Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RUDI CARRELL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Rudi Carrell

Periode

19-12-1934 - 07-07-2006

Genre

amusementsmuziek, songfestival, zang

Online

Beeld en Geluidwiki

Rudi Carrell

Zanger, cabaretier en succesvol tv-presentator uit Alkmaar. Hij wint in 1960 het Nationaal Songfestival met het liedje Wat Een Geluk. Vanaf midden jaren zestig is hij een van de grootste televisiepersoonlijkheden van Duitsland.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1947   Dick Bakker
1954   Penney de Jager
1957   Les Deux Jeateux
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Rudi Carrell

Zanger, cabaretier en succesvol tv-presentator uit Alkmaar. Hij wint in 1960 het Nationaal Songfestival met het liedje Wat Een Geluk. Vanaf midden jaren zestig is hij een van de grootste televisiepersoonlijkheden van Duitsland.

1934

Rudi Carrell wordt op 19 december 1934 geboren in Alkmaar. Hij heet dan nog Rudolf Wijbrand Kesselaar, maar neemt later de artiestennaam van zijn vader, de kleinkunstenaar André Carrell over.

1953 - 1956

In 1953 staat Carrell voor het eerst in zijn eentje op het podium. Hij vormt samen met onder meer Eric Herfst en Jasperina de Jong het gezelschap Schermutselingen en is wekelijks op de radio te horen in de Bonte Dinsdagavondtrein bij de Avro.

1957

Carrell maakt op 5 mei zijn debuut als quizmaster op de Nederlandse tv.

1960

Rudi Carrell heeft al een paar plaatjes samen met zijn vader André achter de rug als hij in 1960 deelneemt aan het Nationale Songfestival. Zijn versie van het winnende liedje Wat Een Geluk (muziek: Dick Schallies, tekst: Willy van Hemert) wordt door een vakjury verkozen boven die van Annie Palmen. Bij het Eurovisie Songfestival gaat het mis als hij de juiste toon niet kan vinden. Hij belandt op de voorlaatste (12e) plaats. Het liedje zelf is vrij populair. In de hitparade komt het tot de negende stek en het blijft regelmatig terugkeren in verzoekplatenprogramma's.

Annie Palmen Dick Schallies Willy van Hemert

1961

Carell start zijn eigen cabaret, Schermutselingen genaamd, met daarin onder meer Jasperina de Jong en later ook de Mounties.

Jasperina de Jong

1962

De vlotgebekte Carrell ontpopt zich als een succesvol tv-presentator. In zijn shows zingt hij ook regelmatig liedjes die soms landelijke bekendheid verwerven: o.a. Een Muis In Een Molen, Aapjeskoetsier, Lekker Lopen, Aan Het Stille Strand en De Hoogste Tijd.

1963

Carrell wordt onderscheiden met de Nipkow-schijf

1964

Zijn tv-show Het Onbewoonde Eiland (met Esther Ofarim als zeemeermin) wordt bekroond met de prestigieuze Zilveren Roos op het TV Festival van Montreux.

1965

Carrell gaat naar Duitsland om daar enkele tv-programma's op te nemen. Dat gaat zo goed dat hij er blijft. Binnen enkele jaren is hij er een zeer gevierd presentator, waarbij zijn charmante Nederlandse accent in zijn voordeel werkt. Zijn grootste succes is de tv-show Am Laufenden Band, gebaseerd op Een van de Acht van Mies Bouwman.

1971

Carrell maakt de speelfilm Rudi, Benimm Dich

1976

In 1976 staat Carrell in de tipparade met het nummer Samen Een Straatje Om.

1979

Carrell stopt voorlopig met zijn Duitse tv-shows.

1980

Hij publiceert zijn autobiografie Geef M'n Fiets Terug.

1983

Hij presenteert voor de Nederlandse tv de 1-2-3 Show.

1987

In februari wordt in Rudi's Tageshow een portret van de Iraanse leider Khomeiny bekogeld met slipjes en bh's. De grap wordt wereldnieuws en levert Carrell bijna een fatwa op. In Nederland wordt tijdens een uitzending van NOVA presentator Paul Witteman door de minister van Buitenlandse Zaken gebeld om het fragment vooral niet uit te zenden om de rel niet verder te laten escaleren. Carrell krijgt enige tijd politiebescherming.

1998

Carrell maakt nog altijd humoristische spelletjesprogramma's voor RTL in Duitsland.

2000

Het satirische programma 7 Tage-7 Köpfe is met vier tot vijf miljoen kijkers per aflevering het best bekeken TV-programma in Europa.

2001

Carell ontvangt in Montreux de Ere-Roos, een Europese prijs voor zijn gehele TV-loopbaan. Hij wordt ook benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

2005

Rudi Carrell Rudi Carrell ontvangt in mei in het Duitse Bodenwerder de Münchhausen-prijs voor zijn hele oeuvre. De prijs is vernoemd naar Baron Münchhausen, voormalige bewoner van de stad. Carrell krijgt de prijs uit handen van premier Wulff van de deelstaat Nedersaksen die de zeventigjarige zanger, showmaster en entertainer prijst als een vaste grootheid van het Duitse televisieamusement in de laatste halve eeuw. Rudi Carrell heeft longkanker. Op 30 december neemt hij afscheid van zijn publiek middels een zwijgend optreden van enkele seconden in de finale van zijn zelf bedachte RTL show 7 Tage 7 Köpfe.

2006

Carrell neemt in februari de Gouden Camera in ontvangst. Hij krijgt deze hoogste Duitse televisieonderscheiding voor zijn hele oeuvre. Rudi Carrell overlijdt op vrijdagmiddag 7 juli op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Discografie Rudi Carrell

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rudi Carrell

Audio/Video Rudi Carrell

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer