Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RUDE RICH AND THE HIGH NOTES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Rude Rich And The High Notes

Periode

1998 - heden

Genre

ska

Online

Officiële website

Rude Rich And The High Notes

Tienkoppige Nederlandse groep die zich richt op authentieke ska en rocksteady. De bandleden zijn vrijwel allemaal afkomstig uit bekende Nederlandse skabands.
Volledige biografie...

Bezetting

Richard Jager   drums
Tobias Breekveldt   zang
Karel Burgos   achtergrondzang, percussie
Peter Klaasen   toetsinstrumenten
Thomas Streutgers   saxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Waldi Van Kogelenberg   gitaar
Nico Maruanaya   basgitaar
Rob Berends   saxofoon
Bob van Houten   gitaar
Boudewijn van Trigt   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2000   Robert Curiel
2003   Juicebox
2004   The Upsessions
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Rude Rich And The High Notes

Tienkoppige Nederlandse groep die zich richt op authentieke ska en rocksteady. De bandleden zijn vrijwel allemaal afkomstig uit bekende Nederlandse skabands.

1997

Initiatiefnemers van Rude Rich and the Highnotes zijn drummer Richard Jager en toetsenist Peter Klaasen. Beiden zijn al jarenlang actief in de Nederlandse ska- en reggae-scene. Jager speelde onder meer bij Ibo & The Observers, Mr. Review en The Brentford Rudeboys. Klaasen (Ras P) maakte deel uit van Rebel Soul, Inity en Revelation Time. De twee hebben een grote liefde voor authentiek ska, rocksteady en reggae, zoals die in de jaren zestig op Jamaica werd gespeeld. Muziek waarin de meerstemmige zang en de contrabas centraal staan. Zij ontmoeten elkaar in The Tycoons, een gelegenheidsformatie die deze muziek speelt en waarin Klaasen en Jager zich dus helemaal thuis voelen. Als de band uit elkaar valt, vatten ze het plan op een groep te formeren die louter oude ska speelt. De twee praten er met andere muzikanten over die enthousiast reageren.

Inity Mr. Review Revelation Time

1998

Klaasen en Jager maken een tape met acht nummers (voornamelijk obscure covers) en sturen die rond naar geïnteresseerde andere muzikanten. Het zijn allemaal ervaren rotten die jarenlang in Nederlandse ska- en reggaebands hebben gespeeld of dat nog steeds doen. In februari is de eerste repetitie en na afloop is iedereen razend enthousiast. Nog geen twee maanden later staat het eerste optreden gepland in de Hilversumse Tagrijn. Rude Rich is geboren en bestaat dan naast Richard Jager en Peter Klaasen uit contrabassist Nico Maruanaya (Mark Foggo, Mr. Review), zanger Tobias Breekveldt (Ibo & The Observers, Love International Sound System), percussionist Karel Burgos (Flame, Ibo & The Observers) en gitarist Waldi van Kogelenberg (Asmura, The Black Messengers). Later dat jaar voegt saxofonist Thomas Streutgers (The Bouncers, Heads Up) zich bij de band.

Mark Foggo Mr. Review the Bouncers

1999

Dit jaar wordt Rude Rich uitgebreid met saxofonist Paul Berding (Gruppo Sportivo, Mark Foggo, Beatbusters), gitarist Bob van Houten (De Regulators) en Rob 'The Saxman' (Mark Foggo). In april komt de in eigen beheer opgenomen debuut-cd The Right Track uit. Het album is live opgenomen en later in de Tilburgse Studio Chateau van Robert Curiel gemixed. Curiel maakt bovendien van vier nummers een dubversie. De plaat wordt enthousiast ontvangen. Rude Rich mag dat jaar op het Lowlands festival optreden.

Beatbusters Gruppo Sportivo Mark Foggo

2000

De groep begint het jaar goed met een concert tijdens het jaarlijkse Noorderslag festival. Rude Rich is inmiddels een graag geziene gast op de festivals.

2001

Het tweede album Change The Mood (op het Duitse label Grover) bevat een gastbijdrage van de Jamaicaanse trombonist Rico Rodriguez.

2002

Rude Rich and the High Notes begeleidt op zaterdag 22 juni tijdens het This Is Ska Festival te Rosslau in Duitsland de Jamaicaanse veteraan Derrick Morgan. Morgan is zeer te spreken over de band en raadt de Jamaicaanse soulzanger Alton Ellis aan contact met hen op te nemen. Ellis en Rude Rich and the High Notes doen in november gezamenlijk vier optreden in Nederland.

2003

Bassist en mede-oprichter Nico Maruanaya kan het vele spelen niet meer combineren met zijn werk en verlaat in januari met pijn in het hart na vier en een half jaar de band. Boudewijn 'Boss' van Trigt, is zijn vervanger. Tijdens de Nederlandse tournee in februari van Rico Rodriguez fungeert Rude Rich And The High Notes als support- en backingband. Een registratie van het optreden met Derrick Morgan uit 2002 verschijnt op het album Derrick Morgan meets the High Notes Live. Met de inkomsten uit de optredens bouwt de band een eigen 24 sporen studio in een werfkelder in het centrum van Amsterdam. Ze maken er opnamen voor het derde studioalbum.

2004

Rude Rich And The High Notes Op 13 maart presenteren Rude Rich and the High Notes het album Soul Stomp. De plaat verschijnt internationaal op het Duitse Grover Records. In de Benelux wordt de plaat uitgebracht via het eigen Rude Rich Records, in samenwerking met Boombax Music.

2005

Van Trigt is een van de oprichters van The Upsessions. Rude Rich and the High Notes begeleidt op 27 augustus drie Jamaicaanse veteranen als hoofdact op het grote Sunsplash Festival in het Oostenrijkse Wiesen. U Brown, Dennis Alcapone en Alton Ellis geven met Rude Rich een twee uur durende show.

The Upsessions

2006

Tijdens het jaarlijkse festival Dutchska in de Melkweg te Amsterdam, samen met skalegende Winston Francis, worden opnamen gemaakt voor een dvd. In het voorjaar reist de band naar Frankrijk voor een optreden op het Léoska Festival te Leognan. Rude Rich And The High Notes verzorgen later in het jaar het voorprogramma van The Skatalites. Op het eigen label van de band brengt Winston Francis zijn 12'' Mr Fix uit.

2007

Rude Rich And The High Notes is opnieuw de hoofdact tijdens Dutchska in de Melkweg. De band is ook hoofdact op het Zwitserse Skarau festival. Tijdens het optreden van Derrick Morgan op het Belgische festival Reggae Geel is Rude Rich And The High Notes de begeleidingsband. Gitarist Bob van Houten begint samen met gitarist Gerben Rienk Visser (Mark Foggo) Skaguitar waarin invloeden te horen zijn van o.a. Bob Marley, Joe Satriani en Django Reinhardt. Contrabassist Marcus de Vin neemt na drie jaar afscheid van de band. Zijn plaats wordt overgenomen door bassist Biko. Op het eigen label van de band verschijnt in het najaar het album Derrick Morgan Meets The High Notes In Amsterdam. Rico Rodriguez en Sistah Benji leveren gastbijdragen. Trompettist Ruud Kleiss speelt tevens in soul-, beat- en exoticaband The Spinshots.

Mark Foggo Skaguitar

2009

Rude Rich And The High Notes halen Dennis Alcapone naar de Benelux voor optredens in Amstelveen (30 januari) en Turnhout (31 januari). De klassieke Jamaicaanse toaster Alcapone werkte met onder meer met Prince Buster en de producers Keith Hudson, Lee Perry en Joe Gibbs. Op 4 april viert de band het tienjarige jubileum in P60 te Amstelveen. Saxofonist Thomas Streutgers alias Tommy Tornado brengt in mei zijn soloalbum Sunrise uit. Daarop wordt hij niet alleen begeleid door Rude Rich & The Highnotes, maar speelt hij ook met internationale reggaeartiesten waaronder Rico Rodriguez, Ernest Ranglin, Winston Reedy, Winston Mr.Fix It Francis en Dennis Alcapone.

2010

Een van de optredens dit jaar is tijdens het Dutch Ska Reggae Festival in de Melkweg op 8 juli. Andere bands op het programma zijn onder anderen The Upsessions en Toots and the Maytals.

2012 - 2013

Het album Tribute To The Greats is een ode aan favoriete reggae-artiesten die niet meer in leven zijn. De plaat is opgenomen en gemixt in de Gully Bank Studio in Amsterdam, komt uit op zowel cd als vinyl bij Grover Records en wordt op 20 oktober 2012 gepresenteerd in P6, Amstelveen. Op 27 oktober staat de band met Bazzookas en The Upsessions in de Heineken Music Hall als voorprogramma van Madness. 3 november volgt het grote Dynamite Ska Festival in Leipzig. In het voorjaar van 2013 doet Rude Rich and The High Notes een tournee met Jamaicaanse zanger Pat Kelly.

Bazzookas The Upsessions

Discografie Rude Rich And The High Notes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rude Rich And The High Notes

Audio/Video Rude Rich And The High Notes

Video Rude Rich And The High Notes

I Won't Let You Go - 10th...
I Won't Let You Go - 10th Anniversary Rude Rich and The High Notes
Rude Rich and the High No...
Rude Rich and the High Notes in Japan 2010,Tokyo Ska Jamboree (incl. sukiyaki)
Rico Rodriguez meets Rude...
Rico Rodriguez meets Rude Rich & the High Notes
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
I Won't Let You Go - 10th Anniversary Rude Rich and The High Notes

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer