Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SALAH EDIN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Salah Edin in 2011

Periode

1980 - heden

Genre

hiphop, Marokko, Nederlandstalig, rap

Online

Collectiewebsite Beeld en Geluid

Salah Edin

Nederlands-Marokkaanse rapper uit Alphen aan den Rijn die zowel in het Arabisch als in het Nederlands rapt. Zijn artiestennaam verwijst naar Saladin, krijgsheer uit de 12e eeuw. Edin werkt samen met (inter)nationale acts als Cilvaringz, Outlandish en Hind. In 2007 stelt de SGP Kamervragen over de videoclip bij zijn single ...
Volledige biografie...

Instrumenten

rap

Genoemd in de biografie van

2008   Mala Vita
2008   Negativ
2009   Cilvaringz

Biografie Salah Edin

Nederlands-Marokkaanse rapper uit Alphen aan den Rijn die zowel in het Arabisch als in het Nederlands rapt. Zijn artiestennaam verwijst naar Saladin, krijgsheer uit de 12e eeuw. Edin werkt samen met (inter)nationale acts als Cilvaringz, Outlandish en Hind. In 2007 stelt de SGP Kamervragen over de videoclip bij zijn single Het Land Van.

2003

Salah Edin (echte naam Abid Tounssi, Alphen aan den Rijn, 23 juni 1980) tekent een contract met Ringz & Partners Entertainment van de rapper/producer Cilvaringz. Deze organiseert een wereldwijde hiphoptour, waar ook Edin aan deelneemt. Hij treedt op in 86 steden in 37 landen.

Cilvaringz

2004

Edin levert samen met Cilvaringz en Casablanca Connect een bijdrage aan Het Leven Van De Straat van Ali B op de track Chaos Mocro Collabo. Ook brengt hij zijn eigen demo Hakma uit.

Ali B

2005

Edin levert bijdragen aan het album Closer Than Veins van het Deense Outlandish en aan Half Way Home van Hind.

Hind

2006

Salah Edin De Arabischtalige 'offical mixtape' Horr (wat 'vrij' en 'puur' betekent in het Arabisch) komt uit. Op de It Had 2 Happen mixtape van de internationale hiphopproducer Focus verschijnt de track 0172, Edins visie op Alphen aan den Rijn. Hierop zijn ook nummers van onder meer 50 Cent en Busta Rhymes te vinden.

2007

Salah Edin In april verschijnt de Nederlandstalige single Het Land Van. Hierop geeft Edin zijn eigen visie op Nederland en zijn identiteit als Marokkaanse Nederlander. De single en de begeleidende clip leiden tot Kamervragen van de SGP. De fractie denkt - overigens zonder de clip met eigen ogen gezien te hebben - dat Edin oproept tot radicalisering van moslimjongeren. De commotie ontstaat vooral omdat de clip subsidie krijgt van het door de overheid in het leven geroepen TAX-videoclipfonds. Later in het jaar verschijnt Edins Nederlandstalige debuutalbum Nederlands Grootste Nachtmerrie op TopNotch. Focus produceert het album. Hij neemt hiervoor vrij van zijn vaste werk bij Aftermath, het label van hiphopgigant Dr. Dre. De hoes van Nederlands Grootste Nachtmerrie doet stof opwaaien omdat Salah Edin zichzelf portretteert in dezelfde pose als Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, op diens politiefoto.

2008

De Amerikaanse thriller Rendition van regisseur Gavin Hood, met Reese Whiterspoon, Meryl Streep en Jake Gyllenhaal, draait in januari in de Nederlandse bioscoop. Op de soundtrack wordt gebruik gemaakt van het nummer Siasa, afkomstig van Salah Edins Arabische album Horr dat in het najaar internationaal verkrijgbaar is. Wanneer op 27 maart de internationaal controversiële anti-islamfilm Fitna van PVV-politicus Geert Wilders op internet verschijnt, blijken de filmmakers per abuis de foto van Salah Edins album Nederlands Grootste Nachtmerrie te hebben gebruikt in plaats van het bedoelde portret van Mohammed B. Salah Edin spant een kort geding aan tegen Wilders en eist onder meer een rectificatie op de website van de PVV. Voor de geleden schade eist de rapper een bedrag van 25 duizend euro. Salah Edin is vanaf 30 december samen met onder anderen vocalisten Caprice en Senna en de rappers Negativ en GMB te zien in de negendelige televisieserie FLOW. De muzikale jeugdserie is een samenwerking tussen platenmaatschappij Top Notch, de NPS en film- en televisieproductiebedrijf Pupkin Film. Speciaal voor de serie wordt een videoclip gemaakt bij Edins track Nix Mee Te Maken.

Negativ

2009

Salah Edin rapt mee in Ritmo Di Protesta, het openingsnummer op het album En Exilio van de band Mala Vita. Zijn eigen album Horr ('puur') komt uit in april. De cd is gericht op de Arabische markt en bevat hiphop met de Arabische muziek en cultuur als basis. De Arabische teksten gaan onder meer over huiselijk geweld, corrupte politiek en reflecties op de dag des oordeels, maar op het album staan ook feestelijk klinkende nummers vanuit een Marokkaanse beleving. Horr bevat vele gastbijdragen, waaronder die van Cilvaringz, Neenah, Eslam Jawaad, de Zweed Palestine en de Fransman Sefyu (Youssef Soukoura). Voor de track Tfoe ft. Sefyu wordt in Alphen a/d Rijn een videoclip opgenomen door de Amerikaanse regisseur Matt Alonzo, bekend van werk voor onder anderen Chris Cornell, The Game en Soulja Boy.

Cilvaringz

2011

Salah Edin in 2011 In oktober keert Salah Edin terug met zijn tweede Nederlandstalige album WOII. De titel heeft meerdere betekenissen: Werk en Onderneming voor de tweede keer, Wetenschap en Onderzoek voor de tweede keer, Wilders Overwinning twee keer en Willem Oltmans de Tweede. Tracks op de cd refereren ook aan de Tweede Wereldoorlog met titels als Mijn Kamp, E.V.A. of Lief Dagboek. De productie is onder meer van Shroom (Ghostface Killah, Busta Rhymes en Mobb Deep), het collectief Soulsearchin (Extince, U-niq en Winne) en de Zweedse producer Toba. WOII bevat gastoptredens van RBDJAN, Manu, Kempi, Yung C en GMB.

2016

Anno 2016 werkt Abid Tounssi in een jongerencentrum en heeft hij -mede door zijn geloof- de muziek de rug toegekeerd.

Discografie Salah Edin

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Salah Edin

Audio/Video Salah Edin

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer