Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SANDER GERMANUS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Sander Germanus

Periode

1972 - heden

Genre

hedendaags

Online

www.germanus.eu

Biografie Sander Germanus

Sander Germanus werd geboren op 16 maart 1972 in Amsterdam. Opleiding Hij begon in 1988 zijn klassieke saxofoonstudies bij Ed Bogaard aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, waar hij in 1994 met onderscheiding zijn diploma behaalde. In 1995 behaalde hij zijn solodiploma saxofoon met een onderscheiding voor artistieke kwaliteiten. Vanaf 1991 studeerde ...
Volledige biografie...

Biografie Sander Germanus

1972

Sander Germanus werd geboren op 16 maart 1972 in Amsterdam.


Opleiding

Hij begon in 1988 zijn klassieke saxofoonstudies bij Ed Bogaard aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, waar hij in 1994 met onderscheiding zijn diploma behaalde. In 1995 behaalde hij zijn solodiploma saxofoon met een onderscheiding voor artistieke kwaliteiten. Vanaf 1991 studeerde hij twee jaar musicologie als bijvak aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1992 studeerde hij compositie bij Peter-Jan Wagemans en instrumentatie bij Klaas de Vries aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij in 1998 met prijs afstudeerde. Vanaf 1994 studeerde hij tevens bij Luc Van Hove aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. In 1995 had hij op uitnodiging van De Nederlandse Opera een ontmoeting met Pierre Boulez. In 1999 werd hij toegelaten tot het Orpheus Instituut te Gent waar hij in het voorjaar van 2005 zijn laureaatstitel behaalde met zijn thesis ‘Muziekthermiek’, over microtonaliteit in het algemeen en de hedendaagse toepassingen van kwarttonen. Voor seizoen 2001/2002 werd hem een stipendium en een verblijf van een half jaar in het Internationales Künstlerhaus Villa Concordia te Bamberg aangeboden alwaar hij onder meer voordrachten gaf aan de universiteit en enkele gymnasia.


Activiteiten

Als saxofonist heeft hij in verscheidene orkesten en ensembles gespeeld, waaronder het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Schleswig-Holstein Festival Orchester en het Nederlands Promenade Orkest. Vanaf 1991 speelde hij in het World Saxophone Orchestra en verscheidene andere ensembles. Hij volgde vanaf 1992 actief saxofoonmasterclasses, o.a. bij Jean-Marie Londeix, Claude Delangle (Frankrijk), Ryo Noda (Japan) en Eddie Daniels (VS). Zijn debuut als saxofoonsolist was in 1998 met het Doelen Ensemble tijdens de Internationale Gaudeamusweek in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Hij is oprichter van The Europe Saxophonic. Tussen 2002 en 2004 liet hij zijn sopraansaxofoon ombouwen tot een verstembare kwarttoonsaxofoon, waarvoor hij componeert. Sander Germanus is sinds 2007 directeur van Stichting Huygens-Fokker, centrum voor microtonale muziek, dat is gevestigd in het Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam. Momenteel is hij ook voorzitter van Componisten 96, beroepsvereniging van en voor componisten.


Composities

Hij schreef werken voor o.a. het Nieuw Ensemble, Doelen Ensemble, Danel Kwartet, Asko/Schönberg Ensemble, Slagwerkgroep Den Haag, Aurelia Saxofoonkwartet, Escher Ensemble, Noordhollands Philharmonisch Orkest, Calefax rietkwintet, Il Solisti del Vento en het Residentie Orkest. Zijn muziek wordt regelmatig door radio en televisie uitgezonden en internationaal uitgevoerd. In zijn trilogie Lunapark (2005-2009) is zijn kwarttoontheorie samengekomen met andere muzikale vindingen op het gebied van tempo en ritme.


Prijzen

In 1998 werd hem de Aanmoedigingsprijs Muziek toegekend door het Amsterdams Fonds voor de Kunst voor Adamsarchipel. In 2000 werd hij genomineerd voor de NPS-cultuurprijs met Continentaal voor dubbel kamerorkest.

Sander Germanus (2009)

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Sander Germanus

Audio/Video Sander Germanus

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer