Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SHTETL BAND AMSTERDAM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

2007 - heden

Genre

klezmer

Online

Officiële website

Shtetl Band Amsterdam

Shtetl Band Amsterdam speelt klezmer in traditionele bezetting, muziek uit de shtetls, de vroegere Joodse dorpen in Oost-Europa.
Volledige biografie...

Bezetting

Bert Vos   viool
Iefke Wang   altviool, viool
Gregor Schaefer   cello, contrabas
Roberto Haliffi   drums
Sanne Möricke   accordeon

Overige muzikanten

Michiel Ockeloen   accordeon

Genoemd in de biografie van

2010   Lucette van den Berg

Biografie Shtetl Band Amsterdam

Shtetl Band Amsterdam speelt klezmer in traditionele bezetting, muziek uit de shtetls, de vroegere Joodse dorpen in Oost-Europa.

2007 - 2009

De meeste klezmerbands hebben een grote blazerssectie, waarin de klarinet een belangrijke rol speelt. Dat is een tamelijk recente klezmervariant die in Amerika is ontstaan. Groepen als Di Naye Kapelye (Hongarije), Veretski Pass (VS) en de Shtetl Band Amsterdam spelen 'village klezmer', klezmer zoals die honderd jaar gelden bij bruiloften en andere feesten in de shtetls, de Joodse dorpen in Oost-Europa, moet hebben geklonken. Daarin is de viool het hoofdinstrument, waardoor de muziek milder en genuanceerder klinkt, maar niet minder swingend. Violist Bert Vos, de oprichter van de Shtetl Band Amsterdam, speelt ook in het Randstedelijk Begeleidings Orkest, in het Escher Ensemble en in Sexteto Canyengue, het tango-ensemble van bandoneonspeler Carel Kraayenhof. Violiste Iefke Wang speelt onder meer in het Strijkkwartet Amsterdam, het Escher Ensemble, Sexteto Canyengue en Grup Yorum (Turkije). Accordeonist Michiel Ockeloen vormt met klarinettist en verhalenverteller Gottfrid van Eck het duo Sapato Novo, met accordeonist Casper Burkhardt en de groep Tango Adorno speelt hij Argentijnse tango's. Bassist Gregor Schaefer speelt jazz en wereldmuziek, onder meer sinds 2001 bij de klezmergroep Mazzeltov & Rolinha Kross. Slagwerker Roberto Haliffi speelt jazz en salsa, en in 1992 richt hij met pianist Burton Greene de groep Klezmokum op. De Shtetl Band Amsterdam biedt diverse aanstekelijke programma's aan. The Bride's Waltz is een programma met luister- en dansmuziek uit de shtetls, genoemd naar een klezmerbruiloftswals uit het einde van de negentiende eeuw. In april 2008 verschijnt de gelijknamige cd met deze muziek. Dos Lid Fun Shtetl is een verzameling dorpsliedjes over liefde, leven en dood, theaterliederen over familie en maatschappij, komische liedjes over drank en huwelijk. Klezmer en chassidische muziek combineert klezmer met de geneuriede melodieën van de rabbijnen, in Jewish North And South klinkt sefardische muziek, een mengeling van Joodse, Arabische en Iberische klanken. Verder het verhalenprogramma Toen Schlemiel Naar Warschau Ging. In 2008 brengt de Shtetl Band Amsterdam het cd-luisterboek met muziek Vijfendertig Tranen uit, een heruitgave van een dichtbundel uit 1977 van Bert Vos' moeder Ida Vos (1931-2006).

Carel Kraayenhof Klezmokum Mazzeltov & Rolinha Kross

2010

Naast optredens met het programma The Bride's Waltz spelen leden van de Shtetl Band Amsterdam ook de voorstelling KlezmerNL met zangeres Lucette van den Berg. In juli gaat de band naar Duitsland voor deelname aan het festival Yiddish Summer Weimar en het festival Potsdamer Tage Jüdischer Musik Postdam. In november keert de band terug naar Duitsland voor een optreden tijdens het Klezmer Festival in Die Färberei te Wuppertal.

2011

Op het tweede album The Klezmer Village is accordeonist Michiel Ockeloen vervangen door Sanne Möricke. Klarinettist Christian Dawid van de internationale klezmerband Brave Old World levert gastbijdragen. De meeste eigen composities op de cd zijn van bandlid Gregor Schaefer. Dawid is aanwezig bij de cd-presentatie op 5 februari in De Griffioen in Amstelveen. Tijdens het concert met Christian Dawid in Zeewolde op 13 maart is Fred Abbingh de accordeonist. Vanaf maart doet de band ook met enige regelmaat concerten in samenwerking met zangeres Shura Lipovsky in een programma met Joodse liederen en Jiddische verhalen.

2012

Onder de optredens dit jaar de Nacht Van De Viool in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden (juni), in Herinneringscentrum Westerbork (oktober) en tijdens Festival der 1000 Töne in het Duitse Augsburg met gastklarinettist Christian Dawid (november).

Discografie Shtetl Band Amsterdam

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Shtetl Band Amsterdam

Video Shtetl Band Amsterdam

Shtetl Band Amsterdam C...
Shtetl Band Amsterdam   CD-release
Shtetl Band Amsterdam and...
Shtetl Band Amsterdam and Christian Dawid play A Freylakhe Pastukhl (klezmer chemistry in HD)
Shtetl Band Amsterdam: kl...
Shtetl Band Amsterdam: klezmer concert suites
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Shtetl Band Amsterdam   CD-release

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer