Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

SKYMASTERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Skymasters met Annie de Reuver, 1946 (Bron onbekend, publiek domein)

Periode

1946 - 1997

Genre

amusementsmuziek, jazz, Nederlandstalig

Skymasters

Radio-orkest van de AVRO dat ook veelvuldig voor publiek optreedt. De Skymasters spelen veel Amerikaanse muziek, maar ook Nederlands en eigen werk staan op het repertoire. Het orkest bestaat tot in de jaren negentig, maar is vanaf 1985 niet meer wekelijks op de radio te horen. Talloze Nederlandse musici vinden ...
Volledige biografie...

Bezetting

Piet Coomans   saxofoon
Pi Scheffer   dirigent, trombone
Wim van der Beek   zang
Willy Schobben   trompet
Deo Piazza   trompet
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Joan Reinders   trombone
Annie Plevier   zang
Ruth Jacott   zang
Greetje Kauffeld   zang
Herre Jager   trompet
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1915   Willy Schobben
1919   Manke Nelis
1931   John de Mol
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Skymasters

Radio-orkest van de AVRO dat ook veelvuldig voor publiek optreedt. De Skymasters spelen veel Amerikaanse muziek, maar ook Nederlands en eigen werk staan op het repertoire. Het orkest bestaat tot in de jaren negentig, maar is vanaf 1985 niet meer wekelijks op de radio te horen. Talloze Nederlandse musici vinden in de loop der jaren emplooi bij de Skymasters.

1946

Op zondagmiddag 20 januari presenteert de Avro het nieuwe dansorkest The Red, White And Blue Stars. In mei wordt de naam gewijzigd in Skymasters. De maand erop krijgt trombonist Pi Scheffer de algemene leiding over de Skymasters. Hij componeert onder meer de Skymastersnummers Opus 34 en Constellation. In vroeger jaren doet hij ervaring op in diverse jazzcombo's. In de oorlogsjaren bijvoorbeeld maakt Scheffer deel uit van het Radio-Orkest van pianist Dick Willebrandts. Dit bestaat van 1942 tot september 1944 en brengt amusementsmuziek en bigbandjazz. Dansorkesten als de Skymasters, geschoeid op een Amerikaanse leest, zijn gemeengoed bij de radio-omroepen in de jaren veertig. Tijdens de uitzendingen is de muziek van de orkesten ingebed in een cultuur van huiselijke gezelligheid, waar de doelgroep wordt gevormd door de familie die zich 's avonds na het eten rond de radio scharen.

1947

Aan het begin van het jaar blijken zanger Wim van der Beek en zakelijk leider Willy Kok uit de Skymasters te zijn. Chris Waldhober (trombone) en Bert Greijsen (trompet) zijn de nieuwkomers. Inmiddels heeft het orkest een goede reputatie opgebouwd. Vooral via de radiouitzendingen komt het gezelschap goed tot zijn recht. De live-optredens zijn volgens het toenmalige muziekblad Tuney Tunes niet om over naar huis te schrijven: "het is een echt radiodansorkest, want hun optreden in de zaal (meestal met slechte geluidsinstallaties) kan het niet halen in vergelijking met hun radio-uitzendingen" (Tuney Tunes, februari 1947). Op het repertoire staan nummers als Jersey Bounce, Robin Hood, Money Is The Root Of All Evil, Weet Je Wat Een Zoentje Is? en Bij De Marine. De Skymasters worden uitgebreidt met gitarist Karel van den Velden. Hij neemt ook de zangpartijen voor zijn rekening, omdat Annie de Reuver naar Venezuela vertrekt.

1948

Trompettist Peep van den Elzen vervangt Bert Greijsen als koperblazer bij het orkest. Eind jaren veertig is trombonist Rits Groothand vervangen door Henk Bosch en Tommy Green.

1949

Vanaf januari 1949 is het dansorkest te beluisteren in de Bonte Dinsdagavondtrein. Aan het eind van het jaar beeindigd de Avro het contract dat Decca met de Skymasters heeft.

1951

Eind 1951 is Annie de Reuver weer in Nederland. Ze zingt daarop nog ruim een jaar bij de Skymasters en stort zich vervolgens op een solocarrière. Leider Pi Scheffer verlaat de Skymasters in september 1951, hij wordt leraar aan de MULO in Naarden. Altsaxofonist Bep Rowold krijgt dan de leiding over het dansorkest.

1953

Haar opvolgster Rita van Schaik houdt het een klein jaar vol.

1954

Zangeres Annie Plevier voegt zich daarna bij de Skymasters. Tijdens het nieuwjaarsfeest (dat live wordt uitgezonden) van 1954 maakt zij haar podiumdebuut bij het dansorkest.

1955

In 1955 bestaan de Skymasters uit de trompettisten Rinus van den Broek, Wim Kat, Tommy Green en Peep van den Elzen, de trombonisten Louis Färber en Dicky Kaart, de saxofonisten Bep Rowold, Ad van den Hoed, Ferry van Ingen, Sander Sprong en Joop van Veerzen, pianist Dick Scherpenhuizen, bassist Tom Dissevelt, drummer Martin Beekmans en gitarist/zanger Karel van der Velden. Tegelijkertijd kondigt Rowold aan dat de Skymasters muziek voor de jeugd gaan spelen. Op het repertoire komt werk van Glenn Miller, Les Brown en Ray Anthony.

1956

In januari van 1956 touren de Skymasters door Duitsland.

1957

Skymasters-show 4-4-1957 (Bron: collectie Beeld en Geluid) Zangeres Greetje Kauffeld wordt tijdens een auditie ontdekt door Bep Rowold, nog immer de leider van The Skymasters. Rowold voegt haar toe aan de Skymasters. In datzelfde jaar wint Kauffeld met de Nederlandse equipe (die o.a. bestaat uit Mieke Telkamp en Willy Alberti) het songfestival van Venetië. Er volgen concerten in Duitsland en in Las Vegas en Los Angeles. Tussendoor blijft Greetje Kauffeld deel uitmaken van de Skymasters. In 1960 verlaat zij het dansorkest.

Willy Alberti

1960 - 1985

In uiteenlopende samenstellingen blijven de Skymasters actief als radio-orkest voor de AVRO en treedt men ook geregeld op. Ook Ruth Jacott maakt een aantal jaren deel uit van de Skymasters. Het orkest staat in de jaren tachtig onder leiding van saxofonist Herman Schoonderwalt, die zijn sporen in de jazz verdiende. De Skymasters verzorgen dan nog wekelijks een uur Swingtime, dat rechtstreeks wordt uitgezonden vanuit Nick Vollebregts Jazzcafé in Laren. In 1982 mag het orkest de jazzlegende Dizzy Gillespie begeleiden op een concert op het North Sea Jazz Festival. In 1985 besluit de AVRO een eind aan het radioprogramma Swingtime te maken. De kosten zijn te hoog.

Ruth Jacott

1986 - 1992

De Skymasters bestaan nog altijd als optredend orkest. In 1988 maakt men een glorieuze rondreis door de Verenigde Staten, maar het voortbestaan van het orkest blijkt een moeilijke taak zonder vaste broodheer. Men treedt tot en met 1992 sporadisch op voor de AVRO- Radio.

1993

Als de omroep in 1993 zeventig jaar bestaat worden radio- en televisie-uitzendingen rond de Skymasters opgenomen. Schoonderwalt heeft nog steeds de leiding en met onder meer Bart en Erik van Lier (trombone), Ferdinand Povel (saxofoon), Dick Vennik (saxofoon), Allard Buwalda (altsaxofoon), Menno Daams (trompet), Ack van Rooijen (trompet) en Henk Meutgeert (piano) zijn de Skymasters nog altijd een voltallig gezelschap.

Erik van Lier

1997

In 1997 overlijdt Schoonderwalt op 65-jarige leeftijd.

2000

De jazzpianist Henk Elkerbout overlijdt begin mei op 58 jarige leeftijd. Elkerbout was als docent aan het conservatorium in Hilversum verbonden, maakte lange tijd deel uit van de Skymasters en werkte onder meer met Rogier van Otterloo en saxofonist Piet Noordijk. Ook schreef hij muziek voor Jasperina de Jong. Trombonist Ruud Bosch overlijdt op 72-jarige leeftijd.

Discografie Skymasters

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Skymasters

Audio/Video Skymasters

Video Skymasters

Warm welkom door The Skym...
Warm welkom door The Skymasters (1949)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Warm welkom door The Skymasters (1949)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer