Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SAMBA SALAD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Samba Salad

Periode

1978 - heden

Genre

kinderpop, muziektheater, wereldmuziek

Online

Officiële website

Samba Salad

Sinds 1978 verzorgt Samba Salad theaterprogramma's met swingende wereldmuziek voornamelijk gericht op een jeugdig publiek. De multiculturele achtergrond van de muzikanten levert een zeer gevarieerd repertoire op met een mengeling van eigentijdse salsa, reggae, samba, flamenco en pop. Samba Salad maakt sketches over serieuze onderwerpen, uitgevoerd met een stevige dosis ...
Volledige biografie...

Bezetting

Jeroen Griep   accordeon, fluit, percussie, toetsinstrumenten, zang
Sherwin Kirindongo   percussie
Jasper Teule   basgitaar, contrabas, zang
Herman Link   gitaar, percussie, zang
Rita Iny   percussie, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Enrique Firpi   drums

Genoemd in de biografie van

1994   The Pilgrims
2006   Randy Winterdal
2010   La Primavera

Biografie Samba Salad

Sinds 1978 verzorgt Samba Salad theaterprogramma's met swingende wereldmuziek voornamelijk gericht op een jeugdig publiek. De multiculturele achtergrond van de muzikanten levert een zeer gevarieerd repertoire op met een mengeling van eigentijdse salsa, reggae, samba, flamenco en pop. Samba Salad maakt sketches over serieuze onderwerpen, uitgevoerd met een stevige dosis humor. De groep zet zich in voor organisaties als Unicef en Kinderen & Poëzie.

1978 - 1999

Rita Iny groeit op in Canada. Ze studeert politicologie en filmwetenschappen aan de Concordia University in Montreal, gevolgd door studies fotografie en film in Montreal en Israël. In Amsterdam neemt ze in 1978 deel aan workshops van de Foolschool Amsterdam bij Matt Midler, Carlos Traffic en Jango Edwards. Daar ontmoet ze Herman Link met wie ze in hetzelfde jaar de kindertheatergroep Samba Salad opricht. De uit Amsterdam afkomstige Herman Link heeft ervaring opgedaan bij poppenspeler Neville Trenter en de Russische theaterregisseur Korogodsky. Hij regisseert amateur-theatergezelschappen en kindertheatergroepen op school. Daarnaast is hij bestuurslid van het Kunstenaars Centrum Bergen en voorzitter van de beeldend kunstenaarsstichting Los Zand. In 1995 is hij inspirator en organisator van het Ajax sambaproject en de Sail samba manifestaties. Iny en Link hebben de artistieke leiding van Samba Salad. De groep geeft duizenden voorstellingen in het land en bouwt een uitgebreide collectie cd's en lesboeken op waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de ontwikkeling van multicultureel muziekonderwijs. In 1993 voegt drummer/percussionist Sherwin 'Kirindongo' Voskuil zich bij Samba Salad. Kirindongo is daarnaast actief als studiomuzikant voor onder meer G'Race, Gerard Joling, Gotcha!, Van Dik Hout en Niet Uit Het Raam. Hij speelt van 1996 tot en met 1998 bij de formatie Treme Terra, geeft les in Latin percussie op de muziekschool Bergen-Schoorl en is medeoprichter en directeur van de Popschool Schagen. José Perez (klarinet, sopraan - en altsaxofoon, fluit, percussie) uit Uruguay komt in 1991 naar Nederland waar hij tot eind 1997 deel uitmaakt van de formatie Treme Terra. Vanaf juli 1995 is hij actief voor Samba Salad. Bassist/zanger Jasper Teule is vanaf 1994 vaste bassist bij de groep. Hij maakte eerder deel uit van The Pilgrims en werkte met o.a. Hans en Candy Dulfer, Rosa King, Jan Akkerman en Margriet Eshuijs. Sinds 1995 organiseert hij samen met Reniet Vrieze workshops popkoor in Alkmaar, Haarlem en Zaandam. In het seizoen 1997-1998 is hij als bassist werkzaam bij het Scapino Ballet in de productie NICO en in het seizoen 1999-2000 bij de theatertournee van Julya Lo'ko. Jeroen Griep (piano, accordeon, fluit, percussie) komt Samba Salad in 1997 versterken. Hij is afkomstig van het conservatorium in Den Haag. In Rotterdam studeert hij in 1994 af op hoofdvak piano in de richting Latijns-Amerikaanse muziek. Hij speelt sinds 1999 ook in Masalsa en heeft gewerkt met acts als Son Latino en Nueva Manteca en zangeressen Lilian Vieira en Anna Beck. Voor de komst van Griep brengt Samba Salad in eigen beheer het album Latina Dinamica uit met gastbijdragen van Mike del Ferro (VS/Nederland), Enrique Firpi (Uruguay), Jurandir Gomes (Brazilië), Joe Rivera (VS/Puerto Rico), Theo van Tol (Amsterdam Klezmer Band), Billy Williams (Aruba) en Steve Phillips (Wales).

Candy Dulfer Gerard Joling Gotcha G'race Hans Dulfer Jan Akkerman Jango Edwards Julya Lo'ko Margriet Eshuijs Nueva Manteca Reniet Vrieze Rosa King & Upside Down The Pilgrims Treme Terra Van Dik Hout

2000 - 2006

Herman Link is in 2000 voor de tweede keer betrokken bij de Sail samba manifestaties in Amsterdam. In het najaar van 2000 verzorgt Samba Salad een serie voorstellingen en workshops op de Nederlandse Antillen. In de periode 1999-2002 is Sherwin Kirindongo als percussionist betrokken bij de musicals Fame en Saturday Night Fever. In de zomer van 2003 wordt het 25jarig bestaan van Samba Salad onder meer gevierd met de uitgave van een jubileumalbum. Vanaf 2004 leveren kinderboekenschrijvers Sjoerd Kuyper en Theo Olthuis tekstbijdragen aan de voorstellingen van Samba Salad. Recente programma's van de groep zijn: Zingen Zonder Zijwieltjes (t/m april 2008), Vallen en Opstaan, de workshop Radio Cuba ('een intiem concert voor de onder- en middenbouw van de basisschool'), het Fabelorkest ('een hilarisch muziektheaterprogramma voor de hele familie'), Linke Soep (met arrangementen van percussionist Gerardo Rosales) en het schoolprogramma Wereldfeest. In oktober speelt Samba Salad drie uitverkochte concerten in muziekcentrum Vredenburg begeleid door het Metropole Orkest.

Gerardo Rosales Metropole Orkest

2007

Het programma Eigenwijs ('een cabaretesk liedjesprogramma met de zonnige mengstijlen') gaat op 2 maart in première in een uitverkochte Meervaart te Amsterdam. Samba Salad levert een bijdrage op de compilatie Animal Playground (juni), een internationale uitgave van Putumayo Kids die uitkomt in honderd landen. Ter gelegenheid van deze cd doet de band twee optredens tijdens het Roots Open Air Festival in het Oosterpark te Amsterdam op 17 juni. Tijdens het Feest van de Muziek, op 23 juni in Amsterdam-Zuidoost, organiseert Samba Salad samen met Redondo Events een batucadaspektakel met medewerking van honderd percussionisten uit verschillende sambaformaties uit Amsterdam en omstreken onder leiding van de Braziliaan Alaor Soares. In juni geeft de groep workshops Braziliaanse zang en percussie voor acht verschillende basisscholen in Alkmaar. Met een serie van zes voorstellingen van Zingen Zonder Zijwieltjes staat Samba Salad in theater De Lampegiet voor de basisscholen in Veenendaal. Met o.a. het kinderkoor De Koele Kikkers, de Venezuelaanse percussionist Gerardo Rosales en producer Steve Philips wordt het album Lekker opgenomen. In de zomer werkt de groep aan Bijdehand, een programma voor de kleinste kinderen. Lekker wordt ondersteund met optredens onder de naam Playground Band, waarbij de band in de sfeer van een zigeunerfamiliefeest wordt bijgestaan door muzikale gasten Gerardo Rosales, Astrid 'La Hollandesa' Pulles (salsazangeres) en Maya (flamencodans en zang). De show is een voorproefje van de Playground Band Tour in de zomer van 2008 naar aanleiding van het dertigjarig bestaan van Samba Salad.

2008

In de Eerste Bergensche Boekhandel presenteert de band in april het boek met cd Zingen Op De Achterbank 2 en de cd Wereldfeest 2. Op 29 mei wint Samba Salad tijdens uitreiking van de Rabobank Cultuurprijs 2008 in de Vest te Alkmaar de eerste prijs in de categorie Podiumkunsten. Tijdens de zomerweken is Samba Salad te zien op de Theater Boulevard van de Parade te Den Bosch en tijdens de Spektakeltour van het Oosten. De Gemeente Bergen stelt een tijdelijke werkruimte beschikbaar voor repetities en workshops van Samba Salad. Op 8 oktober gaat in de Meervaart de kleutervoorstelling Van Hier En Daar Naar Ergens En Terug in première met in de hoofdrol de jonge kleinkunstenaar en flamencodanseres Maya Link.


2009

De cd Samba Salad & Het Metropole Orkest Live wordt gepresenteerd op 18 februari tijdens de 4000ste voorstelling van Samba Salad in Theater Cool te Heerhugowaard waar tweemaal met de Playground Band wordt gespeeld met (internationale) gasten en oude bekenden. Een vervolg van dit speciale optreden vindt plaats op 8 maart in de Meervaart te Amsterdam. De Playground Band gaat in de periode februari/mei op tournee langs Nederlandse theaters. In opdracht van en in samenwerking met CliniClowns begint Samba Salad in de lente een tournee langs de LZK scholen voor langdurig zieke kinderen met het project S.O.S. School Op Stelten. Alles Is Muziek is een muzikaal schoolproject in samenwerking van Herman Link en Rita Iny met theatermaker Hans Langeree en componist Cees Wieringa. Aan Alles Is Muziek werken vier basisscholen in Bergen en een groot aantal kunstenaars van verschillende disciplines mee. Het hoogtepunt is een optocht en gezamenlijke uitvoering op 20 maart in het centrum Bergen. In juni komt de eerste bundel uit in de reeks Zingen Zonder Zijwieltjes.

2010

In juli presenteert Samba Salad de bundel met cd Zingen Op De Achterbank #3. De bundel bevat veertien vrolijke en swingende liedjes waarvan er vijf nog niet eerder zijn uitgebracht op cd. Naast teksten van Herman Link en Rita Iny bevat de bundel tekstbijdragen van kinderboekenschrijvers Theo Olthuis en Sjoerd Kuyper. Na de zomer gaat de band verder met de schoolconcertserie School Op Stelten. De familievoorstelling Hopscotch gaat in première in het Zuidplein Theater te Rotterdam. Het programma bevat funky wereldse liedjes geïnspireerd door straatliedjes en straatspelletjes uit Nederland en de rest van de wereld. Hopscotch is in de zomer te zien op enkele festivals en vervolgens in het theaterseizoen 2010/2011. Samba Salad werkt aan de voorstelling Flamenkita, een flamencosprookje voor alle leeftijden over de avonturen en ontmoetingen van een betoverde flamencogitaar.

2011

De tournee met Flamenkita gaat in januari van start. De cd met muziek van de show wordt samen met een prentenboek uitgebracht door Kindermuziek.com in samenwerking met The House Of Books. De 18 originele flamencoliedjes worden uitgevoerd door Samba Salad en flamenco-ensemble La Primavera.

La Primavera

Discografie Samba Salad

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Samba Salad

Audio/Video Samba Salad

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer