Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RUDOLF PALM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

rudolf palm

Periode

11-01-1880 - 11-09-1950

Genre

Antillen, componist, fluit, klassiek, orgel, piano

Online

Website

Rudolf Palm

Rudolf Palm maakt naam als componist van wat bekend geworden is als typische Curaçaose dansmuziek. Naast talrijke werken voor piano, schrijft hij ook diverse composities voor kleine ensembles en voor orkest. Zijn oudst bekende compositie, 'La Coronación' dateert van 1898 en is gecomponeerd naar aanleiding van de festiviteiten op ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, fluit, orgel, piano

Biografie Rudolf Palm

Rudolf Palm maakt naam als componist van wat bekend geworden is als typische Curaçaose dansmuziek. Naast talrijke werken voor piano, schrijft hij ook diverse composities voor kleine ensembles en voor orkest. Zijn oudst bekende compositie, 'La Coronación' dateert van 1898 en is gecomponeerd naar aanleiding van de festiviteiten op Curaçao rond de kroning van Koningin Wilhelmina. Naast instrumentele werken heeft Rudolf Palm ook teksten van Curaçaose dichters en schrijvers op muziek gezet. Van diverse van zijn composities zijn opnamen gemaakt. De eerste opname vindt plaats in 1929 in New York en wordt uitgebracht onder het platenlabel Brunswick Records.

1880 - 1899

De veelzijdige musicus en componist Rudolf Theodorus (shon Dòdò) Palm wordt op 11 januari 1880 geboren op Curaçao. Rudolf Palm begint op zevenjarige leeftijd met fluitlessen bij zijn grootvader, de Curaçaose musicus en componist Jan Gerard (shon Gerry) Palm (1831-1906). Rudolf leert vervolgens op dertienjarige leeftijd klarinet, op veertien jarige leeftijd piano en op zeventienjarige leeftijd saxofoon spelen. Ook krijgt hij onderricht in algemene muziekleer, harmonieleer en compositie. Contrabas, mandoline, orgel, cuarta en gitaar heeft hij zichzelf aangeleerd.

1900 - 1910

Op een aantal gebieden treedt Rudolf Palm in de voetsporen van zijn leermeester. Zo is hij al op negentienjarige leeftijd kapelmeester van de Stedelijke Schutterij. Hij zet hiermee een Palm-traditie voort die in 1841 begint met Frederik Wilhelm Palm. In 1901 wordt Rudolf Palm benoemd tot organist van de Verenigde Protestantse gemeente in de Fortkerk op Curaçao. Hij neemt het initiatief tot de oprichting van het uit twintig leden bestaande kamerorkest Los Dispuestos en een aantal jaren later het sextet Los Seis.

1911 - 1950

Rudolf Palm blijft ruim 40 jaar organist van de Fortkerk en combineert deze functie gedurende lange tijd met die van organist bij de Loge Igualdad (1903-1950), de synagoge Emanu-El (1911-1950) en de synagoge Mikvé Israël (1926-1928). Daarnaast is hij dirigent van De Harmonie en geeft als solist orgelconcerten. Ook als begeleider aan de piano treedt hij vaak op. Als fluitist maakt hij vele jaren deel uit van het Curaçaosch Philharmonisch orkest. Rudolf Palm is getrouwd met Elvira Raimundo Prais. Van zijn kinderen hebben vooral zijn twee zonen Albert (1903-1958) en Edgar Palm (1905-1998) de traditie van het componeren van typisch Curaçaose dansmuziek voortgezet.

1950

Rudolf Palm overlijdt op 11 september. Bij de begrafenis wordt de door hem in zijn laatste levensdagen gecomponeerde dodenmars gespeeld. Het is één van de drukst bezochte begrafenissen uit de geschiedenis van Curaçao. Het eiland neemt zo afscheid van één van haar muzikale zonen.

2012

In de serie Klassiek geeft MCN / Donemus de pianocomposities van Rudolf Palm uit 'Obras para Piano'. Ook de liederen die hij componeerde op teksten van Curaçaose dichters worden gepubliceerd.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Rudolf Palm

Audio/Video Rudolf Palm

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer