Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SKIK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Skik

Periode

1994 - heden

Genre

dialectpop, Nederlandstalig, rock

Online

Officiële website

Skik

Aanstekelijke Drentse popgroep met rake dialekt-teksten, die het in 1997 tot landelijke roem weet te brengen.
Volledige biografie...

Bezetting

Maarten van der Helm   basgitaar
Marlen Davers   drums
Daniël Lohues   gitaar, zang
Marco Geerdink   gitaar

Genoemd in de biografie van

1983   The Charlies
1987   Daniël Lohues
1994   The Charlies
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Skik

Aanstekelijke Drentse popgroep met rake dialekt-teksten, die het in 1997 tot landelijke roem weet te brengen.

1993

Jarenlang zijn The Charlies de belangrijkste band van Emmen en omstreken. De eigen beheer singles Your Lies, I Don’t Work On Sundays en The Meaning Of Life vinden in Hilversum zowaar enige weerklank, reden waarom het viertal groep besluit te verhuizen naar Utrecht. Aldaar valt de hechte vriendenclub al snel uit elkaar. Er wordt een tweede Charlies geformeerd rond een zangeres. Gitarist in deze formatie is Daniël Lohues, eveneens afkomstig uit de omgeving van Emmen. De band maakt voor VAN Records het gestileerde popalbum Popkiss, dat vrijwel onopgemerkt in de uitverkoopbakken belandt.

The Charlies

1994

Na het avontuur met The Charlies speelt Lohues heel even bij de band Toe Jam Bobsleigh. Hij keert daarna terug naar zijn geboortegrond: het tuinbouwgebied van het Drentse Erica. Daar bundelt hij zijn krachten met die van Maarten van der Helm en Marlen Dravers. Skik debuteert tijdens de eerste editie van het streektaal-muziekfestival Muzem in Emmen.

Toe Jam Bobsleigh

1995

Naar aanleiding van haar eerste demo ontvangt de groep een uitnodiging voor een optreden in het KRO-radioprogramma Leidsekade Live!, in februari ‘95. In de zomer en het najaar neemt de groep haar debuutalbum Skik op in de Silvox Studio in Bontebrug.

1996

Skik Het album verschijnt aanvankelijk op het eigen label van de studio, maar verkoopt zo goed dat grote platenmaatschappij Polydor zich al snel meldt om de plaat onder haar hoede te nemen. Op het album doet Skik aan kordate pop, punk, folk en wave. Denk daarbij aan o.a. Joe Jackson, Bob Dylan, Beatles en Rolling Stones. Belangrijkste songschrijver Lohues schrijft teksten in de drentse taal. Deze handelen geregeld over alledaagse aangelegenheden, . Lohues zingt onder meer over de lokale vleessnacks, heimwee en het Nederlandse klotenweer. Dat Skik aanslaat, blijkt uit het feit dat het debuutalbum maar liefst een kwart jaar op de verkooplijsten prijkt. Ondertussen is de band te zien op ongeveer alle podia van Nederland. De band doet voorprogramma’s voor Iggy Pop en Bon Jovi, terwijl ook festivals als Lowlands, Bospop, Waterpop en Noorderslag ('96 en '97) hun programma zien opgeleukt met de aanstekelijke Drentenaren. Op het podium is Skik op zijn best. Voorman Lohues praat de liedjes op een ontspannen en niet van humor gespeende manier aan elkaar.

1997

In februari krijgt het trio de Zilveren Harp van de Stichting Conamus uitgereikt voor hun debuutalbum. De band is zelf al weer een stuk verder. Aan het cd-front laat de band er immers geen gras over groeien, want in april komt de tweede cd Niks Is Zoals 'T Lek uit. Ook over deze gevarieerde plaat is de pers enthousiast. Het publiek ook gezien de albumlijstnoteringen. Skiks agenda loopt weer over van de optredens. Ook Pinkpop maakt kennis met Skik. Tevens is Skik in het najaar regelmatig in nationale televisieprogramma's te vinden. In november scoort de groep haar eerste hit: Op Fietse.

1998

Skik is in november te zien tijdens de Marlboro Flashback Tour met repertoire van The Rolling Stones. Er wordt druk gewerkt aan een nieuw album en er wordt onwaarschijnlijk veel opgetreden (onder andere op Lowlands). Met de single Hoe Kan Dat Nou ? wordt de tipparade gehaald.

1999

Van Skik verschijnt in januari de derde cd 's Nachts, waarop te horen is dat de groep volwassener is geworden. Het album wordt niet door iedereen even enthousiast ontvangen. De cd verkoopt echter goed, gezien de 19e plaats die het in de albumlijst weet te behalen. De single 't Giet Zoals 't Giet komt niet verder dan een tipnotering. Op 5 mei vliegt Skik per helicopter door Nederland in het kader van de Bevrijdingsfestivals. In samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei brengt de band het nummer Als Ik Wil... uit. Het staat, net als het b-kantje Wat Moe'k Nou Doen?!, niet op het album 's Nachts. Op 10 juli viert Skik ten overstaan van 2000 fans haar eerste lustrum op een uitverkocht parkeerterrein in thuishaven Erica. Henk Westbroek stapt het podium op om de HET-hit Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan mee te zingen. Andere gastmuzikanten zijn Paul de Munnik en Dave Rensmaag (Van Dik Hout). Skik geeft acte de présence op het Lowlands festival waar het twee keer speelt in een bijzondere bezetting. Zo is Rude Boy van Urban Dance Squad van de partij alsmede een kamerorkest. Sinds 1999 speelt Daniël Lohues regelmatig mee met de Nederlandse blueslegende Harry Muskee.

Cuby + Blizzards Dave Rensmaag Henk Westbroek Paul de Munnik

2000

Tijdens de 's Nachts toer speelt Marco Geerdink als extra gitarist mee, later wordt hij officieel lid van de band. Skik speelt als hoofdact op de Nederlandse tak van het van oorsprong Franse festival Fête De La Musique in Den Haag. Bovendien speelt de band op het benefietfestival voor slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede. Skik schakelt over op de Nederlandse taal. De single met dubbele a-kant Ik Ga Als Een Speer/De Kat, De Eend En De Mens is de eerste single. Voor beide nummers wordt een videoclip opgenomen. Skik speelt tijdens de Uitmarkt in Amsterdam. De band is een hele dag te gast bij Radio 3. 's Ochtends kunnen de luisteraars onderwerpen aandragen voor een nieuw nummer. De band schrijft het nummer diezelfde dag in de studio van Radio 3. Gedurende de dag laten ze in elk programma horen hoe het er voor staat en aan het eind van de dag spelen ze het nummer in zijn geheel. Tijdens de presentatie van het nieuwe album Overal & Nergens krijgt Skik een gouden plaat uitgereikt van de voorganger Niks Is Zoas 't Lek. De VVV in Drenthe neemt de Skik-route in gebruik. Een fietstocht door het Drenthse landschap.

2001

Op 29 februari verschijnt de nieuwe single Ik Wil Weg. Een van de extra nummers op de single is het speciaal voor de Radio 3FM-dag geschreven milieu-liedje Als We Zo Doorgaan. Lohues zingt mee in het liedje Liedje van de Bredase band Abel en produceert het debuutalbum van de jonge groep Di-Rect.

Abel Di-Rect

2002

Skik Skik tourt in het voorjaar samen met Grof Geschut en Te Water in het kader van de Nieuw Nederlands Peil Theatertour 2002. Henk Westbroek brengt gezamenlijk met Daniël Lohues van Skik in februari de cover Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan uit op single. Negen studenten van de faculteit Kunst, Media & Technologie van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht zijn twee maanden bezig met kleipoppetjes voor een videoclip bij het nummer Dankjewel Voor De Zon. De single wordt in mei gevolgd door het album Tof. Het tweede nummer op de single Verliefd is de Herman van Veen-compositie Zo Vrolijk? Op 27 oktober geven Skik en Cuby & the Blizzards in de Eurohal in het Groningse Zuidbroek het benefietconcert Free Dancing Bears om zo aandacht te besteden aan beren die worden mishandeld, gebruikt als dans- of circusbeer of gedood voor geld. Het optreden wordt eind december uitgezonden op Nederland 2. Daniël Lohues zingt het liedje Kind op de door Henny Vrienten geschreven soundtrack voor de jeugdfilm Pietje Bell. Lohues gaat in december naar de Verenigde Staten om daar zonder zijn andere bandleden een album op te nemen. Lohues neemt in de stad Baton Rouge in Louisiana een Nederlandstalige bluesplaat op onder de naam Lohues & The Louisiana Blues Club.

Cuby + Blizzards Daniël Lohues Grof Geschut Henk Westbroek Henny Vrienten

2003

Van 28 januari tot en met 2 februari maakt Skik deel uit van het livespektakel Vrienden Van Amstel Live! in Ahoy'. Ja Boeh is de titel van Lohues' soloplaat. De Skik-zanger gaat vanaf februari op tournee met de Amerikaanse muzikanten die op het album meespelen. Tussen 21 en 24 mei geeft Skik samen met het Noord Nederlands Orkest in Emmen, Drachten, Hoogeveen en Groningen een serie concerten waarbij onder leiding van dirigent Jurjen Hempel hits van Skik en werken van Elgar, Beethoven, Strawinsky en Brahms worden gespeeld. De tournee van Lohues met The Louisiana Blues Club wordt in september vervolgd.

2004

Skik Het album Best Tof is een compilatie met hoogtepunten uit de carrière van Skik met naast singles en albumtracks ook een Doe Maar-cover en twee nooit eerder verschenen tracks. Vanaf september wordt het stil rondom de band. 'We gaan niet uit elkaar ofzo,' laten de bandleden desondanks weten op de voorpagina van hun website.

2005

Skik Daniël Lohues levert een gastbijdrage op het album Duizel Mij van Paul de Leeuw. Zijn bluesuitstapje krijgt eind juni een vervolg als het album Grip van Daniël Lohues & The Louisiana Blues Club verschijnt. Na de release van de plaat gaat The Louisiana Blues Club opnieuw touren door Nederland.

Paul de Leeuw

2006

Daniël Lohues concentreert zich volledig op zijn solocarrière en reist met het soloprogramma Allennig door Nederland.

Daniël Lohues

Discografie Skik

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Skik

Audio/Video Skik

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer