Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ROWWEN HEZE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Rowwen Hèze

Periode

1985 - heden

Genre

dialectpop, Gouden Harp, Nederlandstalig, tex-mex

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Los Limbos

Rowwen Hèze

Rowwen Hèze is afkomstig uit het dorp America in de Peel, zingt in het Limburgs en speelt een mix van Ierse folk, polka's, tex-mex, rock en feestmuziek.
Volledige biografie...

Bezetting

Jan Philipsen   basgitaar
Martin Rongen   drums
Jack Haegens   bugel, trompet
Theo Joosten   gitaar, mandoline, saxofoon, zang
Jack Poels   gitaar, mondharmonica, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Geert Hermkes   accordeon, piano, trombone, zang
Mart Deckers   drums
Ingrid Cox   achtergrondzang
Hennie Boons   drums

Genoemd in de biografie van

1990   Dopegezinde Gemeente
1990   Metropole Orkest
1991   Tren van Enckevort
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Rowwen Hèze

Rowwen Hèze is afkomstig uit het dorp America in de Peel, zingt in het Limburgs en speelt een mix van Ierse folk, polka's, tex-mex, rock en feestmuziek.

1985

Jack Poels zit in de Engelstalige groep Bad Edge, met Hans Swinkels op gitaar, Henk Hesp op basgitaar en Ger Haegens op drums. Poels voegt zich vervolgens bij The Legendary Texas Four met gitarist Theo Joosten, bassist Jan Philipsen bas en drummer Mart Deckers. Poels speelt in de band onder voorwaarde dat hij af en toe zijn in dialect geschreven De Peel In Brand'ten gehore mag brengen. De naam van de band wordt veranderd in Rowwen Hèze, vernoemd naar een zonderlinge plaatsgenoot (stroper, landarbeider en handoplegger) die eind negentiende, begin twintigste eeuw woonde in het veen aan de rand van het dorp.

Bad Edge

1986

De band bouwt in het sozencircuit in de omgeving aan haar reputatie als live-band. Naast eigen werk worden vooral rockcovers gespeeld. Vooral de in de toegift gespeelde dialectnummers slaan aan.

1987

Rowwen Hèze wordt door de carnavalsvereniging uit Horst uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de carnavalscassette. De band levert Niks Stront Niks aan, een lied dat vervolgens door dezelfde vereniging wordt geboycot omdat het teveel de plaatselijke politiek op de hak zou nemen. De boycot haalt alle regionale kranten en het televisieprogramma Van Gewest tot Gewest. Rowwen Hèze's naam in Limburg is daarmee gevestigd. In eigen beheer wordt het album Rowwen Hèze uitgebracht.

1988

Tijdens een optreden in het radioprogramma Studio 3 van de KRO geeft de Limburgse DJ Hubert van Hoof Rowwen Hèze de geuzennaam Los Limbos, vrij naar de Amerikaanse band Los Lobos. Voor de provinciale selectie van De Grote Prijs van Nederland stuurt de band twee cassettes in: een Engelstalige en eentje in dialect. De inzending in dialect brengt de mannen uit de Peel een ronde verder. De band covert Los Lobos' Anselma, met als resultaat Bestel Mar, dat een paar jaar later een hit wordt.

1989

De 'Bestel Mar Toer '89' trekt met groot succes door Zuid Nederland. De band maakt ook een korte tournee met de Mexicaans/Amerikaans accordeonist Flaco Jimenez. Drummer Mart Deckers kiest voor studie en gezin en wordt opgevolgd Martîn Rongen (ex-No Choice, -Claxon). Jack Haegens (trompet) verlaat de fanfare van woonplaats America en komt Rowwen Hèze versterken.

1990

Rowwen Hèze tekent een contract bij platenmaatschappij HKM/CNR en brengt daar om te beginnen de single 'N Man En 'n Vrouw' ('Du Rhum, Des Femmes') uit, direct gevolgd door het album Blieve Loepe. De band gaat opnieuw op tournee met Flaco Jimenez en staat voor het eerst op de Amsterdamse Uitmarkt.

1991

Boudewijn de Groot produceert het nieuwe album getiteld Boem. Het album komt in augustus in de hitlijst terecht. Tren van Enckevort neemt de plaats in van Geert Hermkes, die samen met Captain Gumbo's Leon Giesen de nieuwe band Romeo begint (niet te verwarren met de r&b-formatie Roméo!).

Boudewijn de Groot Romeo Tren van Enckevort

1992

Bestel Mar wordt opnieuw uitgebracht en wordt nu ook boven de rivieren een hit. De band speelt op het Pinkpopfestival en vestigt daarmee definitief haar naam in heel Nederland. Opnames hiervan worden, aangevuld met een aantal andere opnames, op de cd In De Wei uitgebracht. Een tweede, uitermate succesvol optreden op de Amsterdamse Uitmarkt met gastmuzikanten Flaco Jimenez, Pierre LaRue en Karin Bloemen wordt rechtstreeks uitgezonden op televisie. De cd In De Wei komt in oktober in de albumlijst terecht.

1993

Rowwen Hèze De band wordt uitgenodigd voor het Roskilde Festival in Denemarken en speelt er als eerste Nederlandse band op het hoofdpodium. Het album Station America verschijnt. Met dit opnieuw door Boudewijn de Groot geproduceerde, meer ingetogen album verbreedt Rowwen Hèze zijn muzikale horizon en oogst hiermee lovende kritieken. De band ontvangt een aanmoedigingsprijs in de vorm van een Zilveren Harp.

1994

Rowwen Hèze De band ontvangt de Limburg Award voor zijn bijzondere bijdrage aan het promoten van de provincie. Samen met Flaco Jimenez brengt de band de maxi-cd The Moon Is Mine uit. Op 23 mei staat de band opnieuw op Pinkpop.

1995

Rowwen Hèze De single 't Roeie Klied, een bewerking van de Duitse schlager Koa Kiata Madl, wordt een hit. Het door Rob van Donselaar geproduceerde album Zondag In Het Zuiden komt op de markt. Dit album wordt een groot succes net als de singles Zondag In Het Zuiden en De Neus Umhoeg. In september viert de band zijn 10 jarig bestaan. Er verschijnt een boek over de band: Splinter Van De ziel; Rowwen Hèe En Het Grote Dorpverlangen geschreven door Jan Brands.

Rob van Donselaar

1996

Rowwen Hèze De single Limburg, opgenomen samen met het Metropole Orkest in een overenthousiast Paradiso tijdens With A Little Help From My Friends, komt in de hitparade terecht. Jack Poels ontvangt eind november de Orde van de Gulden Humor, de hoogste Limburgse Carnavalsonderscheiding.

Metropole Orkest

1997

Op 13 januari reikt De Nederlandse Toonkunstenaarsbond de Gouden Notenkraker uit aan Rowwen Hèze en het Metropole Orkest voor hun verdiensten voor de levende amusementskunst in Nederland. De cd Water, Lucht en Liefde verschijnt in april. Deze cd oogst lovende kritieken en verkoopt erg goed. Dat Rowwen Hèze's naam verder reikt dan de feesttenten blijkt als Hanneke Groenteman Jack Poels uitgebreid interviewt in het VPRO-kunstprogramma De Plantage en de band het Parkpopfestival mag afsluiten. De band speelt tevens op Lowlands. Een theatrale uitvoering van de nummers van Rowwen Hèze, waarbij de groep zelf als achtergrondorkest fungeert, wordt in uitverkochte schouwburgen in het zuiden van het land gespeeld. In december gaat Rowwen Hèze Giet Vremd in première, een theateruitvoering van een twintigtal Rowwen Hèze-songs gespeeld door Noord Limburgse acteurs onder regie van Loek Sijbers. De band zelf krijgt daarbij een rol als bruiloftsorkest toebedeeld.

1998

Rowwen Hèze Rowwen Hèze krijgt een Gouden Harp toegekend en een platina plaat voor Zondag In 't Zuiden. Met de single She Stole My Accordeon bereikt Rowwen Hèze de 33e plaats in de hitparade. De band reist af naar Texas om daar enkele optredens te doen en de roots van de tex-mex-muziek te verkennen. De VPRO-televisie zendt de door Leon Giesen geregisseerde impressie Van America Helemaal Naar Amerika uit. Op 10 juni opent de band samen met de Heideroosjes in Paradiso Amsterdam het Holland Festival. Van America Helemaal Naar Amerika is ook de titel van de eerste landelijke theatertournee van de band.

1999

Rowwen Hèze De band is present op de 30ste editie van het Pinkpop-festival. Drie weken later staat Rowwen Hèze opnieuw op het festivalterrein in Landgraaf, dit keer als voorprogramma van The Rolling Stones. Op 21 september staat de band in het kader van het NPS programma ParadisoLife! met Los Lobos op het podium van Paradiso. De compilatie 't Beste Van Twee Werelden verkoopt bijzonder goed en bereikt een zevende plaats in de album top 100. De single Auto, Vliegtuug reikt niet verder dan de tipparade. In de winter volgt een reprise van de voorstelling Van America Helemaal Naar Amerika.

2000

Rowwen Hèze Om in alle rust aan een nieuw album te werken trekt de band zich terug in kasteel de Berckt te Baarlo. Het album Vandaag verschijnt met daarop twee nummers die handelen over het nieuwe vaderschap van Jack Poels. De muziek van het nummer Vader is van de hand van Henny Vrienten. Op zijn beurt schrijft Jack Poels de tekst voor het nummer Leven Met Een Zeven voor de Doe Maar-cd KLAAR. Rowwen Héze speelt op de Doe Maar tribute cd het nummer 1 Nacht Alleen. De band treedt als afsluiter aan op het Parkpop festival in Den Haag. Poels en Van Enckevort spelen mee in het nummer Kom Hier op het debuutalbum van Manuëla Kemp. Aan het eind van het jaar wordt het 15-jarig bestaan gevierd met een jubileumconcert in een feesttent op de thuisbasis America met zo'n tweeduizend fans (25 november), een jubileumboek, een jubileumvideo en een jubileumsingle. De single bevat een duet met de Amerikaanse band Los Lobos. Het jubileumconcert wordt de eerste editie van het daarna jaarlijks gehouden 'slotconcert'.

Doe Maar Henny Vrienten Manuëla Kemp

2001

Op 11 mei ontvangt Rowwen Hèze uit handen van Limburgse Commissaris van de Koningin de Prix d'Asperge 2001 voor promotionele verdiensten voor de regio. De band mag een goed doel uitkiezen om de tienduizend gulden aan te schenken en kiest voor Stichting Popmuziek Limburg. Op 29 april staat Rowwen Hèze op de Haagse Koninginnenach. De groep staakt op 22 juni voor het eerst in de zestienjarige carrière een optreden tijdens het Betuws Spektakel wanneer publiek gericht met in bier gedrenkte T-shirts naar de band gooit en zanger Jack Poels verwondt. Vanaf 16 november trekt de band opnieuw langs de theaters. Ditmaal onder de titel DADPGS, dat staat voor Drinken Als De Pis Gaat Stinken ('Drinke as de pis giet stinke').

2002

De uitverkochte theatershows eindigen op 8 februari in Gouda. De band staat voor het eerst op Vrienden Van Amstel Live in Ahoy' te Rotterdam. Rowwen Hèze doet in juni verrassingsoptredens in Venray en Heythuyzen waarbij liedjes van het komende album worden uitgeprobeerd. De plaat wordt in de zomer opgenomen. In augustus neemt de band uit handen van wielrenner Michael Boogerd in Heerlen de platina plaat in ontvangst voor het album 't Beste Van 2 Werelden. In de winter gaat DADPGS in de reprise.

2003

Vur De Kerk is de titel van de single van Rowwen Hèze die op 20 januari in de winkels ligt. Het is de eerste single van het album Dageraad dat in april uitkomt. Single en cd worden uitgebracht door V2 Records, waarmee Rowwen Hèze eind 2002 een contract sloot. De titel is mede gekozen als laatste saluut aan Gé van de Donk, de geluidsman van onder andere Doe Maar en Ilse Delange en diens geluidsbedrijf Dageraad waarmee Rowwen Hèze intensief heeft samengewerkt. Van 28 januari tot en met 2 februari maakt Rowwen Hèze voor de tweede keer deel uit van het livespektakel Vrienden Van Amstel Live! in Ahoy'. De band tourt verder met het programma DADPGS en staat daarmee op 24 februari voor het eerst in Carré te Amsterdam. Op 31 juli sterft Piet Droog. Hij onderhield jarenlang de bandbus en was daarnaast een grote vriend van de band. De registratie van het optreden op 10 februari in De Oranjerie te Roermond verschijnt op 15 november de dvd Rowwen Hèze in het Theater. De dvd wordt gepresenteerd tijdens het slotconcert van de poptour in thuishaven America ten overstaan van 6000 fans uit het hele land. Opnamen van dit slotconcert zijn later te zien op de dvd Rowwen Hèze In De Tent. Live In America.

2004

In januari verschijnt Holland America Lijn, een Nederlandstalige cd van Jack Poels samen met de Utrechtse muzikant Leon Giesen uit Toontje Lager en Captain Gumbo. In augustus staat de band in het Heineken Holland House tijdens de Olympische Spelen in Athene. Op 4 december gaat de theatervoorstelling Andere Wind van start waarmee Rowwen Hèze tot 5 maart 2005 door het land trekt. De band speelt tijdens de optredens Rowwen Hèze-klassiekers in arrangementen van Nard Reijnders. In december verschijnt de gelijknamige live-cd Andere Wind opgenomen op 14 november in de Galaxy Studio's te Mol (België).

Captain Gumbo Poels & Giesen Toontje Lager

2005

Rowwen Hèze Rowwen Hèze figureert in een reclamespot van Gulpener. De Limburgse bierbrouwer maakt vervolgens een speciaal Rowwen Hèze-bier waarbij elk bandlid een eigen etiket krijgt. 14 mei staat de band voor de derde keer op Pinkpop. In november wordt op de thuisbasis America het twintigjarig jubileum gevierd met een viertal concerten. Zo'n zestienduizend mensen wonen de feestelijkheden bij. Tegelijkertijd verschijnt het door fans samengestelde album Kilomeaters ('t Beste Van 20 Joar Rowwen Hèze) en een gelijknamig jubileumboek, samengesteld door Jan Willem Anholts en Jan Brands. 21 november start de band in Waalwijk met de reprise van de theatertour Andere Wind.

2006

Rowwen Hèze Op 3 februari ontvangt de band een bijzondere onderscheiding: de Gemeentelijke Legpenning van de gemeente Horst aan de Maas. Ter afsluiting van het jubileumjaar geeft de band op 10 en 11 februari een 'megaconcert' in een uitverkochte Heineken Music Hall. In het voorjaar werkt de band in een als opnamestudio ingerichte oude boerderij in het kerkdorpje Meterik aan het album Rodus & Lucius. De productie is in handen van Tren van Enckevort, Rowwen Hèze's accordeonist, en Jos Haagmans. Op 28 mei start in Heythuysen de eerste van een reeks openluchtmatineeconcerten die de band geeft samen met Limburgse harmonie- en fanfare-orkesten. Deze 'hafa-optredens' zijn ook bedoeld om bij jongeren belangstelling voor de blaasmuziek te kweken. Op 11 augustus verschijnt de single Vechte, Valle En Opstoan, een eerste track van het album Rodus & Lucius, dat op 31 augustus in De Melkweg te Amsterdam wordt gepresenteerd. Het nieuwe album komt op nummer 1 binnen in de Album Top 100. Het is de eerste keer dat Rowwen Hèze in haar 21-jarig bestaan deze toppositie inneemt. Op 11 december wordt in Theater Gooiland te Hilversum Rodus & Lucius ook bekroond met een Originele Rembrandt. Deze prijs wordt twee keer per jaar uitgereikt door de Stichting Nederlandse Muziek voor albums die zich onderscheiden door oorspronkelijke Nederlandse composities en/of teksten. Op 10 en 11 november verzorgt de band weer de jaarlijkse 'slotconcerten' in het Noord-Limburgse dorp America voor zo'n 6.000 bezoekers. In het voorprogramma staat de locale groep Three Amigo's.

Jos Haagmans Tren van Enckevort

2007

Rowwen Hèze De single Blaad An De Palm (februari) is tevens de titelsong van de Limburgse dialectserie De Hemelpaort die vanaf 22 februari te zien is op de zender L1. De tweede track op de single is het nummer Liefde, gezongen door Serge Gulikers, hoofdrolspeler in De Hemelpaort en voormalig finalist van de talentenjacht Idols. De single Droemvlucht (april) is een duet in het Limburgs en in het Fries van Jack Poels met de Friese fadozangeres Nynke Laverman. De tekst van het nummer is geïnspireerd door Midzomernachtsdroom van William Shakespeare. Voorafgaand aan Koninginnedag wordt Jack Poels in het gemeentehuis van het Limburgse Horst aan de Maas door burgemeester Kees van Rooij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op 27 juni presenteert Rowwen Hèze op de vijftigste verjaardag van Jack Poels Het Lied Voor Limburg als ode aan de provincie en als geschenk aan alle inwoners van Limburg. Het nummer is geproduceerd door Tren van Enckevort en opgenomen met medewerking van het Limburgs Symfonie Orkest en het Venloos Vocaal Ensemble.

Nynke Laverman

2008

Rowwen Hèze Vanaf februari gaat Rowwen Hèze de theaters in met het programma Saus (Welcome To The Saus). De band wordt daarbij begeleid door zes gastmuzikanten: Mo'Jones (piano, hammond, mondharmonica, percussie, achtergrondzang), Emil Szarkowicz (viool, klarinet, saxofoon, piano), Linda Smeets (achtergrondzang, saxofoon, piano), Pieter Vermeulen (steelgitaar en diverse andere snaarinstrumenten), Hub Boesten (trompet, trombone, tuba) en Simone Cox (achtergrondzang en percussie). Op 22 en 23 april maakt Rowwen Hèze in de Limburgzaal van het vernieuwde Parkstadtheater in Heerlen cd- en dvd-opnamen van de theaterproductie Saus. Naast een reguliere muziek-DVD wordt er ook een versie op Blu-ray geproduceerd. Het eindresultaat wordt ook uitgezonden op het digitale TV-kanaal EXQI, dat in Europa door 900.000 huishoudens bekeken kan worden. De dvd (november) wordt begin oktober voorafgegaan door een livealbum. De single Vur Altied Is Vurbeej is een duet tussen Jack Poels en zangeres Linda Smeets.

Mo'Jones

2009

Rowwen Hèze krijgt op 9 januari in het Theater aan het Vrijthof te Maastricht uit handen van André Rieu gouden platen voor de albums Dageraad (2003), Kilomeaters (2005) en Rodus & Lucius (2006). De band staat in het Pinksterweekend op Pinkpop. Tren van Enckevort produceert Open Boek (oktober), het ingetogen album van Jan Rietman. Jack Poels levert gastbijdragen. Van het project Herberg De Troost, dat voorkomt uit de gedichten die Jack Poels schrijft voor Dagblad De Limburger, verschijnt in het najaar de cd Langs De Weg.

Herberg De Troost Jan Rietman

2010

Rowwen Hèze viert het 25-jarig jubileum met 25 optredens in Nederland en België. Op het programma staan 25 nummers en de entree per show is 25 Euro. Op 24 september wordt de band in het zonnetje gezet tijdens een verrassingsconcert georganiseerd in de Brabanthallen te Den Bosch, met onder anderen Band Zonder Banaan, Karin Bloemen en Guus Meeuwis. Het jubileumalbum Zilver bevat zes liedjes van de eerste lp van Rowwen Hèze aangevuld met zes nieuwe liedjes. De gelimiteerde versie bestaat uit een fotoboek op lp-formaat met daarbij de nieuwe nummers op vinyl en de oude nummers op cd. Op 3 oktober, tijdens de uitreiking van de Edisons in het Beurs-World Trade Center Rotterdam, krijgt Rowwen Hèze de oeuvreprijs overhandigd. Jack Poels krijgt in november de Jo Hansenprijs voor Volkscultuur. De prijs (een ring met het stadswapen van Roermond, een geldbedrag en een oorkonde) wordt eens in de drie jaar uitgereikt aan een vereniging, instelling of persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de Limburgse volkscultuur.

2011

Het dubbelalbum Manne Van Staal heeft als ondertitel 23 Losse Liedjes. Op de plaat staat een verzameling liedjes die Rowwen Hèze heeft gespeeld in samenwerking met andere artiesten, liedjes van andere artiesten uitgevoerd door Rowwen Hèze en andere opnamen die nooit eerder op CD zijn verschenen. Manne Van Staal bevat bijdragen van onder meer Nick Schilder, JURK!, acteur Frank Lammers, Karin Bloemen, The Opposites, Chantal Janzen, Racoon, 3JS, BZB, Guus Meeuwis en Los Lobos.

3js Band Zonder Banaan Guus Meeuwis Karin Bloemen Racoon The Opposites

2012

Het feestelijk klinkende, in gele hoes gestoken album Geal is het eerste volledig nieuwe album sinds Rodus & Lucius uit 2006. De cd is weer geproduceerd door Tren van Enckevort. De band heeft voor de opening van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in Venlo een speciaal lied geschreven. Tijdens een optreden bij het Dicky Woodstock festival stort door een gigantische stortbui de festivaltent in. Enkele mensen uit het publiek worden gewond naar het ziekenhuis gebracht, de schade aan de apparatuur van de band is circa een half miljoen euro.

2013 - 2014

Rowwen Hèze maakt de soundtrack bij de film Hemel Op Aarde (Pieter Kuijpers). De film is volledig in het Limburgs gesproken en gaat over opgroeien in een katholiek dorpin de jaren '70. In de winter van 2013 start de gelijknamige theatertour die langs meer 50 theaters in Nederland en België zal trekken.

Discografie Rowwen Hèze

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rowwen Hèze

Audio/Video Rowwen Hèze

Video Rowwen Hèze

Liedjes schrijven
Liedjes schrijven
Het prille begin
Het prille begin
De naam
De naam
Plaat in eigen beheer
Plaat in eigen beheer
Dialect
Dialect
Bestel mar
Bestel mar
De Neus Omhoeg
De Neus Omhoeg
Los Limbos
Los Limbos
Zondag In Het Zuiden
Zondag In Het Zuiden
Complete Interview
Complete Interview
Artiesten Voor Azië-Giro ...
Artiesten Voor Azië-Giro 555 ~ Als je iets kan doen
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
De naam

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer