Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROSANNE VAN SANDWIJK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Rosanne van Sandwijk

Periode

1983 - heden

Genre

klassiek, mezzosopraan

Online

Officiële website

Rosanne van Sandwijk

Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk is regelmatig te zien en te horen op het opera- en concertpodium. Zij zingt rollen als Dido in Henry Purcell's Dido and Aeneas en Geraldine in Samuel Barber's A hand of bridge. Op het concert- en oratoriumpodium is zij onder meer te horen in de passies ...
Volledige biografie...

Instrumenten

mezzosopraan

Biografie Rosanne van Sandwijk

Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk is regelmatig te zien en te horen op het opera- en concertpodium. Zij zingt rollen als Dido in Henry Purcell's Dido and Aeneas en Geraldine in Samuel Barber's A hand of bridge. Op het concert- en oratoriumpodium is zij onder meer te horen in de passies en cantates van Johann Sebastian Bach, in werken van Felix Mendelssohn Bartholdy, Joseph Haydn, Camille Saint-Saëns en Gustav Mahler. Daarnaast zingt ze in de serie Tracks van het Concertgebouw liedjes over de liefde en over Amerikaanse toestanden, zoals wat een cowboy die van zijn paard valt en een dikke operadiva gemeen hebben. Van Sandwijk wordt gecoached door de zangpedagoge Margreet Honig en de Zweedse mezzosopraan Anne Sofie von Otter.

1983 - 2006

Rosanne van Sandwijk wordt in 1983 in Drenthe geboren. Ze volgt aan het ArtEZ Conservatorium de opleiding zang klassieke muziek bij Riekje Bakker en behaalt eind 2006 haar bachelorsdiploma. Ook in 2006 is Rosanne van Sandwijk een van de solisten tijdens het tweede ArtEZ Operaproject. Ze vervolgt haar studie zang aan het conservatorium van Rotterdam bij de Amerikaanse sopraan Roberta Alexander en behaalt daar cum-laude haar masterdiploma.

2007

In december maakt Van Sandwijk haar debuut in de kleine zaal van het Concertgebouw met de liederencyclus Frauenliebe und Leben van Robert Schumann.

Het Concertgebouw

2008

Vanaf augustus is Van Sandwijk ensemble-lid van Opera-Studio Nederland. Ze heeft concerten met het Combattimento Consort onder leiding van Jan Willem de Vriend. Daarnaast vertolkt ze de rollen van Niklausse en Muse in de productie De Zaak Hoffmann, onder regie van Corina van Eyk.

Combattimento Consort Amsterdam Jan Willem de Vriend

2009

Rosanne van Sandwijk maakt haar debuut bij de ZaterdagMatinee in Die Meistersinger von Nürnberg van Richard Wagner. De uitvoering wordt begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden. Ook is zij dit jaar laureaat van de Académie Européenne de Musique in Aix-en-Provence. Als gevolg hiervan geeft ze verschillende liederenrecitals in Frankrijk.

Jaap Van Zweden Radio Filharmonisch Orkest

2010

Op zondag 26 september staat Rosanne van Sandwijk als enige Nederlander in de finale van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) in 's-Hertogenbosch. Tijdens deze 48ste editie van dit concours wordt Van Sandwijk door de internationale jury de Oratoriumprijs toegekend. Tevens ontvangt zij de Staetshuys Fonds Prijs en de Engagementsprijs van De Nederlandse Opera.

De Nationale Opera

2011

Bij De Nederlandse Opera maakt Van Sandwijk haar debuut in de rol van priesteres in Iphigénie en Tauride van Christoph Willibald von Gluck. Het orkest Les Musiciens de Louvre staat onder leiding van de Franse dirigent Marc Minkowski.

2012

Rosanne van Sandwijk verschijnt wederom in een productie van De Nederlandse Opera: ze neemt de rollen van Knappe en Blumenmädchen op zich in Pierre Audi's enscenering van Parsifal van Richard Wagner, ditmaal met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van de Hongaarse dirigent Iván Fischer.

Koninklijk Concertgebouworkest

2013

In de serie Terra incognita zingt Rosanne van Sandwijk tijdens het Grachtenfestival twee cantates van Antonio Vivaldi en Ariadne auf Naxos van Joseph Haydn. Ze wordt hierbij begeleid door leden van De Nederlandse Bachvereniging, waaronder klavecinist Siebe Henstra en celliste Lucia Swarts. In het najaar komt Van Sandwijk in vaste dienst bij het Theater Kiel in Duitsland, waar ze lid wordt van het operaensemble bestaande uit ongeveer vijftien zangers.

De Nederlandse Bachvereniging Lucia Swarts Siebe Henstra

2014

Samen met de Australische fortepianist Kristian Bezuidenhout geeft Van Sandwijk concerten met muziek van Wolfgang Amadeus Mozart. De begeleiding ligt in handen van het Orkest van de Achttiende Eeuw, onder leiding van Bezuidenhout. Rosanne van Sandwijk is genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2014. De winnaar van deze prijs wordt Artist-in-residence tijdens Grachtenfestival Amsterdam 2015. Daarnaast krijgt de winnaar een optreden in het State Hermitage Museum in Sint-Petersburg. Andere genomineerden zijn het Dudok Kwartet, Olga Pashchenko (piano), Rosanne Philippens (viool) en Dana Zemtsov (altviool). De uitreiking van de prijs vindt plaats op woensdag 20 augustus in de Wintertuin van NH Grand Hotel Krasnapolsky, tijdens Grachtenfestival Amsterdam.

Dudok Kwartet Orkest van de Achttiende Eeuw Rosanne Philippens

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rosanne van Sandwijk

Audio/Video Rosanne van Sandwijk

Video Rosanne van Sandwijk

Haydn Arianna a Naxos - R...
Haydn Arianna a Naxos - Rosanne van Sandwijk
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Haydn Arianna a Naxos - Rosanne van Sandwijk

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer