Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SHANE SHU

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

I See Sheep Fall From The Sky

Periode

1976 - heden

Genre

alternative, gitaar, pop/rock, toetsinstrumenten, zang

Shane Shu

De dansbare samplepop van zanger en performer Shane Shu is geïnspireerd door soul, alternatieve popmuziek en de vier B's: The Beatles, Beastie Boys, Beck en (Jeff) Buckley. De muziek op zijn albums Shane Shu (2008) en Let's Burn This Town (2010) wordt in recensies vergeleken met onder anderen Pet ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Paul Willemsen   gitaar, percussie, toetsinstrumenten
Catarina Aimée Dahms   toetsinstrumenten, zang
Ujang Sastramidjaja   draaitafels, sampler
Merlijn Verboom   basgitaar, gitaar, toetsinstrumenten
Nadine de Boer   toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

2008   Ellen ten Damme

Biografie Shane Shu

De dansbare samplepop van zanger en performer Shane Shu is geïnspireerd door soul, alternatieve popmuziek en de vier B's: The Beatles, Beastie Boys, Beck en (Jeff) Buckley. De muziek op zijn albums Shane Shu (2008) en Let's Burn This Town (2010) wordt in recensies vergeleken met onder anderen Pet Shop Boys, Scissor Sisters, Mika, MGMT, Yeasayer en de Vlaamse acts Stijn en Das Pop.

1976 - 1999

Shane Shu wordt op 11 februari 1976 als Shane Berend van Lunteren geboren in de Canadese stad Kamloops, Brits Columbia, als enig kind van een Nederlandse vader en een Nederlands/Chinese moeder. Op zijn vijfde krijgt hij voor kerst een kinderpianootje, de basis van zijn muzikale carrière. Shane Shu gaat op zijn dertiende op pianoles, maar stapt later over op gitaar. Thuis wordt veel muziek gemaakt en tijdens feestjes op de basisschool danst Shu op rock-'n-roll van onder meer Elvis Presley, Little Richard, Jerry Lee Lewis en Chuck Berry. Bij zijn klassiek geschoolde buurman speelt hij repertoire uit de jaren tachtig van Tears For Fears tot soundtracks van films als Dirty Dancing en Footloose. Na de scheiding van zijn ouders keert hij in 1999 met zijn moeder terug naar Nederland en vestigt hij zich in Amsterdam.

2000 - 2006

De eerste liedjes van Shane Shu zijn beïnvloed door het ingetogen werk van singer/songwriters als Damien Rice en Elliott Smith. Gaandeweg breidt hij zijn invloeden uit met soul (Rufus Wainwright, Al Green), alternatieve rock (Pixies) en de vier B's: The Beatles, Beastie Boys, Beck en (Jeff) Buckley. De muzikant werkt als freelance fotograaf en als medewerker in een gitarenwinkel. In die muziekzaak ontmoet hij Paul Willemsen (o.a. Supersub, Lefties Soul Collection, Amigos Electricos). Pas na een tweede ontmoeting, in het toilet van de Amsterdamse bioscoop Kriterion, spreken ze af om aan songmateriaal te werken in de studio van Willemsen, in een oud schoolgebouw in Amsterdam Oud Zuid. Shu gaat via MySpace op zoek naar muzikanten om de muziek live mee uit te kunnen voeren. De eerste muzikant die zich meldt, is de in Rotterdam woonachtige Zuid-Afrikaanse zangeres, toetsenist en VJ Catarina Aimee Dahms. De eerste bezetting wordt gecompleteerd door Ujang Sastramidjaja uit Indonesië (draaitafels, sampler), Merlijn Verboom (gitaar, bas, toetsen) en Nadine de Boer (zang, toetsen). In december 2006 speelt Shane Shu de allereerste show in het Utrechtse Café Flitz, met Thomas Elbers (DJ Kypski) eenmalig achter de draaitafels.

C-Mon & Kypski Lefties Soul Connection Supersub

2007 - 2008

Shane Shu in 2007 Tijdens de optredens staan drie keyboardspelers op het podium en worden videoprojecties vertoond van Catarina Aimee Dahms. In september 2007 tekent Shane Shu een platencontract bij het label V2. Een van de optredens voorafgaand aan de albumuitgave is tijdens Noorderslag 2008 in Groningen. Een gedeelte van de liedjes op het debuutalbum, dat in maart 2008 verschijnt, is geïnspireerd door een MySpace-liefde van Shane Shu. De video bij eerste single The Way She Talks To Me wordt regelmatig uitgezonden op MTV Europe. De single is onder meer te horen op Radio 538. Radio 3FM verkiest de band tot Serious Talent. Shane Shu treedt op in het televisieprogramma Mooi Weer De Leeuw van Paul de Leeuw, in een uitzending die verder in het teken staat van Lionel Richie. Als Ellen ten Damme in de maanden maart, april, mei en juni veertien extra shows doet in het kader van haar Impossible Girl clubtournee, neemt ze Shane Shu mee als voorprogramma. Onder de optredens later in het jaar het Bevrijdingsfestival in Den Haag (mei), als afsluitende act tijdens het Visbak Festival in Wijk aan Zee (juni), Vlietpop in Leidschendam (juli), Waterpop (augustus) en hoofdact op het B-There Festival in Den Bosch (september). De tweede single All Of Me belandt op de setlist tijdens de tournee van DJ Don Diablo.

Don Diablo Ellen ten Damme Paul de Leeuw

2010 - 2011

De single Push Me To The Ground is terug te vinden op het twee album Let's Burn This Town (2010). De bonustrack is een akoestische versie van de single, uitgevoerd als duet met Anneke van Giersbergen (Agua de Annique). De videoclip bij de track Can You Help Me bevat tientallen cameo's, onder meer van Lucky Fonz III en Anneke van Giersbergen. In 2011 doet Shane Shu in een nieuwe bezetting (zonder Catarina Aimee Dahms) optredens tijdens Eurosonic in Groningen (januari) en Paradiso (juni). Zoals bij de meeste singles van de band wordt ook een opvallende videoclip gemaakt voor de single I See Sheep Fall From The Sky (mei 2011), een popnummer over het zwarte schaap in ons allemaal, met ditmaal Shane Shu als een cowboy in een geanimeerd landschap vol schapen.

Agua de Annique Lucky Fonz III

2012

Catarina Aimée Dahms staat in augustus met haar nieuwe band SKIP&DIE op Lowlands.

SKIP&DIE

2013

Shane Shu schrijft mee aan de tekst van het openingsnummer Beggin op het album With Skin Attached van de band Beans & Fatback.

Beans & Fatback

Discografie Shane Shu

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Shane Shu

Audio/Video Shane Shu

Video Shane Shu

Shane Shu Eurosonic 2011
Shane Shu Eurosonic 2011
Shane Shu sings Till Ther...
Shane Shu sings Till There Was You
Shane Shu - All of Me (Of...
Shane Shu - All of Me (Official Music Video)
Shane Shu - Push Me To Th...
Shane Shu - Push Me To The Ground (Official Music Video - HD)
Shane Shu - The Way She T...
Shane Shu - The Way She Talks To Me (official music video)
Shane Shu - Can You Help ...
Shane Shu - Can You Help Me (Official Music Video)
Shane Shu - I SEE SHEEP F...
Shane Shu - I SEE SHEEP FALL FROM THE SKY (Official Music Video)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Shane Shu - Push Me To The Ground (Official Music Video - HD)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer