Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RUDI MARTINUS VAN DIJK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1932 - 2003

Genre

hedendaags

Online

www.rudimartinusvandijk.com

Biografie Rudi Martinus van Dijk

Rudi Martinus van Dijk werd op 27 maart 1932 in Culemborg geboren. Hij overleed op 29 november 2003 in East Sussex, Engeland. Opleiding Op zijn twaalfde jaar kwam hij in de voorbereidende klas van het Conservatorium in Den Haag. Hij kreeg compositieles van Léon Orthel en Hendrik Andriessen. Na zijn huwelijk, in ...
Volledige biografie...

Biografie Rudi Martinus van Dijk

1932 - 2003

Rudi Martinus van Dijk werd op 27 maart 1932 in Culemborg geboren. Hij overleed op 29 november 2003 in East Sussex, Engeland.


Opleiding

Op zijn twaalfde jaar kwam hij in de voorbereidende klas van het Conservatorium in Den Haag. Hij kreeg compositieles van Léon Orthel en Hendrik Andriessen. Na zijn huwelijk, in 1953, ging hij naar de Verenigde Staten en Canada. In Los Angeles kreeg hij compositieles van Roy Harris. De Canadese regering stelde hem in 1964 in staat enige tijd in Parijs te studeren bij Max Deutsch. In Londen studeerde hij piano bij Kendall Taylor.


Werkzaamheden

Hij was in de jaren vijftig en zestig als pianist verbonden aan de Canadese radio. Van 1964 tot 1966 werkte hij bij de BBC in Londen. Van 1969 tot 1972 was hij docent aan het Royal Conservatory of Music in Toronto. Daarna was hij werkzaam aan de University of Indiana en het Berklee College of Music in Boston. In 1985 vertrok hij naar Europa. Na een jaar in Spanje gewoond te hebben vertrok hij naar het Dartington College of Arts alwaar hij compositie en orkestratie doceerde. Hij woonde afwisselend in Nederland en Engeland.


Composities

Zijn vierdelige cyclus voor bariton en orkest, The Shadowmaker (1978), werd in Londen uitgevoerd met Victor Braun. Zijn Concerto for violin (1984) is opgedragen aan Robert Szreder die het uitvoerde tijdens het Zeeuws Vlaanderen festival van 1991. Zijn Irish symphony (1990) werd geschreven in het kader van het Nederland-Ierland-jaar en is opgedragen aan de Ierse dirigent Colman Pearce. Op 16 september 2003 ging in Düsseldorf het oratorium Kreitens's Passion in première met het Düsseldorfer Symphoniker.

PrijzenIn 1953 won hij de eerste prijs in het Gaudeamus compositie concours met zijn Sonatina for piano. In 1962 en 1963 kreeg hij de Ohio Award for Background Music.

Compact discs
Het label Emergo wijdde een hele cd aan zijn werk: Sonatina for piano, Sonata movement for alto saxophone and piano, Three miniatures,'Lament of a dying bird', Immobile Eden, 2 Lieder, Sonata, Incantation, Two pieces with interlude (EC-3943-2). Op NM Extra 98014 verscheen A touch of the Blues.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Rudi Martinus van Dijk

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer