Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SALIMATA DIABATE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

27-06-1960 - heden

Genre

griot, wereldmuziek

Online

Officiële website

Salimata Diabaté

Zangeres uit Senegal, vertolkster van het traditionele West-Afrikaanse griot-repertoire.
Volledige biografie...

Biografie Salimata Diabaté

Zangeres uit Senegal, vertolkster van het traditionele West-Afrikaanse griot-repertoire.

1960 - 1976

Salimata Diabaté wordt op 27 juni 1960 geboren in Dakar, de hoofdstad van Senegal. Haar ouders zijn griot ('djeli' ofwel 'djali' in het Mande), muzikanten en zingende geschiedenisbewaarders in de orale traditie van de Mandinka, het welvarende koninkrijk dat zich in de veertiende eeuw uitstrekte over Guinee, Senegal, Gambia en Mali. Een zanger of muzikant is griot door overerving; beroemde griotfamiles zijn Kouyaté en Diabaté. Salimata's grootvader van moeders kant is een Kouyaté. Haar vader, El Hadj Djigui Diabaté, is balafon-speler, onder meer in het Nationaal Instrumentaal Ensemble van Guinee, haar moeder Kadiatou Kouyaté is zangeres. Vanaf haar tweede jaar leert Salimata van haar vader zingen en dansen, en als zij negen is treedt zij voor het eerst op in het openbaar, met een groep uit Conakry. In 1970 is zij danseres in de dansgroep van het leger van Guinee, en zingt en danst zij in het Nationaal Ballet van Guinee. Met dit gezelschap tourt zij eerst door West-Afrika en in de loop van de jaren zeventig reist zij naar Europa, de voormalige Sovjet-Unie en Cuba.

1977 - 2003

In 1977 keert Salimata Diabaté terug naar Dakar. Daar wordt ze eerst lid van het Nationaal Ballet van Senegal, in 1980 van het Mansour Gueye Balle,t en vervolgens van Daniël Sorano's Nationaal Theater. Zij speelt een rol in de productie De Belegering Van Dakar van het Linguere Nationaal Ballet. In 1982 begint Diabaté haar solocarrière en uiteindelijk vestigt zij zich in Nederland. Met haar ensemble Africa Salimata reist zij vanaf 1985 de Europese concert- en festivalpodia langs. Bij de onthulling van het monument ter herdenking van de slavernij in het Amsterdamse Oosterpark, in 2001, treedt Diabaté op in het bijzijn van koningin Beatrix.

2004 - 2009

In 2004 verschijnt een dvd met Diabaté's optreden in het Palais du Peuple in Conakry. Hetzelfde jaar komt haar cd Djigui uit, opgenomen in Parijs. Diabaté laat zich begeleiden door muzikanten op de ngoni, de kora en percussie. Op de cd klinken liederen en muziek uit de griottraditie, en eigen nummers met teksten over sociale kwesties en persoonlijke ervaringen. Het openingsnummer is een ode aan haar inmiddels overleden vader. In 2006 verschijnt de cd Live Acoustic, een neerslag van een Europese tour. In november 2007 reist Diabaté voor het eerst sinds dertig jaar naar Mali om daar haar familie te bezoeken.

Discografie Salimata Diabaté

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Salimata Diabaté

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer