Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROLF KNAP

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1937 - heden

Genre

hedendaags

Online

www.componisten.net/default.asp?pageid=16

Biografie Rolf Knap

Rolf Knap werd op 17 oktober 1937 te Amsterdam geboren. Opleiding Componist-musicus, genoot zijn vakopleiding in Haarlem bij de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst en aan het Amsterdams Conservatorium. Studeerde onder anderen bij Haakon Stotijn en Cees van der Kraan (hobo), Jo Vincent (ensemble), Karel van der Heijden en Lo Vincent (piano), ...
Volledige biografie...

Biografie Rolf Knap

1937

Rolf Knap werd op 17 oktober 1937 te Amsterdam geboren.


Opleiding

Componist-musicus, genoot zijn vakopleiding in Haarlem bij de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst en aan het Amsterdams Conservatorium. Studeerde onder anderen bij Haakon Stotijn en Cees van der Kraan (hobo), Jo Vincent (ensemble), Karel van der Heijden en Lo Vincent (piano), bij Karel Mengelberg (theorie, compositie, directie). Van 1971 tot 1973 studeerde hij aan het Instituut voor Sonologie in Utrecht (sonologie en elektronische muziek) bij Stan Tempelaars.


Activiteiten

Sinds 1960 werkte hij als hoboïst (hobo, oboe d'amore en oboe da caccia) en ook als dirigent in de amateur- en studentenmuzieksector. Daarnaast werkte hij in het muziekonderwijs alspianoleraar, blokfluitdocent en later als hoofd- en bijvakdocent hobo. Was medeoprichter van een muziekschool, een kamerorkest, een elektro-instrumentale multidisciplinaire improvisatiegroep, een muziekvereniging en van een stichting om in onbruik geraakte kerkgebouwen muzikaal te herbestemmen tot componistenateliers.
In 1970 won hij - samen met Willem Frederik Bon - een gedeelde eerste prijs voor de compositie In memoriam Gerrit Willems, van de toenmalige Jeugd en Muziek Componistenstudio. Werkte in opdracht aan het toonzetten van gedichten van Nico Verhoeven (Bezige Bij). Maakte samen met de componist Simeon ten Holt studiereizen naar Frankrijk en Engeland.
Publiceerde naast composities (bij Donemus en SMO-Kunstuitgeverij Oostelijk Westfriesland) in 1988 een vlugschrift onder de titel Notities over Zaalacoustiek, waarin oplossingen worden aangedragen voor geluidsproblemen in concertaccommodaties, veroorzaakt door het wijdverbreide betonbouwen.
Was in 1985, het Europese Jaar van de Muziek, een van de eerste initiatiefnemers tot de oprichting van het Skrjabin Genootschap. Dankzij zijn niet aflatende enthousiasme werd in1992 een Skrjabin Festival georganiseerd, met een week lang concertuitvoeringen en meestercursussen door Internationale Skrjabin-specialisten, in de Fentener van Vlissingenzaal te Utrecht en met een succesvol slotconcert in het Concertgebouw te Amsterdam. Sinds 2000 werkt hij in het bestuur aan de internationalisering van het Skrjabin Genootschap en aan de voorbereiding van een meertalige productie en uitgave van het Skrjabin Bulletin.
Verder is hij actief als componist en recentelijk als creatief producent van een filmoperaproject, over Ferdinand Domela Nieuwenhuis ('Us Ferlosser') en het Nederlandse interbellum.

Rolf Knap
(2003)

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Rolf Knap

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer