Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROSANNE PHILIPPENS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1986 - heden

Genre

klassiek, viool

Online

Officiële website

Rosanne Philippens

Volgens een recensie in de Volkskrant tovert violiste Rosanne Philippens een wonderwereld aan kleur, van felrood tot mistig grijs, uit haar viool van de achttiende eeuwse vioolbouwer Michel Angelo Bergonzi. Deze viool, ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, is jarenlang bespeeld door Herman Krebbers.
Volledige biografie...

Instrumenten

viool

Genoemd in de biografie van

2014   Rosanne van Sandwijk

Biografie Rosanne Philippens

Volgens een recensie in de Volkskrant tovert violiste Rosanne Philippens een wonderwereld aan kleur, van felrood tot mistig grijs, uit haar viool van de achttiende eeuwse vioolbouwer Michel Angelo Bergonzi. Deze viool, ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, is jarenlang bespeeld door Herman Krebbers.

1986

Rosanne Philippens (1986) krijgt haar eerste vioollessen op driejarige leeftijd aan de muziekschool van Amstelveen. Als elfjarige gaat ze viool studeren bij Coosje Wijzenbeek, waarna ze al snel wordt toegelaten tot de Jong Talent klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook speelt zij al op jonge leeftijd in het kamermuziekensemble Fancy Fiddlers onder leiding van Coosje Wijzenbeek.

2005

Na haar eindexamen vwo gaat Rosanne Philippens verder studeren bij de violiste Vera Beths. Ook volgt zij masterclasses, niet alleen bij Vera Beths, maar ook bij Herman Krebbers en Emmy Verhey. Ook neemt ze deel aan verschillende cursussen zoals Stringtime in Goch, in Duitsland, en Margess International en Ftan in Zwitserland. Samen met Nadia Frissen (viool), Hannah Strijbos (altviool) en Lidy Blijdorp (cello) vormt ze het Allegra Kwartet.

Emmy Verhey Herman Krebbers Vera Beths

2009

In juni 2009 haalt Rosanne Philippens haar viooldiploma summa cum laude. Ook wint ze de eerste prijs tijdens het Nationaal Vioolconcours Oskar Back in 2009. Eveneens bij het InterProvinciaal Concours voor Jong Talent en het Prinses Christina Concours valt Philippens in de prijzen. Daarnaast wint ze tevens de Debman-prijs voor het beste vioolexamen en de prestigieuze Kersjesprijs.

2010

Tijdens de tournee van het Nederlands Studenten Orkest speelt Rosanne Philippens de solopartij in het vioolconcert van Camille Saint Saëns. Van deze tournee is door filmmaakster Carine Bijlsma een documentaire gemaakt met de naam 'Soliste, 23 jaar', waarvan de première op het Nederlands Filmfestival wordt gehouden. Ook bij het Vlaams Symfonie Orkest en de Hermitage State Orchestra te Sint Petersburg, onder leiding van de dirigenten Etienne Siebens en Martin Sieghart, vertolkt Philippens de vioolsoli evenals bij andere studentenorkesten.

2013

Met de pianist Yuri van Nieuwkerk vormt Rosanne Philippens een duo. Samen winnen zij het Vriendenkrans Concours van Het Concertgebouw wat begin 2013 resulteert in een uitgebreide tournee in het kader van de Dutch Classical Talent Tour & Award. Daarnaast volgt Rosanne Philippens haar masteropleiding bij Ulf Wallin aan de Hanns Eisler Akademie te Berlijn.

2014

Met het NJO Symfonieorkest, onder leiding van Stefan Asbury, gaat Rosanne Philippens met het programma 'Het wilde Oosten' door het land. Op de lessenaar staan werken van de Tsjech Janáček, de Hongaar Bartók en de Rus Prokofjev. Rosanne Philippens maakt ook deel uit van het Amsterdam Ensemble, een ensemble dat allerlei interessante projecten tot stand brengt, zoals een samenwerking met de dichter en acteur Ramsey Nasr. Ook staat er een voorstelling gepland met onder andere de mezzosopraan Christianne Stotijn.

Christianne Stotijn Ramsey Nasr

Discografie Rosanne Philippens

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rosanne Philippens

Audio/Video Rosanne Philippens

Video Rosanne Philippens

Soliste, Rosanne Philippe...
Soliste, Rosanne Philippens 23 jaar. teaser 1
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Soliste, Rosanne Philippens 23 jaar. teaser 1

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer