Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROSA KING & UPSIDE DOWN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Rosa King & Upside Down

Periode

1938 - 2000

Genre

blues, funk, jazz

Rosa King & Upside Down

De van oorsprong Amerikaanse Rosa King maakt in Nederland carrière als zangeres en saxofoniste. Haar groep Upside Down treedt jarenlang veelvuldig op, terwijl King ook regelmatig als gast bij anderen meespeelt.
Volledige biografie...

Bezetting

Rosa King   saxofoon, zang

Overige muzikanten

Saskia Laroo   trompet
Pieter Voogt   drums
Dwight Muskita   percussie
Nard Berings   gitaar
Marianne Stel   piano
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1977   Cheyenne
1978   Rob Peters
1978   Samba Salad
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Rosa King & Upside Down

De van oorsprong Amerikaanse Rosa King maakt in Nederland carrière als zangeres en saxofoniste. Haar groep Upside Down treedt jarenlang veelvuldig op, terwijl King ook regelmatig als gast bij anderen meespeelt.

1938

Rosa King & Upside Down Op 14 maart Rosa King wordt geboren in Macon, in de Amerikaanse staat Georgia. Haar schoolkameraadje is Richard Penniman, beter bekend als Little Richard. In hun tienerjaren spelen ze veel samen. Beiden zijn ervan overtuigd dat expressie, presentatie en inzet minstens net zo belangrijk zijn als de muziek zelf.

1956 - 1970

Als tiener verhuist Rosa La Roso, zoals ze zich dan noemt, naar New York. Ze werkt er onder meer als danseres in de show van Cab Calloway. Als muzikant maakt ze haar debuut op gitaar in de groep van Eddie Coombs, waarmee ze de halve wereld over reist. Later speelt ze mee in de groepen van onder meer Lionel Hampton en Ben E. King. Ze speelt een rol in een film met Animals-zanger Eric Burdon, die later regelmatig als gast bij haar concerten opduikt.

1971

Het is echter haar danscarrière die haar naar Nederland voert. Via de dansgroep van Helen Le Clerc komt ze in de lage landen terecht. De muziek blijft echter haar grote liefde. In Nederland richt ze haar eigen groep op: Upside Down. De energieke, swingende mengeling van jazz en rhythm & blues doet het in de café's en jongerencentra erg goed en al snel heeft Upside Down een goed gevulde agenda. In het regelmatig van bezetting wisselende gezelschap vinden we de namen terug van onder meer Arthur Ebeling, Bertus Borgers en diverse leden van FC Gerania. Constante factor in de groep is bassist Rainer 'Holiday' Bleck.

Arthur Ebeling Bertus Borgers F.C. Gerania

1978

King baart opzien door tijdens North Sea Jazz onuitgenodigd het podium op te stappen tijdens een Tenor Battle van zes vooraanstaande tenorsaxofonisten, waaronder Stan Getz en Archie Shepp. Ze steelt letterlijk de show. Daarna is ze nog eens acht keer officieel op North Sea Jazz te zien.

1980

Rosa King & Upside Down De elpee So Far To Go verschijnt. Hierop wordt King terzijde gestaan door de blazers Jeff Reynolds en Bertus Borgers. Drummer op deze plaat is Rob Peters (Amsterdam, 6 juni 1955), op de hoes foutief vermeld als Robbie Peter.

Rob Peters

1981

De 12-jarige Candy Dulfer maakt haar podiumdebuut bij een optreden van Rosa King op het North Sea Jazz Festival. King stelt hiervoor een blazerssectie samen met alleen maar dames.

Candy Dulfer

1983 - 1990

King treedt toe tot het poppy meidengezelschap Girls Talk, waarin ze de planken deelt met onder meer Corrie van Binsbergen en Astrid Seriese. Ondertussen blijft ze ook met Upside Down spelen. De groep breidt haar werkterrein steeds verder uit en toert o.a. in Duitsland, Frankrijk, Polen, Letland, Italië, Israël en Indonesië. Ook is ze een keer te zien in een aflevering van Sesamstraat. De getalenteerde gitarist Pieter Jan Stuffers (Java, 21 augustus 1953) maakt in deze periode deel uit van de bezetting.

Girls Talk

1992

De cd Cheating On Me is opgenomen in King's favoriete Parijse club Le Duc de Lombard. Op de plaat speelt o.a. gitarist Luther Allison mee.

1995

Een van de vele optredens van Rosa King is tijdens het Jazzfest in het Duitse Gronau.

1996

In oktober vieren Rosa King & Upside Down hun 25-jarig bestaan met een concert in Paradiso. De jubileum-cd 25 Years, Still Going Strong verschijnt. Haar succes in Europa dringt ook door tot de Verenigde Staten. De publieke omroep van de staat Georgia maakt een documentaire over haar. King doet een gastbijdrage op het album Nightlicks van Half Past Midnight.

2000

Enkele van de festivals waarop Rosa King speelt zijn het zevende International Klaipeda Castle Jazz Festival te Litouwen (begin juni), het North Sea Jazz Festival in juli (als zangeres bij de band Jumpin' Jive) en het Davidoff International Vocal Jazz Festival in Kaapstad te Zuid Afrika (eind oktober). Terwijl ze in Italië is voor televisie-opnamen wordt Rosa King in een ziekenhuis opgenomen wegens hartklachten. Daar overlijdt ze op 12 december.

2007

Op 20 maart overlijdt voormalige Upside Down-gitarist Pieter Jan Stuffers (The Hufters, Soulsystem) op 53-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Discografie Rosa King & Upside Down

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rosa King & Upside Down

Audio/Video Rosa King & Upside Down

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer