwin Rutten Louis van Dijk Thijs van Leer

1971

Van Otterloo krijgt een Edison voor zijn kwaliteiten als arrangeur voor het album Don't Disturb.

1972

Als eerbetoon aan Jules de Corte brengt zanger/acteur Frits Lambrechts het album Frits Lambrechts Zingt Jules De Corte uit. De orkestraties zijn van Rogier van Otterloo en in de begeleiding is ook het Trio Louis van Dijk te horen. Van Otterloo is nauw betrokken bij Introspection, het eerste solo-album van Thijs van Leer. De nummers met instrumentale fluitmuziek zijn bewerkingen van klassieke melodieën. De plaat slaat boven verwachting aan en blijft anderhalf jaar in de hitlijsten staan.

Frits Lambrechts Jules de Corte Thijs van Leer

1973

Van Otterloo schrijft de soundtrack voor de Nederlandse speelfilm Turks Fruit. Het bekende thema wordt gevloten door Toots Thielemans. Ook het trio Louis van Dijk levert bijdragen. Van Otterloo en Thielemans nemen het album Telepathy op. Beide platen verblijven ruim vier maanden in de albumlijsten.

Louis van Dijk

1974

Van Otterloo bij zijn televisieshow Music All Inn 1976 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Van Otterloo schrijft de muziek voor de NOS-serie De Vloek Van Woestewolf en voor de film Help, De Dokter Verzuipt. De single Help behaalt een zestiende plaats in de hitlijsten. Opvolger Munchen '74 komt niet verder dan de tipparade. Samen met Pim Jacobs neemt Van Otterloo het album Music All In op. De plaat is een groot succes. Visions doet het ook erg goed. Dit album behaalt de negende plaats van de albumlijsten.

1975

De dirigent ontvangt een Gouden Harp van Conamus. Hij schrijft de muziek voor de speelfilm Keetje Tippel.

1976

Het album On The Move komt uit. De plaat is gecomponeerd, gearrangeerd en gedirigeerd door Van Otterloo. Hij blijft zeven weken in de hitlijsten hangen. Naast de verzamelaar Moods verschijnt ook het kerstalbum Musica Per La Notte Di Natale. Deze schiet rond kerst de hitlijsten in. Het vierde schijfje dat dit jaar uitkomt is The French Collection met daarop arrangementen van bekende Franse chansons uit het repertoire van Trenet, Michel Legrand, Charles Aznavour en Jacques Brel.

1977

Van Otterloo schrijft de muziek voor de rolprent Soldaat van Oranje. Samen met Louis van Dijk neemt hij de plaat Concerto op.

Louis van Dijk

1979

Van Otterloo voorziet de film Grijpstra en De Gier van muziek.

1980 - 1987

Van Otterloo bij televisieshow 1980 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Per 1 september wordt hij benoemd tot eerste dirigent van het Metropole Orkest. Van Otterloo vervangt Dolf van der Linden. Zijn eerste grote optreden met het orkest is de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in het Congresgebouw te Den Haag. Met Van Otterloo waait er een frisse wind door het orkest. Om het poprepertoire goed te kunnen uitvoeren verjongt hij de bezetting en past hij een dubbele ritmesectie toe: een voor de jazz en traditionele lichte muziek en een ritmesectie voor de pop. De dirigent organiseert workshops om zo in contact te komen met jong talent. Het Metropole Orkest staat in 1986 voor het eerst op North Sea Jazz. Van Otterloo componeert de herkenningstune voor de AVRO en muziek voor speelfilms, tv-series en reclame. In 1986 wordt bij de dirigent kanker geconstateerd. Met nog meer inzet dan tevoren blijft hij doorwerken.

Metropole Orkest

1988

Na een lang ziekbed overlijdt Van Otterloo aan kanker. De platen Romantic Gala en Dream Melodies verschijnen.

1991

De verzamelaar The Best Of Rogier Van Otterloo wordt uitgebracht.

1993

Visions wordt opnieuw uitgebracht.

1994

De verzamelaar Collage verschijnt op cd.

1995

Piet Noordijk brengt op het album A Tribute To Rogier een ode aan de componist.

2003

Half oktober verschijnt Verzameld Werk, een box met drie cd's met een bloemlezing uit het werk van Rogier van Otterloo. Zoon Thijs speelt saxofoon in het octet The Rogier van Otterloo Files. De groep brengt een ode aan de componist met het album Projectet (uitgebracht door Munich Records) waarop twaalf jazzy arrangementen staan van bekende composities van Van Otterloo.

Thijs van Otterloo

2004

Van Andrea van Otterloo, de in Den Haag woonachtige zus van Rogier van Otterloo, verschijnt bij Pink Records het album No Egos Allowed. Haar repertoire is verwant met het werk van Janis Ian, Joan Armatrading en Joni Mitchell.

Andrea van Otterloo

2006

Het Metropole Orkest eert op 29 september in het Muziekgebouw aan 't IJ tijdens het festival B-oost zijn voormalig chef-dirigent en artistiek leider met het drieluik 3 x Otterloo, bestaande uit onbekende stukken, bewerkingen van Johan Plomp en een herinterpretatie van de filmmuziek door Arling & Cameron met als speciale gasten zZz en trompettist Eric Vloeimans. In de suite De Trompettist En Het Meisje verwerken Arling & Cameron zowel muziek van Van Otterloo als van henzelf.

Arling & Cameron

2007

Zoon Thijs van Otterloo brengt in mei zijn debuutalbum Miles Away uit met daarop grotendeels eigen muziek, variërend van jazz tot pop, aangevuld met covers van o.a. Kate Bush en Stevie Wonder.

2011

Tijdens de hommage aan Rogier van Otterloo, op 10 maart in Vredenburg Leidsche Rijn door het Metropole Orkest, presenteert econoom, popmuzikant en auteur John van Markwijk (De Ideale Schoonzonen, Ensemble Zwart Wit, Gekruld Haags) de door hem geschreven biografie Rogier Van Otterloo: Arrangeur, Componist, Orkestleider.

Ensemble Zwart Wit Ensemble Zwart Wit Gekruld Haags

Discografie Rogier van Otterloo

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rogier van Otterloo

Audio/Video Rogier van Otterloo

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer