Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROLINHA KROSS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Rolinha Kross in 2010

Genre

jiddisch, klezmer, wereldmuziek, zang

Online

Officiële website

Rolinha Kross

Vanaf haar vroege jeugd zingt Rolinha Kross Jiddische liedjes, vooral vanwege de invloed van haar Tsjechisch-Joodse moeder. In 1994 studeert ze af aan het Conservatorium van Hilversum. Ze neemt Jiddische taallessen en stort zich op het Jiddische repertoire. In 2002 wordt Kross het boegbeeld van de klezmerband Mazzeltov, maar ze ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Bokkie Vink   cimbalom, drums
Theo van Tol   accordeon
Perry Dossett   zang

Genoemd in de biografie van

2002   Mazzeltov & Rolinha Kross

Biografie Rolinha Kross

Vanaf haar vroege jeugd zingt Rolinha Kross Jiddische liedjes, vooral vanwege de invloed van haar Tsjechisch-Joodse moeder. In 1994 studeert ze af aan het Conservatorium van Hilversum. Ze neemt Jiddische taallessen en stort zich op het Jiddische repertoire. In 2002 wordt Kross het boegbeeld van de klezmerband Mazzeltov, maar ze beklimt het podium ook regelmatig met haar soloproject, het Rolinha Kross Trio.

In bezetting van

Mazzeltov & Rolinha Kross   zang
Sense   zang

1994 - 1996

Rolinha Kross studeert af aan het Conservatorium van Hilversum, afdeling Jazz en Lichte Muziek. Vlak daarvoor brengt ze samen met haar moeder Ilona Cechova als het duo Sense haar eerste cd uit. Het album heet Jiddische Sjmoesmuziek. Kross geeft gehoor aan de uitnodiging van American Songbook Productions om auditie te doen. De auditie verloopt succesvol. Al snel volgt een theatertournee met de musical You're The Top. De productie krijgt een Edison in de categorie Musical. Het stuk met Willem Nijholt in de hoofdrol gaat over het leven van Cole Porter. Hierna volgt een productie over Ira Gershwin, samen met onder anderen Mathilde Santing en Denise Jannah. Tegelijkertijd doet Kross op basis van Sense een theatertournee. Kross mag deel uitmaken van de productie Ramses '97. In 1997 doet ze met Ramses Shaffy en Manuëla Kemp een theatertournee.

Mathilde Santing Ramses Shaffy Sense

1997 - 2001

Het duo Sense werkt vaak samen met Salomon Klezmorim en Job Chajes (Amsterdam Klezmer Band). Door deze samenwerking komt Kross in contact met cimbalom-speler Bokkie Vink en accordeonist Theo van Tol. Met deze twee muzikanten treedt ze al snel op als het Rolinha Kross Trio. Ze geven concerten in eigen land, maar ook in Canada en op Curaçao. In 2001 verschijnt hun cd Tsigayner Klezmer.

Amsterdam Klezmer Band

2002 - 2009

Sinds maart 2002 is Rolinha Kross het boegbeeld van klezmerband Mazzeltov. Ze vervangt Talitha Nawijn die na zeven jaar Mazzeltov verlaat en kiest voor een langdurige internationale tournee met een gospelband. Het seizoen 1998/1999 zong Rolinha al als invalster bij Mazzeltov. Met Mazzeltov brengt ze onder meer Tsores En Cheyn (2002), Mishpoge (2004), Amsterdam (2008) en Mayn Umru (2009) uit. Mishpoge is genomineerd voor een Edison. In 2005 wint Rolinha de publieksprijs van het - Nederlandse - Concours de la Chanson Alliance Française. In 2003 beleeft ze de première van het lied Amsterdam in de Jiddische vertaling van Willy Brill, tijdens de Hommage aan Jacques Brel in het Nieuwe De La Mar in Amsterdam. Dit is het begin van meer door Kross en Brill in het Jiddisch vertaalde liederen die later op de cd's van Mazzeltov verschijnen. Rolinha Kross speelt begin 2009 in de muzikale toneelvoorstelling Iberia (Spaans voor Iberisch schiereiland) die zij samen met choreograaf, zanger, danser en regisseur Perry Dossett heeft ontwikkeld. Onder muzikale begeleiding van Claudio Benito Ouwendijk gaan Kross en Dossett in de voorstelling op vakantie naar Barcelona en vervolgens Columbus achterna, op zoek naar hun roots.

Mazzeltov & Rolinha Kross

2010

Rolinha Kross in 2010 Rolinha Kross treedt regelmatig op met jazz standards in de show van de Nederlandse Sinatra-vertolker Frank In Person. Met het Balqana Ensemble tourt ze door het land met het programma Heisse Klezmer & Gypsy Fire. Het ensemble bestaat uit violiste Monique Lansdorp, accordeonist Hans Derksen en multi-instrumentalist Roelof Rosendal. Met het Rolinha Kross Kwartet maakt de zangeres gipsy jazz met Nederlandstalige teksten.

Trio Balqana

Discografie Rolinha Kross

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rolinha Kross

Audio/Video Rolinha Kross

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer