Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

RUYSDAEL KWARTET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Ruysdael Kwartet

Periode

1996 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, strijkkwartet

Online

Officiële website

Ruysdael Kwartet

Het Ruysdael Kwartet is genoemd naar de zeventiende eeuwse schilder Jacob van Ruysdael. Zoals Van Ruysdael zijn indrukwekkende landschappen en dramatische luchtpartijen schildert met een rijk kleurenpalet, zo 'schildert' het strijkkwartet door middel van intens samenspel een genuanceerd klankpalet.
Volledige biografie...

Bezetting

Joris van Rijn   viool
Jeroen den Herder   cello
Gijs Kramers   altviool
Emi Ohi Resnick   viool

Genoemd in de biografie van

2005   David Kweksilber
2007   Jacobien Rozemond
2008   Daria van den Bercken

Biografie Ruysdael Kwartet

Het Ruysdael Kwartet is genoemd naar de zeventiende eeuwse schilder Jacob van Ruysdael. Zoals Van Ruysdael zijn indrukwekkende landschappen en dramatische luchtpartijen schildert met een rijk kleurenpalet, zo 'schildert' het strijkkwartet door middel van intens samenspel een genuanceerd klankpalet.

1996 - 1997

Het Ruysdael Kwartet wordt in 1996 opgericht door studenten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De leden worden gecoacht door de violist Benzion Shamir, primarius van het Daniël Kwartet. Daarnaast volgen ze lessen bij het Amadeus Quartet, Hagen Quartet en Quatuor Mosaïques.

1998 - 1999

Het kwartet studeert voor twee jaar aan de Hochschule für Musik te Keulen bij het Oostenrijkse Alban Berg Quartett. Tijdens de Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest in 1999 wint het Ruysdael Kwartet de Béla Bartók prijs.

2000

Wederom een prijs tijdens deze Internationale Sommerakademie, ditmaal de Alban Berg prijs. Ook wint het strijkkwartet de Charles Hennen Internationaal Kamermuziekconcours 2000 in Heerlen.

2001

Voor de derde keer wordt een prijs gewonnen bij de Sommerakademie: de Tomastik-Infeld. Als gevolg van deze drie prijzen worden er opnamen gemaakt van het kwartet door de Österreichische Rundfunk. Op het Concours International de Quatuor à Cordes 2001 in Bordeaux wordt het kwartet onderscheiden met de Prix de la SACEM.

2002

Het kwartet wint in de Finale van de Vriendenkrans in het Concertgebouw te Amsterdam de Persprijs èn de AVRO-prijs, met als gevolg het uitbrengen van een cd door de AVRO in de serie Jong Talent.

2005

Samen met de hedendaagse componist Jacob ter Veldhuis gaat het Ruysdael Kwartet op tournee met een programma rond het derde strijkkwartet van Ter Veldhuis.

Jacob ter Veldhuis

2006

Het Ruysdael Kwartet wordt onderscheiden met de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs, genoemd naar de dirigent Anton Kersjes en zijn vrouw. Ook verzorgen ze een uitvoering van de strijkkwartetten van de componist Louis Toebosch.

Anton Kersjes Louis Toebosch

2009

Het Ruysdael Kwartet speelt de wereldpremière van het werk 'Aufgerichtet, untereinander', speciaal voor het kwartet geschreven door de componist Eric Verbugt.

Eric Verbugt

2011 - 2014

In 2011 wordt een programma met de componist Rob Zuidam ten gehore gebracht. Daarnaast vinden werkzaamheden plaats met diverse gastmuzikanten zoals de cellisten Raphael Wallfisch, Gavriel Lipkind en Dmitri Ferschtmann, sopraan Johannette Zomer, harpiste Lavinia Meijer en de pianist Igor Roma.

Johannette Zomer Lavinia Meijer Robert Zuidam

Discografie Ruysdael Kwartet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ruysdael Kwartet

Audio/Video Ruysdael Kwartet

Video Ruysdael Kwartet

Stichting Kamermuziek Ams...
Stichting Kamermuziek Amsterdam presenteert Ruysdael Quartet
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Stichting Kamermuziek Amsterdam presenteert Ruysdael Quartet

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer