Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RON BOOTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ron Boots

Periode

1987 - heden

Genre

new age, synthesizer

Pseudoniemen

DreamTeaser

Ron Boots

Productieve new age-muzikant uit de elektronische hoek, beïnvloed door de boeken van Stephen King en Tolkien.
Volledige biografie...

Instrumenten

synthesizer

Biografie Ron Boots

Productieve new age-muzikant uit de elektronische hoek, beïnvloed door de boeken van Stephen King en Tolkien.

In bezetting van

MorPheusz   synthesizer

1985

Boots experimenteert met de Yamaha CS10 synthesizer en legt zijn eerste composities vast op de cassette Linear Waves waarvan slechts negen kopieën van in omloop worden gebracht.

1987

De eerste officiële cassette Dreamweaver verschijnt.

1989

Naast soloprojecten werkt Boots samen met Bas Broekhuis onder de naam Project Two Point waarmee hij de cassette Hydrythmix uitbrengt. Hij levert een bijdrage aan de cassette van De Wending (een Belgisch blad over elektronische muziek) en aan een cd ter gelegenheid van de tiende verjaardag van KLEM, een Nederlandse organisatie voor elektronische muziek. Op laatstgenoemde cd staat Boots tussen grote namen als Klaus Schulze, Tangerine Dream en Gandalf.

Bas Broekhuis

1990

Boots brengt zijn eerste eigen solo-cd uit: Dreamscape. Hierop staan nummers die eerder op cassette zijn uitgebracht. De plaat wordt verkozen tot het beste album van het jaar door de Duitse Schwingungen Club..

1991

Boots brengt zijn tweede cd uit, waarop hij samen werkt met Klaus Hoffmann-Hoock, oprichter van de Duitse band Mind Over Matter. Het is een dromerige plaat.

1993

Different Stories And Twisted Tales komen uit. De platen bevatten een ambient plaatje waar ook ritme in te vinden is. Met dit album plaatst Boots zich definitief op de kaart van de elektronische muziek.

1994

Boots brengt een nieuwe cd uit, Detachment Of Wordly Affairs. En plaat vol rustige en intieme soundscapes en natuurlijke geluiden. De gelimiteerde oplage van de cd-rom Too Many Secrets ziet het licht. Deze plaat zal in 1997 nog een keer uitkomen als gewone cd. Op het album Backgrounds brengt Boots een collectie van tracks uit die eerder op cassette zijn verschenen en allemaal geïnspireerd zijn door de boeken van Tolkien en Stephen King.

1995

De eerste plaat dit jaar is Cutting Branches, die binnen Europa behoorlijk succesvol is. De tweede release Schloß Burg bevat opnamen van een optreden met de groep Cover Art in een Duits kasteel. Elk nummer belicht een schilderij ter plekke en wordt ingeleid door een verteller.

1996

Boots voert het aantal releases nog een beetje op: vier stuks maar liefst dit jaar. Als eerste komt Out There Lies The Truth uit, waarop Boots samenwerkt met Ralf Knappe-Heinbockel, Kees Aertsen en Eric van der Heijden. Daarna is het de beurt aanhet iets minder toegankelijke Screaming Whispers gevolgd door The Truth Is Twisted, waarop ook Volker Rapp, Kees en Harold Teunissen te horen zijn. Tenslotte verschijnt Hydrythmix, dat is eerder op cassette is verschenen, op cd.

1997

Opnieuw een druk jaar voor Boots. Hij brengt twee solo-cd's uit: Current en Too Many Secrets. Deze laatste titel verschijnt eerst in zeer gelimiteerde oplage als cd-rom, maar wordt voor de fans ook als gewone cd uitgegeven. De cd Phase 3 is een samenwerkingsverband tussen Boots, Ian Boddy en drummer Harold van der Heijden. Het album is de weerslag van de in Eindhoven uitgevoerde liveperformance. Of Desolate Places And Urban Jungles komt in februari in 1000 genummerde exemplaren uit. Naast Boots zelf zijn ook kikkers en kinderen te horen.

Harold van der Heijden

1998

In januari componeert Boots een bijdrage voor de Hypnos-sampler The Other World. Het nummer heet Among The Stars. Eind april ontvangt hij een Duitse onderscheiding voor zijn bijdrage aan de elektronische muziek. In juni brengt hij Offshore Islands opnieuw uit. In de zomer speelt Boots samen met Kees Aerts en Harold van der Heijden onder de naam BAH! op het Zweedse eiland Valö tijdens het festival Euro-Sonic. De muziek van BAH! verschijnt op CD-R. Albums die dit jaar verschijnen zijn Tainted Bare Skin en de vierde in de reeks Truth, getiteld Four, The Truth waarop Boots in vier nummers bijdragen levert. Materiaal van Tainted Bare Skin is te horen tijdens een optreden op 17 oktober in De Vereeniging te Nijmegen. Op die avond wordt ook de gelimiteerde single E-Live '98 (oplage 500) gepresenteerd.

1999

In maart speelt Bots op het CEOS-festival in Keulen en in het Planetarium van het Franse plaatsje Ville Nauf D'asq. Op 10 april, op de dag van het festival Alpha Centauri verschijnt het livealbum Joie De Vivre. In het najaar speelt Boots op E-Live en een festival georganiseerd door Quantum Records.

2000

Close, But Not Touching, een cd die in september verschijnt, bevat vijf nummers, waaronder een liveopname samen met Harold van der Heijden en Kees Aerts.

2001

Tijdens de uitreiking van de Duitse Schwingungen Awards wordt Ron Boots in maart uitgeroepen tot Best Artist 2000.

2002

De cd Livelines is een registratie van een optreden van Ron Boots samen met Kees Aerts en Harold van der Heijden op 26 januari de uitreiking van de Schallwende Awards in Essen. In het voorjaar verschijnt ook het zeventig minuten durende album Liquid Structures In Solid Form.

2003

Ron Boots en Kees Aerts leveren in juni een bijdrage aan de compilatie World Wide Kind 2. Boots maakt jingles voor het Amerikaanse radioprogramma Sound Explorer van presentator Wade Gordon. Het album Area Movement komt uit inclusief een cover van Dust In The Wind van Kansas.

2004

In het voorjaar verschijnen een geremasterde versie van het succesvolle album Different Stories And Twisted Tales en Hydrythmix, de samenwerking met Bas Broekhuis. Aan het eind van het jaar komt het nummer Conjunction terecht op de compilatie Schrittmacher : Tasty Tracks Vol.1". Op 14 november organiseert Boots samen met Kees Aerts en Mike Clark het DJ- en dancebeurs DJExpo 2004 in de Technische Universiteit te Eindhoven.

2005

Samen met Harald van der Heijden en Kees Aerts speelt Boots op 11 en 12 juni als trio tijdens het Fanta Magic Festival in Nieuwegein. Speciaal ter gelegenheid van dit optreden geeft Ron Boots de cd-r Fanta Magic 2005 met daarop naast speciale uitvoeringen van bekende nummers ook vier nieuwe tracks.

2006

In mei verschijnt het soloalbum Acoustic Shadows. Boots levert de track iOverture voor een compilatie bij het muziekblad iO Pages. Eind mei Ron Boots en Harold van der Heijden een vier uur durend concert in het Duitse Wesel-Friedrichsfeld.

2007

Boots organiseert met Kees Aerts op 28 april in de TU Eindhoven het elektronische muziekfestival E-Day met optredens van Elektronische Maschine, Cosmic Hoffmann en Gandalf. In het voorjaar wordt de cd Current in een geremasterde versie opnieuw uitgebracht.

2008

Op 13 april vindt in het Auditorium TU te Eindhoven weer een editie plaats van het festival E-Day. Ditmaal is toetsenist Edgar Froese van de Duitse groep Tangerine Dream het hoofdprogramma. Festivalorganisator Boots speelt zelf als voorprogramma samen met Kees Aerts, Harold van der Heijden en Henri Peters. Van der Heijden en Peters zijn ook te horen op de cd See Beyond Times And Look Beyond Words. Boots brengt samen met Froese in gelimiteerde oplage de splitsingle Armageddon In The Rose Garden Part 1/Through Hills To Find uit. Het album Mea Culpa opent met het bijna 20 minuten durende Mea Culpa I en bevat verder onder meer Quick Silver dat is gecomponeerd voor een kunstproject van Martin de Waal.

2009

Op de albums Beyond The Boundaries Of Twilight (met bijdragen van gitaristen Onder Nomales en Frank Dorittke) en The Boundary Tales staat muziek verzameld die Boots de voorgaande jaren heeft uitgevoerd tijdens concerten in planetaria. Het optreden op 5 september in de Guildhall van de Britse stad Derby, samen met Harold van der Heijden en Frank Dorittke, wordt vastgelegd op de cd Derby!

2010

Ron Boots kent Michel van Osenbruggen (beheerder van de website www.synth.nl) van de door Synth Forum georganiseerde Synthesizer Meeting in 2006. Met hun families verblijven ze een weekend in de Belgische Ardennen waar de twee muzikanten enkele jamsessies doen op synthesizer. Het resultaat staat op de cd Refuge En Verre, vernoemd naar het gehuurde huis in België waar de opnamen zijn gemaakt en gepresenteerd tijdens E-live in Oirschot op 9 oktober. Met Eric van der Heijden, drummer Harold van der Heijden en gitarist Frank Dorittke (FD Project) vormt Boots het synthesizerproject MorPheusz. Hun album Days Of Delirium & Nocturnal NightMares bevat instrumentale synthesizermuziek en progressieve rock, geïnspireerd door onder anderen Tangerine Dream, Ashra en Mike Oldfield.

MorPheusz

2011

Op het album La Caída De Hormigón laat Ron Boots zich inspireren door ruïnes, volgens de muzikant de ‘ramen op de geschiedenis’. De cd Ante Oculos bevat bijdragen van violist Jamie O’Callaghan en gitarist Frank Dorittke. Het thema van de plaat is het jaar 2012, de voorspelling van het einde der tijden en de dreiging van de toenemende xenofobie. From The Forgotten Rooms Of A Lonely House is een plaat met solowerk en muziek met Boots’ groep Morpheusz, in beperkte oplage uitgebracht en verkrijgbaar bij concerten in december 2011 en januari 2012.

Discografie Ron Boots

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ron Boots

Audio/Video Ron Boots

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer