Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RUUD JACOBS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ruud Jacobs

Periode

03-05-1938 - 18-07-2019

Genre

basgitaar, contrabas, jazz, producer

Online

Portret op Jazzhelden.nl

Ruud Jacobs

Ruud Jacobs is vanaf zijn prille jeugd actief met de jazz bezig. Samen met zijn oudere broer Pim en verschillende drummers vormt hij het Pim Jacobs Trio. Het trio boekt succes in de AVRO Jazzcompetitie en in 1956 zijn eerste plaatopnamen maakt voor de lp Jazz Behind The Dikes 3.
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, contrabas, producer

Genoemd in de biografie van

1942   Han Bennink
1954   Pim Jacobs
1954   Rita Reys
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ruud Jacobs

Ruud Jacobs is vanaf zijn prille jeugd actief met de jazz bezig. Samen met zijn oudere broer Pim en verschillende drummers vormt hij het Pim Jacobs Trio. Het trio boekt succes in de AVRO Jazzcompetitie en in 1956 zijn eerste plaatopnamen maakt voor de lp Jazz Behind The Dikes 3. In de latere bezetting met gitarist Wim Overgaauw is het trio jarenlang de vaste begeleidingsgroep van zangeres Rita Reys. Ruud Jacobs speelt ook met Amerikaanse grootheden zoals Johnny Griffin en Sonny Rollins. Vanaf de jaren zeventig richt hij zich voornamelijk op het produceren van platen voor het label CBS en later bij Phonogram. Hij is hierin zeer succesvol, waardoor zijn basspel naar de achtergrond verdwijnt. Later produceert hij de zeer succesvolle albums van André Rieu.

In bezetting van

Pim Jacobs   contrabas

1938 - 1953

Op 3 mei 1983 wordt Ruud Jacobs te Hilversum geboren. Zijn moeder is balletlerares met een studio aan huis. Vader Jacobs is advocaat en in zijn vrije tijd amateurpianist. Ruud Jacobs en zijn vier jaar oudere broer Pim raken door de radio verslingerd aan jazzmuziek. Ruud Jacobs begint met het bespelen van de tenorsaxofoon, maar zal uiteindelijk kiezen voor de bas. Beide broers raken goed bevriend met de drummers Fred Burkhardt en Han Bennink. Samen oefenen ze geregeld in de balletstudio van moeder Jacobs.

1954 - 1955

Met Fred Burkhardt vormen de broers het Pim Jacobs Trio. Op 30 maart 1955 wint het gezelschap de voorronde van de AVRO Jazzcompetitie te Heemstede. Op 20 april is de finale in Hilversum. Het trio wordt tweede in de categorie 'moderne stijl', achter het kwartet van altsaxofonist Tony Vos.

1954 - 1955

Met Fred Burkhardt vormen de broers het Pim Jacobs Trio. Op 30 maart 1955 wint het gezelschap de voorronde van de AVRO Jazzcompetitie te Heemstede. Op 20 april is de finale in Hilversum. Het trio wordt tweede in de categorie 'moderne stijl', achter het kwartet van altsaxofonist Tony Vos.

1956

Drummer Wessel Ilcken neemt de plaats van Fred Burkhardt in. Het Pim Jacobs Trio neemt op 29 oktober twee stukken op voor de derde Jazz Behind The Dikes-lp, onder productie van Michiel de Ruyter. Op 8 november maken zij een album met de Amerikaanse fluitist en saxofonist Herbie Mann, onder de naam The Wessel Ilcken Combo. Ook trompettist Ado Broodboom speelt in een aantal stukken mee. Ruud Jacobs gaat studeren aan het Amsterdamse Conservatorium.

1957

Op 13 maart maken de gebroeders Jacobs samen met Wessel Ilcken opnamen met de Amerikaanse tenorsaxofonist en hoboïst Bob Cooper, tijdens een concert in De Waakzaamheid te Koog aan de Zaan. Het label His Master's Voice' brengt er twee EP's van uit. Op 25, 26 en 27 maart worden in Hilversum de opnamen gemaakt voor het album The Cool Voice Of Rita Reys No. 2. Het trio van Wessel Ilcken vormt de basis van het ensemble met houtblazers en strijkers, waarvoor de helft van de arrangementen door Tom Dissevelt wordt geschreven en de andere helft door Jan Corduwener. Het zijn de eerste opnamen die Ruud en Pim Jacobs met Rita Reys maken. Dit jaar begeleidt het trio verder onder anderen de solisten Tony Scott en Bud Shank. Ruud Jacobs wordt voor de eerste maal uitgeroepen tot beste bassist in de poll van het blad Rhythme.

1958 - 1960

Jacobs speelt als bassist van de International Youth Band op het befaamde Newport Jazz Festival. Hij woont een maand in New York. Van de International Youth Band verschijnt ook een lp. In 1960 wordt het Pim Jacobs Trio met Rita Reys de grote winnaar van het Europese concours tijdens het jazzfestival van Juan-les-Pins in Zuid-Frankrijk. In september trouwen Pim Jacobs en Rita Reys (haar eerste man Wessel Ilcken is in 1957 gestorven). Het trio, inmiddels met gitarist Wim Overgaauw in plaats van een drummer, wordt jarenlang met veel succes de vaste begeleidingsgroep van Rita Reys. De lp Marriage In Modern Jazz haalt hoge verkoopcijfers. Verder begint het Pim Jacobs Trio aan een indrukwekkende serie schoolconcerten; zo wordt een jong publiek met jazzmuziek in aanraking gebracht. Ze geven er meer dan duizend. De schoolconcerten lopen door tot 1973 en er wordt een EP en een album gemaakt onder de titel Schoolconcert.

1961

Op 12 oktober neemt het trio samen met Rita Reys de lp Jazz Pictures At An Exhibition op in de Singer Concertzaal te Laren. Gast is de grote Amerikaanse drummer Kenny Clarke. In november trouwt Ruud Jacobs met Thea van der Kaay. De dag daarna vertrekt hij op uitnodiging van de Nederlandse consul-generaal voor een tournee naar India, samen met fluitist Ruud Kuyper, drummer Ruud Pronk, saxofonist Herman Schoonderwalt en pianist Hein van der Gaag. De heren spelen onder de naam Dutch Jazz Quintet.

1963

In maart begeleiden Pim en Ruud Jacobs de Amerikaanse tenorist Johnny Griffin tijdens diens eerste Nederlandse tournee. Jeugdvriend Han Bennink zit achter de drums.

1964

In de documentaire Jazz And Poetry van cineast Louis van Gasteren is Ruud Jacobs te zien als bassist van Piet Kuiters Modern Jazzgroup. De film is opgenomen in jazzclub Sheherazade te Amsterdam.

1965

Ruud en Pim Jacobs treden voor de televisie op met gitarist Wes Montgomery. Han Bennink is wederom present op drums. Het optreden heeft de sfeer van een jamsessie. Jaren later zullen de beelden op DVD verschijnen in de Amerikaanse serie Jazz Icons. Pianist Les McCann nodigt Ruud Jacobs uit om naar de Verenigde Staten te komen en bij hem te komen spelen. Hij besluit echter om in Nederland te blijven.

1967 - 1969

Op 3 mei 1967 speelt Ruud Jacobs met Sonny Rollins en Han Bennink in Arnhem. Een jaar later begeleidt hij Clark Terry, Art Farmer en Hank Mobley. In de zomer van 1968 speelt Ruud Jacobs’ formatie Rainbow Train in Scheveningen, met Rob de Nijs als vocalist. Ook vibrafonist Dave Pike maakt regelmatig deel uit van Rainbow Train. In het voorjaar van 1969 toert Ruud Jacobs met het Israëlische zangduo Esther & Abi Ofarim door Duitsland. Van de begeleidingsgroep maken organist Rob Franken en slagwerker Louis Debij ook deel uit. Ruud Jacobs speelt basgitaar. Dat doet hij ook op de funk-lp Got The Feelin’ die de heren in 1969 opnemen met vibrafonist Dave Pike.

1970 - 1972

Ruud Jacobs begint als producer bij platenmaatschappij CBS. Samen met John J. Vis richt hij zich vooral op muziek waar in de jaren zeventig een grote markt voor is. Hij zal vooral gaan samenwerken met arrangeur en orkestleider Rogier van Otterloo, die hij koppelt aan artiesten als Rita Reys, Wim Overgaauw, Louis van Dijk, Jules de Corte, Frits Lambrechts en Gerard Cox. Ook de albums van Chris Hinze en Thijs van Leer die Ruud Jacobs produceert, boeken groot succes. Door dit alles raken zijn bezigheden als bassist geleidelijk op de achtergrond, al blijft hij wel actief in het trio met zijn broer Pim en als begeleider van Rita Reys. Hij speelt ook mee op de zeer succesvolle lp Don't Disturb van gitarist Wim Overgaauw. Vanaf 1972 speelt het Pim Jacobs Trio weer met een slagwerker, te weten Peter Ypma.

1973

Ruud Jacobs produceert de Rogier van Otterloo’s muziek voor de film Turks Fruit van regisseur Paul Verhoeven. De gelijknamige lp, met het beroemde thema dat wordt gefloten door Toots Thielemans, behaalt grote verkoopcijfers. Verder scoort Jacobs een enorme hit met het door hem geproduceerde 't Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer van Gerard Cox, dat in een verloren studio-uurtje op de band gezet is.

1975

Hij scoort een enorme hit met het door hem geproduceerde 't Is weer voorbij die mooie zomer van Gerard Cox.

1978

Ruud Jacobs leeft samen met zangeres Liselore Gerritsen. Hij produceert ook enkele van haar lp's.

1980

Ruud Jacobs maakt de overstap van CBS naar Phonogram.

1982

Het trio van Pim Jacobs treedt weer vaker op. In samenwerking met de KLM maken zij de lp Come Fly With Me. Dit album wordt jaren later in Japan ontdekt en heruitgebracht. Ruud Jacobs produceert de plaat How Many Times van Lori Spee.

1983

Ruud Jacobs produceert een nummer 1-hit met Rondo Russo van fluitiste Berdien Stenberg.

1991 - 1994

Jacobs wordt de producer van zangeres Laura Fygi. Op haar cd's speelt hij ook bas. In 1994 produceert hij het eerste album van André Rieu: Geen House Maar Strauss. In de succesjaren die hierop volgen, produceert hij nog een aantal Rieu-cd's.

1994

Ruud Jacobs produceert het eerste album van André Rieu: Geen House Maar Strauss. In de succesjaren die hierop volgen, produceert hij nog een aantal Rieu-CD's. Daarnaast wordt hij de producer van zangeres Laura Fygi. Op haar CD's speelt hij ook bas.

1996

Broer Pim Jacobs overlijdt na een lang ziekbed aan kanker, nog maar 61 jaar oud. Door deze gebeurtenis heeft Ruud Jacobs lange tijd geen zin meer in basspelen.

1998

Ruud Jacobs besluit de bas weer ter hand te nemen. Hij wordt weer de vaste begeleider van Rita Reys. De opvolgers van pianist Pim Jacobs zijn achtereenvolgens Lex Jasper en Peter Beets.

2002

Jacobs’ zoon Bobby is ook actief als bassist, onder meer in de band Focus.

Focus

2007

Tijdens het feestelijke concert ter gelegenheid van Piet Noordijks 75ste verjaardag, op 25 mei 2007 in het Amsterdamse Bimhuis, doet Ruud Jacobs mee aan de reünie van het fameuze kwartet van Misha Mengelberg en Piet Noordijk met Han Bennink. Deze baanbrekende groep genoot begin jaren zestig een grote reputatie, en Ruud Jacobs was een van de bassisten die er achtereenvolgens deel van uitmaakten. De vertolkingen worden uitgebracht op de cd Piet Noordijk Jubilee.

2008 - 2011

Ruud Jacobs viert zijn zeventigste verjaardag in het Bimhuis te Amsterdam. Hierbij wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Vele oude en nieuwe bekenden treden daar met hem op. De media besteden er ruimschoots aandacht aan. Onder de naam Ruud Jacobs' Superjam is hij nog geregeld met wisselende bezettingen te horen in café-restaurant De Otter te Loosdrecht. Hij speelt daar samen met oude en jongere Nederlandse jazzgrootheden.

2012 - 2016

In december 2012 begeleidt Jacobs Rita Reys tijdens het eerste benefietconcert voor het Nederlands Jazz Archief. Tevens treedt hij er in een gelegenheidsformatie op met twee andere bassisten: Arnold Dooyeweerd en Clemens van der Feen. Na het overlijden van zangeres Rita Reys in de zomer van 2013 begeleidt hij zangeres Fay Claassen met het trio Peter Beets in hun ode aan Rita Reys. Een opname uit het najaar van 2014 in het Concertgebouw Amsterdam wordt onder de titel A Glorious Tribute To Rita Reys op cd uitgebracht. Hetzelfde ensemble doet vanaf het najaar van 2015 een tournee langs de Nederlandse theaters en podia.

2019

Ruud Jacobs overlijdt op 81-jarige leeftijd.

Discografie Ruud Jacobs

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ruud Jacobs

Audio/Video Ruud Jacobs

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer