Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SINTA WULLUR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

sinta wullur

Periode

1958 - heden

Genre

hedendaags

Online

Officiële website

Biografie Sinta Wullur

Sinta Wullur werd geboren op 16 november 1958 in Bandung, Indonesië en kwam in 1968 naar Nederland. Opleiding Zij studeerde piano aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Willem Brons en sloot deze studie af in 1982. In 1984 studeerde zij compositie bij Ton de Leeuw aan het Sweelinck Conservatorium. Zij vervolgde haar ...
Volledige biografie...

Biografie Sinta Wullur

1958

Sinta Wullur werd geboren op 16 november 1958 in Bandung, Indonesië en kwam in 1968 naar Nederland.


Opleiding

Zij studeerde piano aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Willem Brons en sloot deze studie af in 1982. In 1984 studeerde zij compositie bij Ton de Leeuw aan het Sweelinck Conservatorium. Zij vervolgde haar studie in 1988 aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Theo Loevendie en Louis Andriessen. Op beide conservatoria werkte zij ook in de elektronische studio, onder leiding van onder anderen Gilius van Bergeijk en Jan Boerman. In 1991 deed zij haar eindexamen. Door haar interesse in niet-westerse muziek en haar voornemen om die muziek te integreren in haar composities, volgde ze internationale workshops op het gebied van traditionele niet-westerse muziek, folklore en hedendaagse compositietechnieken. Om zich niet-westerse muziektechnieken en theorieën eigen te maken studeerde ze Balinese gamelan en Javaanse zang in Indonesië, en later ook Indiase zang.


Activiteiten

In 1990 werd zij uitgenodigd om deel te nemen aan de Pacific Composers Conference in Japan. In 1995 liet zij een chromatisch gestemde gamelan bouwen, die zo gecombineerd kan worden met westerse instrumenten. In datzelfde jaar richtte zij Ensemble Multifoon op waarvan zij artistiek leider is. In 2002 werd Sinta Wullur door de stichting Vrouw & Muziek uitgeroepen tot Toondichteres des Vaderlands.


Composities

Ze begon haar compositieactiviteiten met muziek voor theater en film. Kenmerkend voor de composities van Sinta Wullur zijn de invloeden van theatermuziek en het gebruik van elementen uit niet-westerse muziek. In de composities Between dreams and fairy tales (1992) en De wraak van de maan (1992) zijn aspecten van theatermuziek goed te horen. Het laatste werk is voor verteller en variabel orkest en werd gecomponeerd naar voorbeeld van Peter en de Wolf. In de composities Ganantara (1988) en 10 bulls(1995) voor gamelan en slagwerk is de integratie tussen gamelan en hedendaagse muziek meer prominent. Tijdens het festival Gamelan Movements & Voice Expeditions ging de opera The golden deer, gebaseerd op episodes uit het Indiase heldenepos Ramyana, in concertante vorm in première op 14 november 2003. In 2004 componeerde zij in opdracht van het Ministerie van OCW de compositie Trip ter gelegenheid van de ruimtereis van de Nederlandse astronaut André Kuipers.

Compact discs
Kaleidoscoop BV Haast 0201
Promenade NM 92122

Discografie Sinta Wullur

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Sinta Wullur

Audio/Video Sinta Wullur

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer