Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SJOERD VAN BOMMEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1957 - heden

Genre

drums, mondharmonica, sessiemuzikanten, zang

Sjoerd van Bommel

Na het conservatorium drumt Sjoerd van Bommel in de groep Maarten Peters And The Dream en werkt hij als sessiemuzikant met verschillende artiesten. Na een mislukt avontuur in Amerika gaat hij spelen in de begeleidingsband van Frédérique Spigt.
Volledige biografie...

Instrumenten

drums, mondharmonica, zang

Genoemd in de biografie van

2002   Frédérique Spigt
2008   The Watchman
2016   Leo Koster Band

Biografie Sjoerd van Bommel

Na het conservatorium drumt Sjoerd van Bommel in de groep Maarten Peters And The Dream en werkt hij als sessiemuzikant met verschillende artiesten. Na een mislukt avontuur in Amerika gaat hij spelen in de begeleidingsband van Frédérique Spigt.

In bezetting van

Back To Basic   drums
BJ Baartmans   drums
Bots   drums
Clemens VandeVen   drums
Jango Edwards   drums
Maarten Peters and The Dream   drums
No Strings Attached   drums
Philip Kroonenberg   drums

1957

Sjoerd van Bommel wordt geboren 23 augustus 1957.

1963

De kleine dreumes krijgt zijn eerste pianoles.

1968 - 1973

Op 11-jarige leeftijd gaat Van Bommel op alles slaan wat los en vast zit terwijl hij achter de piano zou moeten studeren. Als hij 16 jaar is, adviseert zijn pianoleraar hem dan ook om te gaan drummen.

1980 - 1985

In 1980 gaat hij studeren aan het conservatorium in Rotterdam. Daar speelt hij met een paar studiegenoten in een bandje met later Ruth Jacott als zangeres. Daarnaast maakt hij deel uit van een formatie uit Den Bosch, waarmee hij het podium haalt van Los Vast van Jan Rietman. In 1985 studeert hij af. Margriet Eshuijs, partner van Maarten Peters, ziet hem spelen tijdens zijn eindexamen en vraagt hem om te drummen in de band Maarten Peters And The Dream. In 1985 gaat hij ook bij de formatie Bots uit Eindhoven spelen. Het is de gitarist Bert Meulendijk die hem bij de band introduceert.

Bots Maarten Peters and The Dream Ruth Jacott

1986 - 1987

Van Bommel tourt met de band Maarten Peters And The Dream door heel Nederland en drumt twee platen in: Hunting The Quenbee (1986) en Burn Your Boats (1987). Na twee jaar geeft Van Bommel de pijp aan Maarten omdat hij meer zijn eigen stijl wil ontwikkelen. De muziek van Peters is naar zijn smaak iets te dramatisch van opzet. Met Bots speelt hij vooral in Duitsland waar de groep een grote mensenmassa op de been weet te krijgen.

1988

Eind 1988 heeft hij het wel gezien bij Bots en neemt afscheid van de band. De drummer speelt dan met de Rotterdamse zanger Rickey DeVito. Hij doet mee op zijn album Good Times (1988). In Nederland wil het nog niet echt vlotten met zijn carrière. DeVito is populairder in Duitsland en Scandinavië. Als hij deze landen aan doet voor optredens is Van Bommel van de partij.

Rick DeVito

1989

De samenwerking met DeVito strandt in 1989 en weer stort Van Bommel zich in een nieuw avontuur. Hij gaat op pad met de kleurrijke Jango Edwards, geboren in Detroit. Edwards is een muzikale clown en zijn optredens hebben meer weg van een theatervoorstelling dan van een popconcert. Met Edwards geeft Van Bommel shows in onder meer Nederland, Spanje en Italië.

Jango Edwards

1991

Samen met de Brabantse zanger/pianist Clemens van de Ven begint hij een rhythm & blues duo. Hij neemt met de muzikant de plaat A Little Bit Of Love op.

Clemens VandeVen

1992

Na een paar jaar heeft hij genoeg van Jango Edwards en stort hij zich volledig op de samenwerking met Clemens van de Ven. Het duo staat op de Parade in Amsterdam. Het publiek reageert enthousiast.

1993 - 1995

In 1993 staat Van Bommel aan de wieg bij de oprichting van Back To Basic. In de zomer verschijnt het album Give All U Got en de groep is te gast bij verschillende radioprogramma's. Met Van de Ven speelt hij op diverse festivals, kroegen en zalen. Hij is te horen op het album South Of No North (1993) van Ugly White Belly.

Back To Basic

1996

In het voorjaar komt het album No Mumbo Jumbo uit van Back To Basic. De plaat staat enkele weken in de albumlijsten.

1997

In het voorjaar treedt hij met Back To Basic nog veel op. De groep staat onder meer in het voorprogramma van Joe Cocker en Tower Of Power. Later dit jaar komt de groep echter op een laag pitje te staan. Back To Basic blijft wel bestaan en komt vooral bij elkaar voor reünieconcerten. In 1997 breekt hij met Clemens van de Ven. Ze gaan als vrienden uit elkaar. Van Bommel ziet zijn periode met Van de Ven als een hoogtepunt, maar is na een paar hectische jaren erg moe. Hij sluit zich aan bij bluesmuzikant Philip Kroonenberg.

Philip Kroonenberg

1998

In 1998 verschijnt het album Grounded van Kroonenberg waarop Sjoerd van Bommel te horen is. Hij is ook gastmuzikant op Ancora van Gino Politi.

1999 - 2001

In 1999 reist Van Bommel af naar Amerika om zich daar te vestigen. Niet zo vreemd omdat zijn vrouw Amerikaanse is. Ze gaan wonen in een stad net boven San Francisco. Van Bommel wil aan de bak als muzikant, maar zijn carrière in Amerika komt niet echt van de grond. Met muzikanten uit de omgeving speelt hij in clubs en zalen, maar het is geen vetpot voor de drummer. In 2001 keert hij terug naar Nederland. Hij zit niet lang zonder werk, want hij krijgt snel een telefoontje om in de begeleidingsband te spelen van Frédérique Spigt. In 2001 drumt hij op het album Magic Magicians van Philip Kroonenberg.

Frédérique Spigt

2002

In 2002 doet hij met Frédérique Spigt een theatertour. Daarnaast speelt Van Bommel mee op het album Beest.

2003 - 2004

Op het randje van 2003 en 2004 richt hij de band Fatcats - On The Loose op. Naast het drummen gaat hij ook in deze band zingen. Met Fatcats staat hij op de Parade in Rotterdam. In 2004 treedt hij nog eens met Clemens van deVen op. Naast Fatcats staat hij ook met Van de Ven op de Parade in de havenstad. In het najaar is hij weer van de partij als Frédérique Spigt een theatertour doet. De zangeres komt met de cd/dvd Mans Genoeg waar natuurlijk ook Van Bommel op te horen is.

2005

De theatertour van Spigt loopt door tot 2005. Daarnaast staan er losse optredens met de zangeres op de agenda. Net als in 2004 staat hij dit jaar wederom op de Parade in Rotterdam. Niet alleen met Fatcats, maar ook weer met Clemens van de Ven.

2006

Van Bommel is als gastmuzikant betrokken bij Verpand, het eerste Nederlandstalige album van BJ Baartmans.

BJ Baartmans

2008

De drummer speelt mee op het door BJ Baartmans geproduceerde debuutalbum April's Fool van de Amsterdamse singer/songwriter Barbara Breedijk. Hij levert ook bijdragen aan de cd Break Of Dawn van The Watchman, samen met de Antwerpse muzikant Marjan Cornille, en aan Heading For The Sun, het tweede album van het duo Aggieland.

Aggieland The Watchman

2011

Sjoerd van Bommel doet mee op het album Over The Top van The Watchman & Friends.

Discografie Sjoerd van Bommel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Sjoerd van Bommel

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer