Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROLAND KIEFT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Residentie Orkest

Periode

13-03-1960 - heden

Genre

dirigent, klassiek

Roland Kieft

De dirigent Roland Kieft staat al vanaf zijn drieëntwintigste voor grote professionele orkesten in Nederland. Maar ook in het buitenland is Kieft actief, onder meer bij het Minnesota Orchestra, het orkest van Radio France en de radio-orkesten van Oost-Berlijn en Sint-Petersburg. Wanneer Kieft eind jaren negentig in dienst komt bij ...
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent

Biografie Roland Kieft

De dirigent Roland Kieft staat al vanaf zijn drieëntwintigste voor grote professionele orkesten in Nederland. Maar ook in het buitenland is Kieft actief, onder meer bij het Minnesota Orchestra, het orkest van Radio France en de radio-orkesten van Oost-Berlijn en Sint-Petersburg. Wanneer Kieft eind jaren negentig in dienst komt bij AVRO Klassiek, weet hij nieuwe programma's te maken die meer inspelen op de actualiteit en die de musici ook zonder instrument voor de microfoon halen. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het jaarlijkse Prinsengrachtconcert en staat hij mede aan de basis van het Haagse Festival Classique en programma's als 'De Klassieken' en 'Virus'.

1960 - 1973

Roland Kieft wordt op 13 maart 1960 in 's-Hertogenbosch geboren. Zijn beide ouders zijn musici van het Brabants Orkest: vader is solobassist en moeder altist. Eigenlijk wil Kieft ook contrabas spelen, maar aangezien die te groot is kiest hij voor de cello, met het idee ooit te groeien naar de bas. Hij wordt echter vaardig op de cello en blijft hem bespelen. Zijn middelbare schooltijd brengt Kieft grotendeels door aan het Sint Jans Lyceum in 's-Hertogenbosch.

Het Brabants Orkest

1974 - 1981

Als veertienjarige volgt Roland Kieft de vooropleiding van het Haagse Koninklijk Conservatorium, waar de middelbare schoolopleiding en muzikale vorming worden gecombineerd. Als vijftienjarige woont Kieft voor het eerst, in de Houtrusthallen in Den Haag, een life-uitvoering van de New York Philharmonic bij onder leiding van de Amerikaanse componist en dirigent Leonard Bernstein. Ook belandt hij in Den Haag op kamers in het huis van de eerste vrouw van de violist Theo Olof, voormalig concertmeester van het Residentie Orkest. Door middel van een goedkoop studentenkaartje is hij in de gelegenheid elke week een concert van het Residentie Orkest in het Congresgebouw bij te wonen.

Residentie Orkest Theo Olof

1982 - 1984

Kieft vertrekt in 1982 naar de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht om cellolessen te volgen bij de Franse cellist Michel Roche. In zijn eerste studiejaar volgt hij tevens lessen orkestdirectie bij de dirigent en organist Charles de Wolff. Ervaring in het dirigeren doet Kieft op bij verschillende studentenorkesten, zoals het VU-Sweelinckorkest en het Hofstad Juniorenorkest in Den Haag.

Charles de Wolff

1985

Roland Kieft wordt aangesteld als vaste dirigent van het Radio Blazers Ensemble.

1986

Aan het Tanglewood Music Centre in Boston krijgt Kieft een week lang les van Leonard Bernstein, zijn inspirator op het gebied van directie. In Nederland wordt Kieft dit jaar aangesteld als dirigent van het nieuw opgerichte Nederlands Jeugd Strijk Orkest.

Nederlands Jeugd Strijk Orkest

1987 - 1997

In 1987 ontvangt Roland Kieft de Perspectiefprijs van de Stichting Aanmoedigingsfonds voor de Kunsten. Naast het dirigeren van professionele orkesten staat Kieft ook regelmatig op de bok van amateurensembles zoals het Nijmeegs Strijkers Ensemble, het JeugdOrkest Nederland en het Nederlands Studenten Orkest.

JeugdOrkest Nederland

1998 - 2012

Kieft start in 1998 zijn werkzaamheden bij de AVRO, waar hij op radio en televisie verschillende programma's over klassieke muziek presenteert. Hij wordt eindredacteur bij de AVRO en is zodoende verantwoordelijk voor alle Radio 4-programma's. Componiste Caroline Berkenbosch schrijft voor de tournee van het Nederlands Studenten Orkest in 2000, onder leiding van Roland Kieft, het orkestwerk 'Monument 11'.

Caroline Berkenbosch

2013 - 2014

Per 1 januari 2013 wordt Kieft benoemd tot artistiek directeur van het Residentie Orkest om vorm en invulling te geven aan de nieuwe koers die het orkest wil gaan varen in de periode 2013-2016.

Discografie Roland Kieft

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Roland Kieft

Audio/Video Roland Kieft

Video Roland Kieft

Dirigeren doe je zo, afle...
Dirigeren doe je zo, aflevering 1 - Zwaartekracht
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Dirigeren doe je zo, aflevering 1 - Zwaartekracht

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer