Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RUUD VAN DER MEER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ruud van der Meer

Periode

1936 - heden

Genre

bariton, bas, klassiek

Ruud van der Meer

Bariton Ruud van der Meer is in de jaren zeventig en tachtig een beroemde concertzanger. Hij treedt op in oratoria en beschikt over een uitgebreid liedrepertoire. Hij doet mee aan diverse zangconcoursen, wint de derde prijs tijdens een concours in Barcelona en behaalt in 's-Hertogenbosch en Toulouse respectievelijk de Toonkunst ...
Volledige biografie...

Instrumenten

bariton, bas

Genoemd in de biografie van

1977   Pieter Vis

Biografie Ruud van der Meer

Bariton Ruud van der Meer is in de jaren zeventig en tachtig een beroemde concertzanger. Hij treedt op in oratoria en beschikt over een uitgebreid liedrepertoire. Hij doet mee aan diverse zangconcoursen, wint de derde prijs tijdens een concours in Barcelona en behaalt in 's-Hertogenbosch en Toulouse respectievelijk de Toonkunst Vocalisten Prijs en een Zilveren Medaille. Aanvankelijk wordt hij bekend als zanger van het Franse lied. ‘Het Franse repertoire past goed bij mijn licht getimbreerde geluid,’ vertelt de zanger in NRC Handelsblad, 27 oktober 1992. Later ontplooit hij zich tot een uitnemend Bachvertolker en ontwikkelt hij een passie voor de Duitse Romantiek. Over de vele werken die hij van Bach uitvoert merkt hij in bovengenoemd interview op: ‘Hoe sneller de noten, dus hoe zwarter het papier, hoe meer ik me in mijn element voel.’ Van der Meer noemt zichzelf een conservatief zanger die niet meedoet aan modes in het zingen en verklaart dat moderne stukken niet aan hem zijn besteed.

1957 - 1967

Ruud van der Meer (1936) studeert zang bij Laurens Bogtman (1900-1969) aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en daarnaast directie en hobo. Later krijgt hij les van Lucie Frateur, Dora Lindeman en Pierre Bernac. Hij voltooit zijn studie in Salzburg bij pianist Gerald Moore en Paul Schilkawsky. Alvorens zijn zangcarrière van start gaat, is hij hoboïst bij het Residentie Orkest in Den Haag. Daarnaast is hij werkzaam als koordirigent en muziekdocent bij het Edith Stein College in Den Haag. Samen met collega's richt hij het Edith Stein Concours voor amateurmusici op, een jaarlijks terugkerend evenement.

1967 - 1973

Ruud van der Meer maakt zijn zangdebuut in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Samen met begeleider Rudolf Jansen geeft hij zijn eerste liedrecital, samengesteld uit Frans repertoire. Hij groeit uit tot een eminent Bachvertolker onder leiding van oude-muziekspecialist Nikolaus Harnoncourt met wie hij talrijke 'Passies' uitvoert. In 1972 wordt Ruud van der Meer door het Conservatorium van Amsterdam aangesteld als docent.

Rudolf Jansen

1984 - 1989

De Erepenning van de gemeente Den Haag wordt toegekend aan Ruud van der Meer voor zijn werk voor het Edith Stein Concours. Wat begon als een lokaal concours met 50 deelnemers, groeit uit tot een muziekwedstrijd van nationale allure met jaarlijks zo'n 120 aanmeldingen. Voor het eerst treedt het bedrijfsleven op als sponsor en Prinses Christina stemt in 1989 erin toe dat het Edith Stein Concours voortaan haar naam draagt. Op uitnodiging van Svjatoslav Richter debuteert Van der Meer in 1988 in Moskou. Vervolgens maakt hij een grote tournee door Rusland. In 1989 wordt Van der Meer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

1992 - 1996

Ruud van der Meer neemt afscheid van het concertpodium met het programma waarmee hij vijfentwintig jaar geleden debuteerde: “Liever vijf jaar te vroeg stoppen met een beetje pijn, dan een maand te laat en onder invloed van steeds slechtere kritieken met veel pijn.” (NRC Handelsblad, 27 oktober 1992) Na het afscheid wijdt Van der Meer zich geheel aan de organisatie van het Prinses Christina Concours. In 1996 is Van der Meer juryvoorzitter tijdens het Internationaal Vocalistenconcours in Den Bosch.

2001

Van der Meer beëindigt zijn werkzaamheden voor het Prinses Christina Concours waarbij hij tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw wordt benoemd. Ter gelegenheid van zijn afscheid wordt een cd-box uitgebracht met een selectie uit de talrijke opnamen die Van der Meer tussen 1969 en 1985 heeft gemaakt. Volgens Thiemo Wind kan de luisteraar “niet anders dan onder de indruk raken. Ruud van der Meer wist met zijn wendbare, heldere bariton, zijn onovertroffen dictie en een natuurlijke voordracht harten te veroveren. Wat hij zong, had hij zich volledig eigen gemaakt. Zijn veelzijdigheid was groot.” (De Telegraaf, 20 november 2001) Op 8 april krijgt hij de Haagse Stadspenning toegekend voor zijn verdiensten voor de Haagse samenleving.

2003 - 2005

Ruud van der Meer neemt zitting in de jury tijdens het eerste Brabantse Belcanto & Belting Concours, een competitie voor gevorderde zangers. In 2005 is hij jurylid bij het TROS-programma 'Una voce particolare'.

Discografie Ruud van der Meer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ruud van der Meer

Audio/Video Ruud van der Meer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer