Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RUDOLF MENGELBERG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

rudolf mengelberg

Periode

01-02-1892 - 13-10-1959

Genre

componist, klassiek, musicoloog

Rudolf Mengelberg

Rudolf Mengelberg is componist en musicoloog. Reeds op jeugdige leeftijd begint hij met componeren. Zijn debuut maakt hij met liederen en kamermuziek. Het vocale element blijft belangrijk in zijn composities, later voornamelijk in geestelijke werken, meestal met orkest zoals het 'Requiem' (1924), 'Missa pro Pace' (1932) en 'Stabat Mater' (1941).
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, musicoloog

Biografie Rudolf Mengelberg

Rudolf Mengelberg is componist en musicoloog. Reeds op jeugdige leeftijd begint hij met componeren. Zijn debuut maakt hij met liederen en kamermuziek. Het vocale element blijft belangrijk in zijn composities, later voornamelijk in geestelijke werken, meestal met orkest zoals het 'Requiem' (1924), 'Missa pro Pace' (1932) en 'Stabat Mater' (1941). Van 1935 tot 1955 is hij directeur van het Concertgebouw in Amsterdam.

1892 - 1916

Rudolf Mengelberg wordt geboren op 1 februari 1892 als zoon van een advocaat in Krefeld. Hij studeert eerst rechten in Genève, München en Bonn, daarna muziekwetenschap in Leipzig. Zijn leraren zijn o.a. Jan Blaha, Hugo Riemann (muziekgeschiedenis en theorie) en Otto Neitzel (piano). Mengelberg promoveert in 1915 met een studie over de Italiaanse componist Giovanni Ristori. In hetzelfde jaar gaat hij naar Amsterdam om daar compositie te studeren bij Cornelis Dopper en Willem Mengelberg (zijn achterneef).

Cornelis Dopper Willem Mengelberg

1917 - 1927

Rudolf Mengelberg treedt in dienst bij het Concertgebouw in Amsterdam. Bij het door hem georganiseerde Mahler-feest in 1920 publiceert hij een 'Mahler-feestboek'. Tevens verschijnt in 1923 de biografie Gustav Mahler (Breitkopf & Hдrtel). In 1925 wordt Mengelberg benoemd tot artistiek leider van het Concertgebouw. Op 20 november 1927 gaat zijn celloconcert 'Symfonische variatie' in première onder leiding van Pierre Monteux.

1928 - 1934

Mengelberg ontvangt een prijs van de Maatschappij ter Bevordering van de Toonkunst, ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan, voor zijn cantate 'Weinlese', voor tenor, koor en orkest. De première vindt plaats op 22 maart 1930 onder leiding van Willem Mengelberg.

1935 - 1954

Rudolf Mengelberg wordt benoemd tot algemeen directeur van het Concertgebouw. Hij publiceert het boek 'Vijftig jaar Concertgebouw' (Van Munster Amsterdam, 1938) en in 1948 een essay 'Muziek, Spiegel des Tijds' (Brusse, Rotterdam).

1955 - 1959

Na zijn vertrek bij het Concertgebouw vestigt Rudolf Mengelberg zich in Zwitserland. Hij overlijdt op 13 oktober in Monte Carlo.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rudolf Mengelberg

Audio/Video Rudolf Mengelberg

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer