Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SEEDLING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Seedling

Periode

1996 - 2004

Genre

alternative, indie

Seedling

Alternatieve rockband van drie meiden en een jongen uit Amsterdam, waarin de vioolpartijen een opvallende rol spelen. De invloeden variëren van Throwing Muses en dEUS tot The Posies en The Velvet Underground. Na een voortvarende start en een vroeg optreden op Noorderslag duurt het enkele jaren voordat ze met de ...
Volledige biografie...

Bezetting

Marg van Eenbergen   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Susanne Linssen   toetsinstrumenten, viool, zang
Bas Jacobs   basgitaar
Mariken Smit   drums

Genoemd in de biografie van

1978   Theo van Eenbergen
1994   Voicst
1997   zea
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Seedling

Alternatieve rockband van drie meiden en een jongen uit Amsterdam, waarin de vioolpartijen een opvallende rol spelen. De invloeden variëren van Throwing Muses en dEUS tot The Posies en The Velvet Underground. Na een voortvarende start en een vroeg optreden op Noorderslag duurt het enkele jaren voordat ze met de EP Sham Pain hun belofte waar maken.

1996

Seedling Marg van Eenbergen en Mariken Smit ontmoeten elkaar naar aanleiding van een advertentie in de lokale krant. Ontevreden over hun huidige band komen ze tijdens hun zoektocht naar nieuwe muzikanten gitarist Bas Jacobs en toetsenist Maarten Speekenbrink tegen. Het repertoire spreekt Speekenbrink niet aan en hij stort zich op zijn eigen band The Liverly Challenged Malancoholics, waarin ook Jacobs soms opduikt. Jacobs verruilt de gitaar voor de basgitaar en samen met Van Eenbergen en Smit gaan ze op zoek naar een gitarist en zanger om de band te versterken. Tijdens de audities duikt violiste Linssen op. Aangezien het muzikaal klikt en ze gemeenschappelijke favorieten hebben, is de definitieve bezetting van Seedling een feit. Omdat er geen geschikte zanger wordt gevonden neemt Van Eenbergen zelf de zang voor haar rekening. In mei eindigt de groep als derde tijdens het popconcours Noordhollands Glorie. De tweede demo, opgenomen in juli, wordt Demo van de Maand in het blad Music Maker. Het nationale radiodebuut vindt in november plaats bij het VPRO-programma Villa 65.

The Liverly Challenged Malancoholics

1997

Een plaats op het podium tijdens Noorderslag en een sessie voor Studio Brussel doen vermoeden dat het heel snel gaat met de carrière van de band. Dat idee wordt ook gevoed door voorprogramma's voor de buitenlandse groepen Texas, Leah Andreone and Catherine in zalen als Paradiso en Tivoli. Toch laat een eerste plaat lang op zich wachten. De derde demo, Who Me Yeah, laat wel horen dat de groep groeit. Tijdens een Pixies-coverwedstrijd ontmoet Seedling in Paradiso de band zea waarmee in de daaropvolgende jaren veel wordt samengewerkt. Na een tijdlang geaarzeld te hebben of het te combineren is met haar vioolspel neemt Linssen, geïnspireerd door een live-optreden van Tracy Bonham, (tweede) zangpartijen voor haar rekening.

zea

1998

De eerste opname van Seedling die op cd verschijnt, is de cover Is She Weird voor Death To The Pixies (Play It Again Sam). In juni reist de band naar Londen voor twee optredens die ze dankzij de Londense band Pharmacy hebben gekregen. Als tegenprestatie nemen ze Pharmacy mee voor optredens in Nederland. Jacobs brengt met bevriende muzikanten het fanzine Guffaw uit. Geluidstechnicus en producer Theo van Eenbergen (ex-Nasmak), een oom van Marg, ontfermt zich over de band en neemt met hen het nummer Trip Ciné op in zijn studio. De goede productie geeft het nummer de kracht die band ook toont tijdens live-optredens. Het nummer verschijnt eerst op de tweede compilatie-cd van het Amsterdamse radio-programma De Buuren en vervolgens op de eerste Thuiswerk Toppers-cd bij het blad Music Maker.

Nasmak Theo van Eenbergen

1999

De vier leden van Seedling houden er flink wat zijprojekten op na. Linssen speelt in klassieke orkesten zoals het Riciotti Ensemble. Van Eenbergen en Jacobs spelen verrockte covers in De Jeanetten (samen met leden uit de Amsterdamse bands Sal en Dress). Beiden hebben ook nog hun solo-projekten Pfaff (Jacobs) en The Tenants (Van Eenbergen samen met Maarten Kooijman van Dress). Onderhandelingen met platenmaatschappijen leveren niets op totdat het onafhankelijke Transformed Dreams Seedling onder zijn hoede neemt. Bij dat label verschijnt het door Theo van Eenbergen opgenomen mini-album Sham Pain.

Dress Pfaff Sal The Tenants

2000

Een ingelast optreden in januari tijdens het Eurosonic festival te Groningen levert Seedling de aandacht op van het NRC dat een groot interview aan de groep wijdt. In dezelfde maand doet de groep een akoestische set in het Radio 3-programma Isabelle. Voor William, Tell Me, het openingsnummer van Sham Pain wordt een videoclip gemaakt die onder grote belangstelling in februari gepresenteerd wordt, maar zijn weg naar de televisie niet weet te vinden. Van Jacob's zijprojekt Pfaff verschijnt het debuut-album God Gifted Flexible Capo op The Drowning Man, het label van bevriende band Zoppo. Met The Tenants belandt Van Eenbergen in de finale van Mooie Noten, de singersongwriter-competitie georganiseerd door de Amsterdamse poporganisatie GRAP. Onder de naam Robin Brandbaar haalt ze ook een regiofinale van de Grote Prijs van Nederland Singersongwriters. In juni gaan zea, Zoppo en Seedling naar Engeland voor optredens in Londen, York en Hull. In de zomer duikt Seedling de studio in om te werken aan een full length album.

Pfaff The Tenants zea Zoppo

2001

Seedling Seedling speelt voor de tweede maal in de carrière op Noorderslag. Op 5 februari verschijnt het eerste volledige album Elevator Tourist. Het album belandt op de tweede plaats van de Moordlijst. Tenants (Van Eenbergen) en Pfaff (Jacobs) leveren een bijdrage aan de compilatie Hometaping Is Illegal (And It's Killing Music) op het label Living Room Records. Linssen doet onder de naam Jailer mee aan de Amsterdamse singersongwritercompetitie Mooie Noten. Naar aanleiding van het optreden op Noorderslag en de cd nodigt BBC DJ John Peel Seedling uit voor een live-sessie op 16 mei. Met de Britse band Melys worden optredens geregeld in Engeland. Seedling deelt ook een split-single met Melys, de Seedling-bijdrage is het nummer Cool Baby, My Hips Go Woo. Eind augustus staat de band op het Lowlands-festival en doet Seedling met drie andere bands van het label Transformed Dreams een showcase op de PopKomm in Keulen. Op 1 november wordt Seedling weer door John Peel uitgenodigd live voor BBC Radio 1 te spelen en wel tijdens het One Live festival in het Engelse Birmingham.

Jailer Pfaff The Tenants

2002

Seedling neemt op 20 januari weer een sessie op in Engeland voor het BBC-programma van John Peel. Dit keer krijgt de band een dag lang de BBC studio inclusief technici tot haar beschikking voor het opnemen van vier nieuwe nummers. Bas Jacobs speelt in november als Pfaff tijdens Crossing Border. Susanne Linssen speelt de hoofdrol in Speel Met Me, een film van Esther Rots. Speel Met Me wordt in Cannes genomineerd voor een Gouden Palm in de categorie korte films.

2003

Het kwartet gaat aan het begin van het jaar de studio in voor opnamen van het tweede album Let's Play Boys & Girls. De cd wordt geproduceerd door Theo van Rock en Peer Rave, die ook verantwoordelijk waren voor de EP Sham Pain. De nieuwe nummers zijn compacter en steviger dan het debuut en bevat verwijzingen naar de jaren zestig. Een goed voorbeeld van het nieuwe geluid is I'm Jill's Smirking Revenge, een split-single met de Britse groep Dayglo Superstars. Susanne Linssen levert een gastbijdrage op Klonapet, het vierde album van Solbakken. Seedling gaat begin juni naar Engeland voor tien optredens en het opnemen van een nieuwe John Peel-sessie voor BBC Radio One. Seedling speelt eind oktober tijdens de CMJ Music Marathon in New York en staat 6 december samen met Bettie Serveert en Voicst in The Metro te Londen. Bas Jacobs is een van de initiatiefnemers van het tijdschrift That Dam! dat tevens dienst doet als platenlabel.

Bettie Serveert Solbakken

2004

Michiel Verburgh (ex-zea) valt enkele malen in tijdens optredens van Seedling omdat drumster Mariken Smit last heeft van een blessure. Verburgh is naast Joni Spaan (ex-Jonus, Halifax) ook een van de twee drummers in de band van Bas Jacobs' band Pfaff. Het nummer Dutch Disease van Seedling verschijnt in juli op de compilatie Public Service Broadcast # 4 van het Britse label Smalltown America. Marg van Eenbergen levert tekstbijdragen aan het nummer As Good As It Feels op het album Songs 'n Sounds van het Utrechtse Solo. In het najaar reist Seedling tweemaal naar Londen. In september voor een optreden tijdens een benefietavond voor Smalltown America en op 5 november voor een regulier optreden in Upstairs At The Garage. Het Londense optreden is het allerlaatste concert van de groep. Na acht jaar, twee albums, een EP en twee split-singles kondigt Seedling in september aan te stoppen. De bandleden hebben het gevoel dat ze alles eruit hebben gehaald wat er in zit en dat het verstandig is te stoppen voordat ze in muzikale herhaling vallen. In oktober doet Seedling nog enkele optredens in Nederland. Met Pfaff brengt Bas Jacobs in het najaar een derde album en de dichtbundel Bleek uit. Mariken Smit drumt kortstondig bij Norma Jean vlak voordat die band overgaat in TomCat. Als zij in 2005 met zwangerschapsverlof gaat wordt haar plaats ingenomen door Celestine van Herwijnen (ex-Chicas del Rock). Susanne Linssen maakt deel uit van Hospital Bombers

Hospital Bombers Norma Jean Solo TomCat

2005

Marg van Eenbergen werkt onder de naam GRAM aan een eerste soloalbum en treedt ondertussen op samen met About, het elektronische project van Rutger Hoedemaekers.

GRAM

Discografie Seedling

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Seedling

Audio/Video Seedling

Video Seedling

Seedling - Cool Baby, My ...
Seedling - Cool Baby, My Hips Go Woo (24-01-2004)
Seedling - Getting Into (...
Seedling - Getting Into (24-01-2004)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Seedling - Getting Into (24-01-2004)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer