Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SHIRLEY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

22-05-1946 - heden

Genre

Nederlandstalig, pop, schlager, zang

Online

Facebook

Shirley

Shirley is een zangeres uit Zandvoort die in 1958 wordt gelanceerd als de Nederlandse Conny Fröboess.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1964   Trea Dobbs
1978   Long Tall Ernie and the Shakers
1996   Gerard Joling

Biografie Shirley

Shirley is een zangeres uit Zandvoort die in 1958 wordt gelanceerd als de Nederlandse Conny Fröboess.

1951 - 1957

Shirley Zwerus (Haarlem, 22 mei 1946) is vijf jaar als ze haar eerste pianolessen krijgt. Ze begeleidt op haar zevende voorstellingen van een kindercircus. Een jaar later verzorgt ze dansmuziek in Treslong te Hillegom. Ze krijgt poppen en armbandjes als honorarium. Op tienjarige leeftijd maakt ze met het liedje Little Things Mean A Lot haar televisiedebuut in de weekendshow van Johnny & Rijk. In hetzelfde jaar treedt ze in het Haarlems Concertgebouw op met het Noordhollands Philharmonisch Orkest.

Johnny & Rijk

1958 - 1968

Shirley maakt eerste single met Godert van Colmjon van The Butterflies. Haar begeleidingsgroep in de jaren 1958-1961 is The Rhythm Stars onder leiding van Loek Burgermeester. Vanaf haar vijftiende is de zangeres professioneel met haar muziekcarrière bezig. Ze heeft enige succes in Duitsland en wint in 1964 twee Europese songfestivals: Sopot in Polen en met het Nederlandse team tijdens het festival in Knokke in België waar ze Nederlandstalige versies zingt van Georgia On My Mind en You're My World. In 1965 doet ze mee aan het Nationaal Songfestival met de liedjes Blijf Bij Mij, Als Een Vlinder en Requiem Voor Een Clown.

Butterflies

1969 - 1976

Ontevreden over de vooruitgang in haar carrière vertrekt de zangeres in 1969 naar Londen waar ze onder contract staat bij de Australische impresario Robert Stigwood (o.a. Cream en The Bee Gees). Chas Chandler, voormalige bassist van The Animals en manager en producer van Jimi Hendrix, doet in Londen haar management. Ze heeft een vaste stek in de bovenzaal van Ronnie Scott's Jazz Club in het hartje van Soho, de club waar Jimi Hendrix later zijn allerlaatste optreden zal geven. In de bovenzaal wordt meer rhythm and blues dan jazz geprogrammeerd. Om contractuele redenen mag Shirley van haar Nederlandse label geen plaatopnamen voor Stigwood. Als ze wordt benaderd door de Black Record Company in New York grijpt ze haar kans en vertrekt ze naar de Verenigde Staten. Ze maakt daar plaatopnamen, maar die blijven op de plank liggen omdat de Black Record Company failliet gaat. Shirley keert met haar Amerikaanse producer Frank Byron Clark terug naar Europa. De Amerikaan voelt zich echter niet thuis in Nederland. Het paar keert terug naar Amerika en trouwt in Las Vegas.

1977 - 1979

Shirley verlaat Byron Clark en keert terug naar Nederland. Daar pikt ze haar zangcarrière weer op. Ze tekent bij Ariola en brengt het door Arnie Treffers (Long Tall Ernie) geschreven It's Me uit op single. Het plaatje wordt een hit en levert de zangeres een Edison op. Voor haar eerste album gaat Shirley naar Engeland. Making Love Is Good For You (1978) wordt geproduceerd door Barry Guard (o.a. Bonnie Tyler en Garry Glitter) en bevat liedjes van onder anderen John Foggerty en Peter Allen. Het titelnummer is van Tony Joe White.

Long Tall Ernie and the Shakers

1981 - 1985

Shirley stapt over op het Nederlands en heeft een bescheiden hit met de single Heel Even, een cover van het Italiaanse lied Ancora van de Napolitaanse zanger Eduardo De Crescenzo. Op haar titelloze Nederlandstalige album wordt de zangeres terzijde gestaan door een groot aantal gerenommeerde muzikanten, onder meer door Okkie Huysdens, Hans Hollestelle, Peter Schön, Hans Vermeulen, Lisa Schulte Nordholt, Floor van Zutphen en Benny Behr. Shirley's zus Bep Zwerus is in deze periode als drumster actief in The Broads. In 1985 vraagt Freddie Heineken aan Shirley of zij enkele van zijn eigen composities wil opnemen in Londen. Begeleid door een orkest onder leiding van Dick Bakker legt ze het nummer You Again, As Long As There Is Music vast en haar eigen compositie I Will Love. De opnamen blijven echter op de plank liggen.

Floor van Zutphen Hans Hollestelle Hans Vermeulen Lisa Boray Okkie Huysdens Peter Schön The Broads

1995 - 1996

Een nieuwe versie van Heel Even verschijnt op single als duet met Gerard Joling. Shirley zingt het thema van de soapserie Morgen Krijg Je Spijt.

Gerard Joling

1997 - 2008

De zangeres woont in Spanje en treedt daar regelmatig op. Af en toe doet ze ook shows in Nederland waarbij ze wordt begeleid door het trio John Martin (gitaar/zang), Ruud Baron (bas) en Bep Zwerus (drums/zang). Journalist Frank Dam besteedt een hoofdstuk aan Shirley in zijn bundel Beatmeisjes 1963-1969 (2002). De zangeres neemt in 2005 een nieuwe versie op van You're My World, een van de winnende liedjes van het Knokke Festival in 1964. De zangeres trouwt in 2007 voor de tweede maal en verhuist met haar echtgenoot naar Frankrijk waar ze regelmatig in de thuisstudio opnamen maken. Op de cd bij het boek De Muzikale Verleiding: Nederlandse Reclame Op 45 Toeren (2009) van auteurs Dolf Hell en Frits Jonker is Shirley vertegenwoordigd met het liedje Spaar Me.

Discografie Shirley

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Shirley

Audio/Video Shirley

Video Shirley

Blues- en rockfestival me...
Blues- en rockfestival met Herman Brood (1979)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Blues- en rockfestival met Herman Brood (1979)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer