Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SJEF VAN OEKEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

31-08-1912 - 23-09-1997

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, zang

Online

Beeld en Geluidwiki

Pseudoniemen

Sjef Van Oekel

Sjef van Oekel

Sjef van Oekel is een creatie van Wim T. Schippers uit de legendarische Barend Servetshows begin jaren zeventig. Sjef van Oekel wordt gespeeld door de Haagse operettezanger en amateurtoneelspeler Adolphus (Dolf) Brouwers. Brouwers treedt veelvuldig op en schrijft liedjes onder de naam D. Goldstein met tekstdichter Jack Bess in de ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1972   Wim T. Schippers
1976   Hans van Hemert
1986   Golden Earring
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Sjef van Oekel

Sjef van Oekel is een creatie van Wim T. Schippers uit de legendarische Barend Servetshows begin jaren zeventig. Sjef van Oekel wordt gespeeld door de Haagse operettezanger en amateurtoneelspeler Adolphus (Dolf) Brouwers. Brouwers treedt veelvuldig op en schrijft liedjes onder de naam D. Goldstein met tekstdichter Jack Bess in de jaren vijftig, maar heeft zich ondanks artiestieke ambities uit arren moede in een bestaan als kapper en reisleider moeten schikken. Hoewel Van Oekel vooral als acteur en redenaar bekend staat, maakte hij ook enkele platen, waaronder Vette Jus. Hoewel Van Oekel wordt vereenzelvigd met Dolf Brouwers moet er een gerechtelijke uitspraak aan te pas komen om te bepalen wie de figuur Van Oekel mag exploiteren. Schippers: "Sjef van Oekel is een verzonnen personage, dat door Dolf Brouwers als acteur is ingevuld onder regie van mij." Vanaf 1983 gebruikt Dolf Brouwers Van Oekelachtige elementen onder zijn eigen naam en verschijnen er operette-achtige platen onder zijn eigen naam.

1972

Sjef van Oekel heet aanvankelijk nog Sjefke van Oekel als hij op 27 januari 1972 in de tweede Fred Hachéshow in het item Achter Het Net Met Barend Servet voor het eerst opduikt. De frietkraam van Van Oekel in het plaatsje Reet is afgebrand, doordat de vlam in de pan is geslagen. In de regie-aanwijzingen is sprake van een 'sombere dikzak die fritten bakt op een butagaskomfoortje, ondertitel: Sjefke van Oekel.' De weinige woorden die Van Oekel mag uitspreken zijn in een wonderlijk Vlaams. Van Oekel ontvangt een honorarium van f75,- voor deze rol. In de auto op weg naar Reet zag regisseur Wim van der Linden 'S. van Oekel, auto-accessoires' op een huis staan. De voornaam Sjefke is een idee van Dolf Brouwers (Utrecht, 31 augustus 1912). Brouwers speelt diverse van zulke kleine rolletjes in de Hachéshows; hij kent Harry Touw alias Fred Haché van de Haagse Artiesten Club. Hij is te bewonderen als Belgische automobilist, als playbackende travestiet in een bloemetjesjurk, als nogal op Hitler lijkende Duits-militair geuniformeerde man die 'Heidenr`slein' van Goethe/Schubert zingt, als friet etende manager van Miss België en als - alweer - Belgische minister van cultuur. Een van zijn bekendere rollen is die van crooner die There's A Lull In My Life zingt terwijl hij met zijn blote voeten in een teiltje water staat.

1973

In januari 1973, als Fred Haché is gestopt met de shows en Barend Servet tot hoofdfiguur is benoemd in Barend Is Weer Bezig, komt de figuur Van Oekel tot volledige wasdom als hij een inleiding moet houden voor een volle zaal. Badend in het zweet leest hij gekleed in zijn karakteristieke smoking een plechtig bedoelde toespraak van papier voor, waarin reeds (sic) alle karakteristieke uitdrukkingen en zinswendingen die Van Oekel/Brouwers later tot vervelens toe zal gebruiken, voorkomen: zal ik dan maar beginnen (halverwege), reeds, pardon reeds, als het ware, ik ben natuurlijk maar een eenvoudige boerenlul, dat ben ik dus, waar heb dat nou voor nodig, en als afsluiting natuurlijk: Ik word niet goed! De figuur Van Oekel is een doorslaand succes. Op de eerste LP van Servet en Haché praat hij alles aan elkaar en is hij prominent aanwezig met de liedjes Oh Prachtvolle Gloed Dezer Eeuw en Mensen (People). In de laatste Servetshow (kerst 1973) steekt hij voortdurend inleidingen af en zingt hij maar liefst vier liederen, waaronder het legendarische Vette Jus! Waar Heb Dat Nou Voor Nodig/Vette Jus en Wilhelmus Van Nassauwe/Juliana Onze Vorstin verschijnen op single.

1974

Terwijl IJf Blokker alias Barend Servet in navolging van Fred Haché voor een rustiger bestaan kiest, stort Dolf Brouwers zich in de ene na de andere Schippers-productie. Vanaf 30 mei 1974 tot 29 april 1975 teistert Van Oekels Discohoek de vaderlandse televisie. Het programma is een persiflage van popprogramma's zoals Toppop en Op Losse Groeven. Met name het playbacken wordt door het stuntelige platendraaien van Van Oekels assistent ir. Evert van der Pik (Jaap Bar) voortdurend op de hak genomen. Niet de minste artiesten treden op in de enorm populaire Discohoek: een jeugdige Donna Summer met The Hostage (mevrouw, er is geloof ik telefoon voor u), Brinsley Schwartz, Captain Beefheart en Kevin Coyne, die van het draaiende plateau (een gestileerde platenspeler) dondert. Hoogtepunt (of dieptepunt) is de uitzending van Kerstavond 1974. Van Oekel viert feest, drinkt teveel, stort neer en moet braken in de fietstas van Evert van der Pik. "Ik ben geloof ik niet goed geworden," stamelt Van Oekel ad rem. Telegraaf-roddelkont Henk van der Meyden start een actie tegen Van Oekel, 'een demonstratie van slechte smaak.' Van Oekel wordt echter ook door de lezers van Muziek Expres verkozen tot meest populaire televisiepersoonlijkheid van 1974. Van Oekel treedt ook samen met Barend Servet op in het land met een soort drive-in show.

Wim T. Schippers

1976

Op 15 april 1976 zijn alle vertrouwde Schipperscreaties nog een keer op televisie te zien in De Ondergang Van De Onan. Van Oekel, Haché, Servet, Van der Pik, dominee Bongers en Henk Pal, aangevuld met Rijk de Gooyer en Emile 'Dit is dus volkomen kut' van Konijnenburg. Van Oekel zingt Wordt Het Toch Nog Gezellig. In de Nieuwe Revue verschijnen de eerste Van Oekelstrips van Wim T. Schippers en Theo van den Boogaard. Ook in de compilatieprogramma's Echo's Uit Het Alpendal, Weergalm Uit De Tv-geschiedenis (5 augustus 1976) en Grote Genade (11 november 1976) speelt Van Oekel een prominente rol.

Wim T. Schippers

1978

Vanaf 12 februari 1978 speelt Brouwers/Van Oekel als nachtclubeigenaar Waldo van Dungen de hoofdrol in de tiendelige televisieserie Het Is Weer Zo Laat, ook wel Waldolala genoemd naar de gelijknamige nachtclub. Het damestrio Luv' heeft zijn eerste grote hit met de herkenningsmelodie U Owe Me (Welcome in Waldolala). Dit is ongetwijfeld Schippers' beste werk; een chaotische maar toch coherente serie met onvergetelijke personages zoals GJ Braadslee, Jantje Vos, Boy Bensdorp en vele andere naar chocolademerken vernoemde personages. Van journalist Henk van Gelder verschijnt bij De Gooise UItgeveri het boek Leven En Avonturen Van Waldo Van Dungen; Opgetekend Uit De Mond Van Dolf Brouwers.

Luv'

1979

Van Oekel maakt een single met Herman Brood: Nooit Meer Terug Naar Die Rotschool. Van Oekel is ook te zien in Broods speelfilm Cha Cha.

Herman Brood

1980

De carnavalssingle Oei Oei Dat Was Lekker behaalt een 33ste plaats in de top 40. Het is Van Oekels enige hit. De plaat is een productie van Wim T. Schippers (J. Plafond) en Clous van Mechelen.

Clous van Mechelen Wim T. Schippers

1981

Dolf Brouwers speelt een belangrijke rol in de nieuwe 12-delige Schippersserie De Lachende Scheerkwast.

1983

Dolf Brouwers is actief als parlementair verslaggever in het VARA-middagprogramma Paviljoen Drie van Felix Meurders op Radio 3.

1984

In de 6-delige Schippersserie Op Zoek Naar Jolanda is Dolf Brouwers eigenlijk niet meer dan een bijfiguur. Hola De Pianola is de laatste single die verschijnt onder de naam Van Oekel. Onder de titel Voor En Na verschijnen Van Oekels Greatest Hits op LP.

1985

Dolf Brouwers heeft veel succes, maar geen hit met de stadionklassieker Oh, Wat Is Het Toch Fijn, Om Gelukkig Te Zijn.

1986

Henk van Gelder brengt bij de Haagse uitgeverij BZZToH het boek Dolf Brouwers, Dat Ben Ik Dus uit. Sjef van Oekel speelt de hoofdrol in de videoclip van Anton Corbijn bij de single Quiet Eyes van Golden Earring.

Golden Earring

1989

Dolf Brouwers spant in oktober 1989 een rechtzaak aan tegen Wim T. Schippers wegens het gebruik van zijn Van Oekelmaniertjes in een strip. Bovendien wil Brouwers niet in compromiterende poses worden afgebeeld. De strip is sinds hij door uitgeverij Oberon in boekvorm wordt uitgegeven bijzonder populair, ook in Frankrijk en Duitsland, waar Léon la Terreur en Julius Patzenhofer avonturen beleven. In Frankrijk bestaan plannen voor de verfilming van de strip. In dezelfde periode is Van Oekel onder de naam Mr. Ponsford als strip terug te vinden in het aan boord van luchtvaartmaatschappij KLM verspreide magazine Holland Herald. Ook deze is geschreven en getekend door Schippers en Van den Boogaard.

Wim T. Schippers

1991

In januari 1991 beslist de rechter dat Van Oekel niet langer mag worden afgebeeld in 'obscene of pornografische scènes.' Nog voordat de zaak een jaar later in hoger beroep zou dienen bereiken Schippers en Brouwers een schikking in de vorm van een betalingsregeling.

Wim T. Schippers

1997

Op woensdag 24 september overlijdt Dolf Brouwers op 85-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag.

Discografie Sjef van Oekel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Sjef van Oekel

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer