Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SCRAM C BABY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Scram C Baby in 2010

Periode

1992 - heden

Genre

alternative, indie

Online

Officiële website

Scram C Baby

Eigenzinnig Amsterdams kwartet dat grossiert in grillige gitaarliedjes met onverwachte wendingen, onregelmatige maatsoorten en verrassende arrangementen. Het tweede album Et Maintenant... Le Rock (1996) verschijnt bij het uiterst succesvolle Nederlandse platenlabel Excelsior. Niet alleen vormt Scram C Baby naast Daryll-Ann, Johan en Caesar al snel een belangrijke troef van Excelsior, ...
Volledige biografie...

Bezetting

John Cees Smit   gitaar, zang
Frank van Praag   gitaar
Geert de Groot   basgitaar
Marit de Loos   drums

Overige muzikanten

Bart Maes   gitaar
Kees Toet   basgitaar
Peter Asselbergs   gitaar, toetsinstrumenten
Rob Ottes   drums
Joost Stolk   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1987   The Bugs
1995   13
1995   Caesar
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Scram C Baby

Eigenzinnig Amsterdams kwartet dat grossiert in grillige gitaarliedjes met onverwachte wendingen, onregelmatige maatsoorten en verrassende arrangementen. Het tweede album Et Maintenant... Le Rock (1996) verschijnt bij het uiterst succesvolle Nederlandse platenlabel Excelsior. Niet alleen vormt Scram C Baby naast Daryll-Ann, Johan en Caesar al snel een belangrijke troef van Excelsior, ook groeit de band uit tot een van de smaakvolste exponenten van een nieuwe lichting Nederlandse gitaarbands.

1992

De naam Scram C Baby duikt al halverwege de jaren tachtig op als John Cees Smit (zang/gitaar), Cees Toet (bas), Rob Ottes (drums) en de gitaristen Bart Maes en Joost Stolk een punkrockband beginnen. Deze allereerste versie van Scram C Baby zal tot pakweg eind jaren tachtig bestaan. Otters en Maes raken buiten beeld, maar de drie overgebleven leden broeden plannen uit om een nieuwe band te beginnen. Het trio Smit, Toet en Stolk vindt in drummer Robert Lagendijk een verwante ziel en in 1992 wordt Scram C Baby opnieuw opgericht. Het tegen grunge aanleunende geluid van de oer-band is vervangen door weliswaar stevige, maar meer sprankelende en grillige gitaarsongs. Het kersverse kwartet neemt onder leiding van Frans Hagenaars een demo op in diens studio in Weesp, maar de band weet hiermee nagenoeg geen optredens te verwerven.

Frans Hagenaars

1993

Als hoofdprijs in het door Hans van der Togt gepresenteerde Rad Van Fortuin, een spelletjeprogramma van RTL 4, wint John Cees Smit in januari een auto. Hij verkoopt de auto en met de opbrengst ervan bekostigt Smit de opnamen voor het album Taste, dat geproduceerd wordt door Claw Boys Claw-drummer Marc Lamb. Ondanks bemoedigende recensies flopt de plaat en treedt Scram C Baby nog steeds maar weinig op.

Claw Boys Claw Marc Lamb

1994

Na afloop van een van de spaarzame optredens van de band tuigt een groep hooligans een meegereisde Scram C Baby-fan en gitarist Joost Stolk af, omdat een van de twee een T-shirt van Ajax draagt. Voor Stolk is dit pijnlijke incident de directe aanleiding om uit Scram C Baby te stappen. Frank van Praag volgt hem op.

1995

Vanaf begin van het jaar duikt Scram C Baby met tussenpozen de studio in om opnamen te maken voor een tweede album, te verschijnen op het zojuist door Hagenaars en Ferry Roseboom opgerichte label (Nothing Sucks Like) Electrolux. Op dit label verschijnt aan het eind van het jaar eerst de vinylsingle Milk in een beperkte oplage van 400 stuks.

1996

Scram C Baby Opnieuw duikt Scram C Baby zo nu en dan de studio in. Op het inmiddels tot Excelsior omgedoopte label verschijnt in november het album Et Maintenant... Le Rock. De band beschouwt deze plaat als een revanche op de flop van Taste en de titel verwijst dan ook naar een regel uit een Franse recensie naar aanleiding van die debuutplaat. Opnieuw valt Scram C Baby lovende kritieken ten deel, maar met Et Maintenant... Le Rock is de groep ditmaal wel succesvol. Dit is niet alleen te danken aan het sterke album, ook het succes van het Excelsior-label speelt hierbij een rol.

1997

Begin januari speelt Scram C Baby op Noorderslag. De band houdt zich vervolgens bezig met de organisatie van een avondvullend live-programma compleet met een strijkkwartet, body-art, fakirs, culinaire hoogstandjes, een deejay, videoprojecties en een optreden van de gastheren zelf. Eind februari vinden onder de naam Et Maintenant... Le Show de try-outs van dit totaalprogramma plaats, om hiermee vanaf maart door het land te touren. Uiteindelijk vinden slechts enkele van deze shows plaats. In mei gaat de film All Stars met Anthonie Kamerling in première. Scram C Baby zal in de bioscoop te horen zijn met de nummers Exolation en Kisses Suzuki. Samen met Claw Boys Claw wordt een tour ondernomen per boot, alwaar de concerten plaats vinden.

1998

De cd Protect Me For What I Want komt uit en is tevens het laatste kunstje van drummer Robert Langendijk bij Scram C Baby.

1999

De derde CD The Happy Maker verschijnt. Sommige nummers van die plaat zijn in alternatieve versies te horen op de cassette Famous Other People. Drummer Robert Lagendijk is dan inmiddels vervangen door Jeroen Kleijn. Scram C Baby speelt op het Lowlands festival.

2001

In januari wordt bekend gemaakt dat bassist Kees Toet en gitarist/toetsenist Peter Asselbergs geen deel meer uitmaken van de band. Met nieuwe bassist Geert de Groot en Dick Brouwers (ditmaal op drums) wordt gewerkt aan een nieuw album. Asselbergs maakt deel uit van Jaap Boots & De Natte Honden.

Dick Brouwers Jaap Boots

2003

Scram C Baby is met het nummer Albino vertegenwoordigd op de compilatie But You Don't Really Care For Music, Do You? van het hometaperslabel Living Room Records. De band levert ook een bijdrage aan de internationale dubbelcd Everything Is Ending Here - A Tribute To Pavement. 1 december verschijnt vier jaar na The Happy Maker het stevige, kort en krachtige album Love Is Not Enough.

2004

Scram C Baby Scram C Baby organiseert op Koninginnedag een festival in Paradiso en presenteert op dezelfde dag het Best Of dubbelalbum Bending/Neverending.

2006

Eind februari zet Scram C Baby enkele nieuwe nummers als MP3 op hun vernieuwde website. Geert de Groot, John Cees Smit en Frank van Praag werken aan een volgend album dat gepland staat voor begin 2007. Voormalige drummer Robert Lagendijk brengt in het voorjaar zijn eerste samplepopalbum uit onder de naam Overeasy. Bang Your Buck verschijnt op Solex' label Discmeister en bevat vocalen van de Australische zanger Stuart Brown.

Overeasy

2007

Scram C Baby The Thing That Wears My Ring verschijnt in april. Het album is geproduceerd door de band en samen met Frans Hagenaars gemixt. Live wordt de band versterkt door Henk Jonkers (Hallo Venray) op drums en Leon Caren (Blues Brother Castro) op gitaar/achtergrondzang. Scram C Baby staat in december in tien Nederlandse popzalen als onderdeel van Excelsiors clubavond Fine Fine Music.

Blues Brother Castro Hallo Venray

2008

De cd Eau De Vie (februari) bevat een registratie van het optreden van Scram C Baby op 11 oktober 2007 in de volgepakte kleine zaal van Paradiso. The Thing That Wears My Ring komt in juni via het label Vroom Sound Records uit in Japan, met nieuw artwork, een nieuwe mastering, een gewijzigde volgorde van tracks en de bonustracks King Bolo en The Company.

2010

Scram C Baby in 2010 Scram C Baby presenteert op 6 september in Paradiso, Amsterdam het album Slow Mirror, Wicked Chair. De persoonlijke teksten van John Cees Smit associëren vrijelijk op de thema's seks, drugs en rock-'n-roll. Het nummer M.A.R.I.T. gaat over de band Caesar (1994-2008) en is vernoemd naar hun drumster Marit de Loos. De Loos maakt ondertussen deel uit van de bezetting van Scram C Baby.

Caesar

2011

John Cees Smits zoon Willem maakt als gitarist van de indierockband Palio Superspeed Donkey een vliegende start na het uitbrengen van de eerste demo Waterramp.

Palio Superspeed Donkey

Discografie Scram C Baby

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Scram C Baby

Audio/Video Scram C Baby

Video Scram C Baby

Scram C Baby - Last Of Th...
Scram C Baby - Last Of The Great Smokers/Saved By The Fuzz (24-01-2004)
Charlie Time
Charlie Time
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Scram C Baby - Last Of The Great Smokers/Saved By The Fuzz (24-01-2004)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer