Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROTTERDAMS PHILHARMONISCH ORKEST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Rottterdams Philharmonisch Orkest

Periode

1918 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest wordt in 1918 door een aantal muziekliefhebbers opgericht. Aanvankelijk speelt het onder de naam Rotterdams Philharmonisch Genootschap. Het orkest beleeft zijn eerste bloeiperiode onder dirigent Eduard Flipse. Tegenwoordig geldt het Rotterdams Philharmonisch, na het Koninklijk Concertgebouworkest, als tweede symfonieorkest van Nederland. Het Rotterdams Philharmonisch heeft ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1926   Eduard Flipse
1943   Willem Landré
1945   Paul van Kempen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Rotterdams Philharmonisch Orkest

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest wordt in 1918 door een aantal muziekliefhebbers opgericht. Aanvankelijk speelt het onder de naam Rotterdams Philharmonisch Genootschap. Het orkest beleeft zijn eerste bloeiperiode onder dirigent Eduard Flipse. Tegenwoordig geldt het Rotterdams Philharmonisch, na het Koninklijk Concertgebouworkest, als tweede symfonieorkest van Nederland. Het Rotterdams Philharmonisch heeft als thuisbasis Concertgebouw de Doelen. Het orkest valt regelmatig op andere locaties te beluisteren, van Rotterdamse wijkpodia tot gerenommeerde zalen in binnen- en buitenland. Met dirigenten als Valery Gergiev, Simon Rattle en Mstislav Rostropovitsj heeft het bovendien toonaangevende voorstellingen begeleid bij De Nederlandse Opera. Sinds de Mahler-registraties met Eduard Flipse in de jaren '50 heeft het Rotterdams Philharmonisch talrijke plaatopnamen gemaakt. Op het eigen label Rotterdam Philharmonic Vintage Recordings brengt het orkest bijzondere opnamen uit de archieven uit, waaronder de geremasterde Mahler-registraties met Eduard Flipse.

1918 - 1929

Willem Feltzer, directeur van een muzieklyceum, wordt de eerste dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Genootschap. In 1928 volgt de Russisch-Nederlandse violist Alexander Schmuller hem op.

1930

Onder Eduard Flipse ontwikkelt het RPhO zich tot een van de prominentste orkesten van Nederland. Behalve als dirigent ontplooit Flipse zich als een vaardig orkestmanager. Onder Flipse bouwt het orkest een naam op in het uitvoeren van hedendaagse muziek, ook van Nederlandse componisten als Johan Wagenaar, Willem Pijper en Alphons Diepenbrock. Het RPhO afficheert zich zelfs als "het noviteitenorkest van Nederland".

Eduard Flipse

1934

Het RPhO gaat zijn concerten programmeren in de Nieuwe Doelen, waar het de beschikking krijgt over een zaal met ruim 1300 plaatsen.

1940

Bij het nazibombardement dat Rotterdam zwaar treft gaan alle instrumenten, de repetitieruimte en het grootste deel van de muziekbibliotheek verloren. Andere Nederlandse orkesten schieten te hulp, onder meer met geld en bladmuziek.

1954

Op initiatief van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst, die dit jaar haar 125-jarig bestaan viert, slaat het Rotterdams Philharmonisch tijdens het Holland Festival de handen ineen met Het Brabants Orkest voor een bejubelde uitvoering van Gustav Mahlers 'Achtste Symfonie'. Door de toevoeging van tien Rotterdamse koren komt het totaal aantal uitvoerenden op meer dan 1000. De concerten worden mede mogelijk gemaakt door Philips, die van deze uitvoeringen een pionierende plaatuitgave maakt.

1965

Eduard Flipse neemt na 35 jaar afscheid als chef-dirigent. Hij wordt opgevolgd door Franz-Paul Decker, die al sinds 1962 naast Flipse werkzaam is als dirigent van het Rotterdams Philharmonisch.

1966

Met de opening van Concert- en Congresgebouw de Doelen beschikt het Rotterdams Philharmonisch eindelijk over een modern geoutilleerde concertzaal.

1968

Jean Fournet volgt Franz-Paul Decker op als chef-dirigent. Naast Fournet wordt Edo de Waard benoemd.

Edo de Waart

1973 - 1983

Na het afscheid van Jean Fournet is Edo de Waart officieel chef-dirigent. Hij wordt in 1979 opgevolgd door David Zinman (tot 1982) en in 1983 door James Conlon.

1988 - 1990

De jonge Russische dirigent Valery Gergiev debuteert bij het Rotterdams Philharmonisch. Vanaf 1989 is hij vaste gastdirigent bij het orkest.

1991 - 1992

James Conlon wordt opgevolgd door Jeffrey Tate. In het Amsterdamse Muziektheater begeleidt het Rotterdams Philharmonisch in april 1992 de wereldpremière van Alfred Schnittkes opera 'Life with an Idiot', gedirigeerd door Mstislav Rostropovitsj.

1995 - 2007

Na het vertrek van Tate benoemt het Rotterdams Philharmonisch Valery Gergiev tot chef-dirigent. Onder zijn leiding verdiept het orkest onder meer zijn kennis van het Russische repertoire. Vanaf 1996 vindt jaarlijks het 'Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival' plaats.

2008 - 2009

De jonge Canadees Yannick Nézet-Séguin treedt aan als chef-dirigent. Zijn contract is inmiddels verlengd tot 2015. TV-Rijnmond maakt een 13-delige TV-serie 'Het leven van een orkest'. Het Rotterdams Philharmonisch tekent contracten voor een nieuwe reeks cd's met EMI/Virgin Classics en het Zweedse label BIS.

2010

Het Rotterdams Philharmonisch sluit een 'residentie' af met het Parijse Théâtre des Champs-Élysées. Daar zal het gedurende enkele seizoenen optreden als vast gastorkest. Op 3 september wordt het eerste exemplaar van de cd-box 'Mahler 6 & 8' van het nieuwe label 'Rotterdam Philharmonic Vintage Recordings' overhandigd aan Koningin Beatrix.

2014

Tijdens de opening van het nieuwe Rotterdam Centraal Station op 13 maart 2014 door koning Willem-Alexander verzorgde een grote afvaardiging van het orkest de live muziek
Op 3 oktober gaf het orkest een gratis concert in de centrale hal van het Centraal Station, ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het gratis dagblad Metro Rotterdam.

Discografie Rotterdams Philharmonisch Orkest

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rotterdams Philharmonisch Orkest

Audio/Video Rotterdams Philharmonisch Orkest

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer