Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RUUD VAN EETEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1973 - heden

Genre

componist, dirigent, hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Ruud van Eeten

"Mijn muziek is puur, ik heb er niet diep over nagedacht. Ik werk vanuit een onderbewuste drive en ik schrijf wat ik mooi vind. Simpel. De muziek is mijn muziek, geen poespas. Ik vertrouw op mijn intuïtie. Vaak ervaar ik de diepere betekenis voor mezelf en zelfs de inhoudelijke thematiek ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, dirigent

Genoemd in de biografie van

2005   Egidius Kwartet

Biografie Ruud van Eeten

"Mijn muziek is puur, ik heb er niet diep over nagedacht. Ik werk vanuit een onderbewuste drive en ik schrijf wat ik mooi vind. Simpel. De muziek is mijn muziek, geen poespas. Ik vertrouw op mijn intuïtie. Vaak ervaar ik de diepere betekenis voor mezelf en zelfs de inhoudelijke thematiek pas later". Aldus componist Ruud van Eeten.

1973 - 1999

Ruud van Eeten wordt in 1973 te Geleen geboren en groeit op in Obbicht in Limburg. In Tilburg, aan het Brabants Conservatorium, studeert hij trombone, muziektheorie en orkestdirectie. Hij vervolgt zijn studie orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij de titel 'Master of Music' verwerft.

2000 - 2001

Sinds 2000 is Ruud van Eeten dirigent van het Groot Film- en Musicalorkest Timbres Divers.

2002

Van Eeten wint de Bernard Haitink prijs voor directie en krijgt de functie aangeboden van assistent-dirigent bij het Limburgs Symfonie Orkest. Ook assisteert hij de dirigenten Ed Spanjaard, Micha Hamel, Kenneth Montgomery en Jac van Steen en volgt masterclasses bij de dirigenten Georg Fritsch, Marc Soustrot en Roberto Benzi. Tijdens het Traces of Voices' Festival dirigeert Van Eeten, naast het ensemble Multifoon en ensembles van het Tilburgs conservatorium, het vocaal ensemble Die Neue Vocalsolisten Stuttgart.

Ed Spanjaard Jac van Steen Limburgs Symfonie Orkest Micha Hamel

2003

Van Eeten dirigeert verschillende ensembles en orkesten zoals het Nieuw Ensemble en het Aurelia Saxofoon Kwartet samen met het ensemble Multifoon, waarbij hij de functie van artistiek leider vervult. Tijdens het Steve Reich Festival dit jaar is Ruud van Eeten gastdirigent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Aurelia Saxofoon Kwartet Nieuw Ensemble

2004

Tijdens het Traces of Voices' Festival in 2004 in januari krijgt Ruud van Eeten de Anjer muziekprijs uitgereikt voor zijn compositie 'Marianne'. Als componist schrijft Van Eeten vaak werken waarin blaasinstrumenten prominent aanwezig zijn. Voor verschillende musici componeert Van Eeten, zoals de pianist Ronald Brautigam, het Kryptos Kwartet, het Limburgs Symfonie Orkest, het Egidius Kwartet, Orkest de Volharding, het Nieuw Trombone Collectief en het Amstel Quartet. Ook schrijft hij opdrachtwerken voor de FASO en toneelmuziek voor koor en orkest, gebaseerd op The tempest van Shakespeare, voor de Universiteit Tilburg. Voor de eerste trombonist van het Concertgebouworkest componeert Van Eeten een tromboneconcert wat uitgevoerd wordt samen met het Limburgs Symfonie Orkest. In 2004 staat Ruud van Eeten voor verschillende orkesten: in maart vervult hij de functie van assistent-dirigent bij de Opera National de Lyon en in mei maakt Van Eeten zijn debuut als assistent-dirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest te Amsterdam. In juni is hij tweede dirigent van het Nederlands Radio Symfonie Orkest tijdens het Holland Festival. Ook dit jaar wordt het stuk Panorama, voor zes trombones en orgel, uitgevoerd tijdens het Internationale Trombone Festival in Rotterdam, georganiseerd door het Nieuw Trombone Collectief. In december gaat zijn concert voor bassaxofoon en althobo in première.

Amstel Quartet Egidius Kwartet Koninklijk Concertgebouworkest Nieuw Trombone Collectief Orkest de Volharding Ronald Brautigam (2)

2005

Bij de opera 'Tijdvaarders' van de componist Gerard Beljon met een libretto van Rinus Knobel heeft Ruud van Eeten de muzikale leiding in handen en dirigeert het Orkest de Volharding. Op 11 juni vindt de première plaats van zijn concert voor saxofoonkwartet en orkest door het Aurelia Saxofoon Kwartet en het Limburgs Symfonie Orkest, een opdracht van het Fonds van de Scheppende Toonkunst.

2006 - 2008

Ruud van Eeten wordt in 2006 benoemd tot artistiek en zakelijk directeur van Muziekcentrum De Toonzaal in 's-Hertogenbosch. Daar houdt hij zich bezig met de programmering, lezingen, inleidingen, festivals, gastcolleges en workshops.

2009 - 2013

In 2009 vindt de première van zijn opera 'Koning Willem II' plaats. Als gastdirigent is Van Eeten werkzaam bij het Musikcollegium Winthertur, de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen, het orkest De Volharding, het Nieuw Ensemble en Orchestra Sinfonico della provincia Bari.

Discografie Ruud van Eeten

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ruud van Eeten

Audio/Video Ruud van Eeten

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer